"הנושים רצו כסף אמיתי ואנחנו הגשנו הצעה טובה יותר"
בשיחה מארגנטינה אמר אתמול אדוארדו אלשטיין לכלכליסט: "הופתעתי מהרוב העצום של 75.2% ממחזיקי האג"ח שתמכו בהצעה שלנו. אנחנו נבחר מנכ"ל ישראלי מהשורה הראשונה בימים הקרובים"
מוטי בן־משה ואדוארדו אלשטיין קיבלו אתמול את אישור בית המשפט להפוך לבעלי השליטה בקונצרן אי.די.בי. בזמן ששני אנשי העסקים כבר החלו לגבש את החברה ביום שאחרי, עדיין קיימת עננה של אי־ודאות לגבי השניים, במיוחד בכל הנוגע למוטי בן־משה.
- ביהמ"ש אישר ההסדר באי.די.בי עם אלשטיין ובן משה
- "החלטת ביהמ"ש באי.די.בי מגדירה מחדש את הכללים כשלא משלמים חובות"
- 425 עמודים ו־4 שאלות פתוחות על אי.די.בי
השופט איתן אורנשטיין הורה למוטי בן־משה ולאדוארדו אלשטיין להוכיח עד 29 בחודש את מקורותיו הכספיים. "נוכיח ונזים את כל השמועות לגבי המקורות הכספיים שלנו וניתן את כל הגילוי שנדרש מאיתנו כלפי כל גוף רגולטורי וכל סמכות מורשית במדינת ישראל כדי שההסדר הזה יצא לדרך", אמר בן־משה מיד לאחר הדיון. "אי.די.בי מהיום יוצאת לדרך חדשה, שתשיא ערך רב לשותפים שלנו ולצרכן הישראלי".
בשיחה מארגנטינה אמר אתמול אדוארדו אלשטיין ל"כלכליסט": "אני מאוד שמח. זה יום היסטורי עבורי ועבור החברה. שנים אני מחכה לרגע שאעשה עסקים בישראל. היתה כאן הזדמנות ואני שמח שהשופט וגם המחזיקים בחרו בנו. אנחנו מוכנים לקחת את החברה לשלב העסקי הבא שלה".
אלשטיין הוסיף: "הגשנו הצעה מאוד מקצועית. הנושים רצו כסף אמיתי ואנחנו כקבוצה הגשנו הצעה טובה יותר. אנחנו גם קבוצה קטנה יחסית, שני שותפים בסך הכל, וגם זו היתה סיבה להעדיף אותנו. אני אישית הופתעתי מהרוב העצום של 75.2% ממחזיקי האג"ח שתמכו בהצעה שלנו. זה נראה לי מספר מאוד גבוה עבור קבוצה שזו השקעה ראשונה שלה בישראל. אבל נעשה את המיטב כדי להצדיק את האמון הזה".
לשאלה כיצד תפעל החברה תחתיו ותחת מוטי בן־משה אמר אלשטיין: "היחסים יישארו 50–50. אנחנו נבחר מנכ"ל ישראלי מהשורה הראשונה, מקצועי. בימים הקרובים". לגבי הדרישה להציג את מקורותיהם הכספיים אמר: "אם מבקשים מאיתנו חומר ניתן את כולו. לא תהיה בעיה בהיבט הזה".
בניגוד לאלשטיין, שבבעלותו חברות ציבוריות גדולות בארגנטינה, סימני השאלה סביב הונו של מוטי בן־משה (39) הם רבים. השאלה המרכזית היא זהותם של בעלי המניות בחברה־האם של אקסטרה הולדינג, שבאמצעותה רוכש בן־משה את אי.די.בי, ומדוע היא רשומה באיי הבתולה. שאלה נוספת היא אם מקורות הכסף שלו הם עצמיים בלבד. ב־2011 הרוויחה חברת האנרגיה של בן משה 2.3 מיליון יורו, וב־2012 עמד הרווח הנקי שלה על 14 מיליון יורו, כך שלכאורה לא ברור מהיכן הגיע הכסף להעברת 600 מיליון שקל לנאמן הסדר החוב.
בדומה לבעלי אי.די.בי שנמצאים בדרכם החוצה מהקונצרן, גם אלשטיין מחזיק בפירמידת חברות בארגנטינה, שפועלות תחת החברה הפרטית IFISA. אלשטיין שולט בקרסוד (39%), חברת חקלאות שמחזיקה באדמות רבות בארגנטינה ושווי השוק שלה הוא 511 מיליון דולר. לאלשטיין יש גם אחזקה של 65% בחברת הנדל"ן IRSA, ששווי השוק שלה הוא 697 מיליון דולר ובשת חברות נוספות ששויין המשותף הוא כ־1.1 מיליארד דולר. אדוארדו אלשטיין מכהן בתפקידים רשמיים ב־17 חברות, שמהן רק 6 ציבוריות, כך שנראה שרוב עסקיו פרטיים.
בסוף 2012 נכנס אלשטיין כשותף בחברת גנדן הפרטית של נוחי דנקנר והזרים לה 25 מיליון דולר. אולם ביולי הוא נפרד מנוחי דנקנר והגיש הצעה מתחרה בקרב השליטה על הקונצרן הקורס. על יחסיו עם נוחי דנקנר אמר אתמול אלשטיין: "לא דיברנו חודשים. הוא זה שעזב את השותפות איתי. אין לי מאבק איתו ולא רגשות טינה".
האיש שקידם עבור אדוארדו אלשטיין את העסקה הוא שולם לפידות, שצפוי לקחת חלק פעיל בניהול אי.די.בי ולעבור עם משפחתו מארגנטינה לישראל. "זו עסקה טובה שאפשר להרוויח בה לטווח ארוך", אמר אתמול לפידות.
אלשטיין ומוטי בן־משה כבר החלו לתכנן את העברת השליטה לידיהם. על פי הערכות, מי שצפוי לכהן כיו"ר דירקטוריון הקונצרן תחת הבעלים החדשים הוא אהרון פוגל, עד לאחרונה כיהן כיו"ר חברת הביטוח מגדל. פוגל סירב אתמול להביע את עמדתו לגבי החלטת השופט, אך בשיחה עם "כלכליסט" הסכים רק לומר כי "הכל צפוי והרשות נתונה". ביחס למינוי הצפוי ביקש פוגל להפנות את השאלה לבעלי המניות.