פחד גבהים: העצבנות בשווקים בשיאה
המדדים המובילים בעולם רשמו מתחילת השנה ירידות חדות, ושלחו את מדד הפחד לזינוק החד ביותר שלו אי פעם. זעזועי תחילת השנה ביבשות העולם הם לא אפקט ולא דפקט ינואר, אלא חלק מתהליך הבראה עולמי שהצליח לזרוע פאניקה במשקיעים. פחות במשקיעים הישראלים
1. מכת צמצום ההרחבה הכמותית של הפד
באמצע דצמבר 2013, קצת יותר משנה להשקת החלק השלישי של התוכנית להקלה כמותית (QE3), הודיע הבנק המרכזי של ארה"ב כי מחודש ינואר יירד קצב רכישות האג"ח החודשי ל־75 מיליארד דולר, לעומת קצב רכישות שעמד אז על 85 מיליארד דולר. הפד הסביר כי ההחלטה נבעה בעיקר מהתאוששות שוק העבודה בארה"ב ומשום שהכלכלה האמריקאית על המסלול הנכון לצמיחה.
באותו יום, באווירה של ראלי סוף שנה, עלה מדד דאו ג'ונס ב־1.8%, מדד S&P 500 הוסיף 1.7% ומדד נאסד"ק עלה ב־1.2%. חודש ינואר היה חודש חלש בשווקים, אולם לא הורגשה פאניקה של משקיעים – הרי הפד בעצמו הודיע כי הסיבה לצמצום היא כי הכלכלה איתנה מספיק בשביל לעמוד בכך – והמשקיעים עדיין המתינו לתיקון.
אלא שבמקביל להודעתו האחרונה של יו"ר הפד בן ברננקי בסוף ינואר על צמצום נוסף, החלו להגיע נתוני ייצור חלשים שהצביעו על התכווצות מגזר הייצור בסין, שוק הייצוא הגדול ביותר של המדינות המתעוררות (צמצום תוכנית ההרחבה הוריד מאטרקטיביות השווקים המתעוררים בעיני המשקיעים). באותו זמן, דרמה לילית נרשמה בטורקיה, כשבתום ישיבת חירום של ראשי הבנק המרכזי במדינה, הוחלט להעלות את ריבית הבסיס ב־5.5% ל־10.5% וזאת על מנת לחזק את הלירה הטורקית שנסחרה ברמת שפל של כל הזמנים מול הדולר. על רקע כל אלו, החלו המשקיעים להרגיש בחוסר נוחות, והכותרות בעיתונות הכלכלית בארה"ב החלו לעסוק בסוגיית השווקים המתעוררים.
2. מכת האטת הביקוש לשווקים המתעוררים
ביום שני, בפתיחת שבוע המסחר הנוכחי, איבד מדד ניקיי ביפן 2%, בסין המדד להזמנות חדשות ירד לרמתו הנמוכה בששת החודשים האחרונים ל־50.9 נקודות וההזמנות ליצוא ירד אף הוא לרמתו הנמוכה זה שישה חודשים – 49.3 (על פי המדד, ירידה אל מתחת ל־50 מצביעה על התכווצות כלכלית). נתונים אלו בפני עצמם הספיקו בכדי לצבוע באדום את המדדים המובילים מסביב לעולם ואף את החוזים על המדדים בניו יורק.
אם לא די בכך, באותו יום שני פורסם נתון מבהיל של מדד מנהלי הרכש בארה"ב לחודש ינואר שעמד על 51.3 נקודות (גם כאן ירידה מתחת ל־50 מצביעה על התכווצות כלכלית), אכזבה קשה לעומת הצפי בשוק לקריאה של 56.2 נקודות וקריאה של 57 נקודות בחודש שעבר. המדדים החלו ליפול, כל זאת עוד לפני שהגיעה המכה השלישית.
3. מכת חשש לחדלות פירעון של ארה"ב
שר האוצר האמריקאי ג'ייקוב לו הזהיר כי ארה"ב תגיע עד סוף החודש לתקרת החוב שלה, כלומר שלאחר מכן לא תוכל להמשיך וללוות כספים. זאת לאחר שבאוקטובר, הקונגרס והנשיא ברק אובמה הסכימו להקפיא עד ה־7 בפברואר את תקרת החוב, שעומדת על 16.7 טריליון דולר. אולם אם תקרת החוב לא תועלה עד תאריך היעד, האוצר ייאלץ לתמרן כספים בין החשבונות הממשלתיים כדי לוודא שלא עוקפים את התקרה.
המשקיעים באסיה פתחו את העיניים בבוקר של יום שלישי וראו רק אדום. מדד הפחד (VIX) הגיע לשיא שנתי ועלה בינואר בצורה החדה ביותר אי פעם. למעט המשקיעים בשנגחאי שנהנו מהעדר פעילות הבורסה בשל חג, המשקיעים באסיה נבהלו והחלו למכור. מדד ניקיי צנח ב־4.18% והאנג סאנג בהונג קונג נפל ב־2.89%.
האסטרטג הראשי בבנק ההולנדי ING אמר "לא מדובר פה בירידות בלתי צפויות. זה קשור לנתון הייצור שאכזב ופגש את השווקים במצב פגיע מאוד. כעת העיניים נשואות אל עבר ישיבת הריבית של הבנק המרכזי באירופה ביום חמישי ונתוני התעסוקה בארה"ב ביום שישי".
עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים, משדר אופטימיות "נכון שכיוון המשקיעים כרגע הוא חד־סטרי — החוצה מהשווקים המתעוררים. אך להערכתנו, אין סימנים כרגע שהפד יתחיל להעלות ריבית במהירות ובקרוב, ולכן בעקבות התשואות הגבוהות במשקים אלו שהעלו ריבית וחוסר אלטרנטיבה להשקעה במדינות המערב, יביאו בסופו של דבר לחזרת ההון למדינות אלה".
זיו פניני, מנהל חדר המסחר במגדל שוקי הון גם כן מרגיע: "כרגע השווקים בארץ פחות בפאניקה מהשווקים בעולם. השוק המקומי לא רשם עליות כמו שאר העולם, אנחנו יורדים פחות. השחקנים הגדולים לא מוכרים סחורה בפאניקה, הציבור לא פודה קרנות בצורה מסיבית. השוק המקומי לא עלה כי הסוחרים האמינו שהשווקים בחו"ל עלו יותר מדי, והמשקיעים הרגישו שהתיקון באירופה וארה"ב היה מתבקש".
נכון לאתמול, גם השווקים משדרים אופטימיות ולמרות הנפילה החדה בבורסה של יפן, שגררה את הבורסות באירופה ובישראל לפתיחה שלילית, המדדים בניו יורק פתחו בעליות והובילו את המדדים באירופה למגמה מעורבת ואת ישראל לעליות. בהתאם מדד ת"א־25 שנסחר בנמוך היומי בירידה של 1.3% מחק את הירידות וננעל בעליה של 0.43%.