ביקורת בארגוני שקיפות נגד עסקת הנפט של דן גרטלר וממשלת קונגו
גרטלר מכר זיכיון נפט לממשלת קונגו תמורת 150 מיליון דולר - פי 300 מהמחיר ששילם עבורו בשנת 2006. גורמים המעורבים בעסקה: "קונגו היא המרוויחה המשמעותית מההסכם, פוטנציאל נפט עצום בשטח הזיכיון"
המיליארדר הישראלי דן גרטלר מכר בשנה שעברה את אחת מחברות הנפט שלו לממשלת קונגו תמורת 150 מיליון דולר - פי 300 ממה ששילם תמורת הזכויות להפקת נפט שרכשה החברה מקונגו. פעילים למען שקיפות שלטונית מותחים ביקורת על העסקה. כך מדווחת סוכנות רויטרס.
- מינרלים קטלניים
- גאידמק נגד הגנרל מאנגולה: "הונו אותי כדי שאחתום על חוזה עם לבייב"
- היהלומנים העשירים בעולם: שלושה ישראלים בעשירייה הפותחת
לגרטלר השפעה בלתי מבוטלת בתעשיות הנפט והמחצבים של הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, וכן קשרים הדוקים עם השלטון בקינשסה. הוא דוחה טענות לגבי אי סדירויות בעסקת המכירה של החברה, נסרג'י (Nessergy), שב-2006 שילמה 500 אלף דולר תמורת זכויות הקידוח וההפקה. נסרג'י שייכת לקבוצת פלורט שבשליטת גרטלר (Fleurette Group).
בעבר היה השדה ממוקם בשטח מחלוקת של קונגו ואנגולה השכנה, אולם מאז יצרו שתי המדינות אזור כלכלי משותף ובשנה בעברה ניסתה ממשלת קונגו לרכוש את השדה חזרה מנסרג'י כדי לנהל משא ומתן על זכויות הקידוח עם חברת הנפט הממשלתית של אנגולה, סונאנגול (Sonangol).
פלורט של גרטלר תמכור את הזכויות של נסרג'י ישירות לסונאנגול האנגולית, שתממן את הרכישה עבור קונגו. קונגו תחזיר את הכסף לסונאנגול מהכנסות עתידיות מהשדה. כך על פי ההסכם שהגיע לידי רויטרס.
לפלורט כבר הועברה מקדמה מצד סונאנגול, אך היא לא יכולה למשוך את הכסף עד שתושלם העסקה בין חברות הנפט הלאומיות של קונגו ושל אנגולה.
נציג פלורט אמר שלא בוצעו קידוחים משמעותיים בשדה בשל המחלוקת עם אנגולה ושהסכום ששילמה תמורת הזכויות היה הסכום המקובל בשנת 2006. עם זאת, החברה טוענת שערך השדה עלה ב-2007, אז התגלה נפט בשדות הסמוכים בתחומי אנגולה.
הארגון הגלובלי נגד שחיתות גלובל וויטנס (Global Witness) טוען כי השדה של נסרג'י תמיד נחשב בעל פוטנציאל לתפוקה גבוהה של נפט. כמו כן מעביר הארגון ביקורת על ממשלת קונגו שלא דיווחה על העסקה בתוך 60 יום כמקובל וכן על כך שבשל העובדה שנסרג'י שייכת לחברה הממוקמת במקלט מס, לא ידוע מי עוד עומד להרוויח מהעסקה מלבד גרטלר.
גורמים מעורבים בעסקה אמרו בתגובה כי בניגוד גמור לנטען ע"י גלובל וויטנס, קונגו היא המרוויחה הישירה והמשמעותית מההסכם. לדברי הגורמים, נסרג'י נאלצה לסגת מהרישיון שלה תמורת פיצוי סמלי ביחס לפוטנציאל הנפט העצום בשטח הזיכיון ולאחר שהיא עצמה יצרה את הזכויות המשפטיות של קונגו בנכס. כמו כן, הוסיפו הגורמים, השותפים והבעלים של נסרג'י ידועים ומצויינים בדו"ח של גלובל וויטנס ועל כן תמוהה הערתם שהבעלויות "אינן ידועות".
"כתוצאה ישירה מההסכם המתגבש קונגו תהפוך לשחקן משמעותי מאוד בתחום הפקת הנפט באפריקה והמדינה צפויה להרוויח סכומים משמעותיים מההפקה, מתגמולים וממענקי חתימה של חברות גלובאליות שיקבלו זכויות בשטח הזיכיון. האחזקות של קונגו, באמצעות חברת הנפט הלאומית שלה, יעלו מחמישה אחוז במחצית השטח המשותף לכדי 100 אחוזים במחצית מהאזור המשותף לשתי המדינות", הוסיפו הגורמים המעורבים.