$
בורסת ת"א

רשות ני"ע קנסה ב-250 אלף שקל את בעל השליטה באינוונטק, נמרוד רינות

לפי טענת הרשות "החברה הפכה להיות מגרש המשחקים של בעל השליטה"; במקביל מנכ"ל ביג ספג קנס של 100 אלף שקל על שימוש במידע פנים

אסף גילעם 16:1603.02.14

מחלקת האכיפה המנהלית של רשות ני"ע לא מאטה. הרשות פרסמה הבוקר את החלטות ועדת האכיפה המנהלית של רשות ניירות ערך בנוגע למנכ"ל חברת הנדל"ן איתן בר זאב ובנוגע לחברת אינוונטק ומנהליה. במקרה של אינוונטק, בשל כשלים בדיווח סביב הלוואה שלקח מהחברה אחד מבעלי השליטה זכו בעל השליטה הנוכחי, נימרוד רינות, המנהלים הבכירים והחברה עצמה לעיצומים בהיקף של 750 אלף שקל ומניעה מהמנכ"ל כהן בחברה ציבורית בשנתיים הקרובות. במקרה של ביג, שנחשף בקיץ האחרון, שם המנכ"ל הואשם בשימוש מידע פנים ברשלנות, ספג בר זאב עיצום של 100 אלף שקל. 

 

 

אינוונטק – "הפכה להיות מגרש המשחקים של בעל השליטה"

מבין שתי ההחלטות שפורסמו היום, המקרה של אינווטק בולט בחומרתו. אינווטק הינה חברת נדל"ן ציבורית העוסקת בתחום המלונאות, ונמצאת כיום בקשיים קשים בלי יכולת לשלם לנושיה. החברה נשלטת על ידי נימרוד רינות, שהחזיק בשליטה יחד עם יולי עופר המנוח, שנפטר בספטמבר 2011. הפרשה נסובה סביב הלוואה שנטל עופר ב-2006 מחברת בת של אינווטק בהיקף של 3.9 מיליון יורו (כ-20 מיליון שקל).

 

עופר היה אמור להחזיר את ההלוואה עד אפריל 2011, עם אפשרות לשלם רק מחצית מהכסף באותו המועד, והיתר כעבור 5 שנים. עופר החליט באופן חד צדדי כי הוא רוצה לדחות את הפרעון בשלושה חודשים. החברה לא דיווחה על כך במועד, וחיכתה לדוחות הרבעון הראשון של 2011 כדי לעדכן את מחזיקי המניות. בהמשך לזאת, עופר פרע באוגוסט רק 8.5 מיליון שקל מתוך 10 מיליון שקל אותם היה צריך לשלם. למרות שעופר שוב לא עמד בהתחייבותו, אינווטק לא עדכנה במועד את בעלי המניות, עד לדו"ח הרבעוני. לאחר מכן, עופר עוד דרש בחזרה בסוף אוגוסט 2011 כ- 2.8 מיליון שקל מהסכום, שניתן לו כנגד המחאות דחויות. העסקה שוב לא דווחה, ומספר ימים לאחר מכן, נפטר עופר. עד היום החברה מנסה לגבות את הסכומים מתוך עזבונו של עופר.

 

איתן בר זאב, מנכ"ל ביג איתן בר זאב, מנכ"ל ביג צילם: עמית שעל

הרשות פתחה בעקבות זאת בהליך אכיפה מנהלי כנגד החברה ונושאי משרה הבכירים בה. הרשות ציינה כי ההליך הסתיים במהרה יחסית כי כל הנאשמים הודו בכל העובדות ובביצוע הפרת הדיווח והסכימו ליטול על עצמם אמצעי אכיפה. במסגרת ההסדר שאושר אתמול, אינוונטק עצמה קיבלה עיצום כספי בהיקף של 250 אלף שקל, ועוד סכום כפול על תנאי למניעת חזרה על הפרות דומות. החברה צריכה לעצב נהלים חדשים תוך שלושה חודשים, ושכור יועץ משפטי חיצוני שיהיה ממונה על אכיפה פנימית בחברה.

 

על נימרוד רינות, מבעלי השליטה בחברה, הוטל עיצום כספי בגובה רבע מיליון שקל, ועיצום דומה על תנאי לשנתיים. בנוסף הוטל עליו איסור על תנאי לכהן כנושא משרה. על יוסי בנבנישתי, מנכ"ל החברה באותה התקופה הוטל עיצום כספי של 125 אלף שקל, ונאסרה עליו כהונה בפועל בכל תאגיד המפוקח על ידי הרשות למשך שנתיים. דני פלטי, יו"ר החברה, ספג כנס של 75 אלף שקל, ואיסור כהונה על תנאי בחברות מפוקחות לשנה וחצי. לבסוף על רן בר תקווה, דירקטור בחברה, הוטל קנס של 50 אלף שקל, ואיסור דומה ליו"ר.

 

מותב ועדת האכיפה המנהלית, האחראית על ההליך ברשות, בראשות השופטת בדימוס הגב' ברכה אופיר-תום, יחד עם עו"ד רוני טלמור ועו"ד אייל נייגר, יצאו בדברים חריפים על התנהלותם של בכירי אינווטק. המותב ציינו כי במהלך ההליך נחשפו לעובדה כי אינוונטק "הפכה להיות מגרש המשחקים של בעל השליטה בה, שברצונו נטל ממנה הלוואה וברצותו החזיר לה בחלקים, בשיעור בו בחר ובעיתוי שקבע לעצמו, מבלי כל התייחסות למוסכם עם החברה". מעבר לזאת, הוסיפו כי "דומה כי לכל אורך הדרך בהתנהלותו המתוארת של בעל השליטה ניצבו שומרי הסף, קרי נושאי המשרה בחברה, מנגד כשהם מאפשרים לאנשים מטעמו לקבוע את סדר היום של החברה ולנהל את ענייניה מעל לראשם, הכל בנסיבות קשות של פעולה במצב של ניגוד עניינים מובהק".

 

הועדה אף התלוננה על הקנס הנמוך שהוטל על החברה, כרבע מיליון שקל, וסברה "כי הוא נמוך מדי לנוכח חומרת התנהלותה בכל הנוגע לדווח על החזר ההלוואה". למרות זאת, אישרה הוועדה את ההסדר מאחר שהוצגו לה נתונים על מצב כלכלי "עגום וקשה" של החברה "המתקשה בפירעון חובותיה לנושים בכלל ובעלי אגרות חוב בפרט". מבחינת מניעת הבכירים מלכהן בחברות ציבורית אמרה הועדה כי היא " סברה כי לא ראוי שיתר המשיבים ימשיכו לכהן כנושאי משרה בחברות ציבוריות לאחר שכשלו על שמירת טובת החברה בה פעלו, ובמיוחד נכונים הדברים לגבי נמרוד רינות". בשל הודאתם של כולם בעבירות המיוחסות, הגבילה הועדה את ההרחקה.

 

ביג – "בר זאב פעל בתום לב, אך התרשל"

הליך האכיפה כנגד מנכ"ל ביג נחשף כבר ביולי האחרון, עם פרסום תשקיף של ביג לגיוס אג"ח. החברה, שאינה צד לחקירה, חשפה כי הרשות מנהלת הליך כנגד המנכ"ל. הבדיקה של הרשות נעשתה בשל רכישת מניות שביצע בר זאב באוגוסט 2011 בהיקף של 0.1% ממניות החברה בתמורה לכמיליון שקל – טרם פרסום דו"חות הרבעון השני. מדובר בשיעור לא מהותי לחברה וגם לא לבר זאב עצמו, שמחזיק כיום ב־7.18% ממניות החברה הנסחרות לפי שווי של 115 מיליון שקל.

 

בר זאב רכש מניות מחברת ביג לחשבונו כעשרה ימים לפני פרסום הדוחות הכספיים הרבעוניים של החברה, כאשר טיוטת הדוחות הייתה בידיו. הרשות הסבירה כי מטרת הפעולה הייתה להקטין את ההלוואה שהיה אמור לקבל מהחברה במסגרת הקצאה פרטית שנערכה עבורו מספר שבועות לאחר מכן לפי חוזה העסקתו, ולמנוע בכך הפסד של 100 אלף שקל. בביצוע פעולה זו, טענה הרשות כי בר זאב ביצע שימוש אסור במידע שהיה בידיו אודות נתוניה הכספיים של החברה בטיוטת הדוחות הכספיים שטרם פורסמה.

 

את אינוונטק סנטרל מלונות ייצגו בהליך עורכי הדין קנת מן וגיא נאמן; את נמרוד רינות ייצג עו"ד נתי שמחוני; את יוסי בנבנישתי ייצג עו"ד עופר לריש; את דניאל פלטי ורן בן תקווה ייצגה עורכת הדין רות ליטבק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x