$
שוק ההון

בלעדי לכלכליסט

איגוד קציני הים נגד השרים לפיד וכץ: למה ויתרתם על מניית הזהב בצים?

על פי עתירה שהגיש האיגוד, שר האוצר ושר התחבורה נמנעו מלהגיב על הסדר החוב שנקבע לצים, ולכן ההסדר עשוי להיכנס לתוקף כבר היום. העותרים מבקשים מהמדינה לנמק מדוע אישרה לכאורה שינוי באחזקותיה ולקיים דיון ציבורי בעניין

ליאור גוטמן 07:4517.02.14

 איגוד קציני הים, שמיוצג על ידי הסתדרות העובדים, עתר בימים האחרונים יחד עם פרופ' דני גוטויין ויוסי יונה לבג"ץ כנגד שר האוצר יאיר לפיד, שר התחבורה ישראל כץ ורשות החברות הממשלתיות, בבקשה לנמק מדוע המדינה אישרה לכאורה לבצע שינוי באחזקותיה במניית הזהב בצים מבלי לקיים בנושא דיון ציבורי.

כתב העתירה, שהגיע לידי "כלכליסט", טוען שב־16 בינואר נחתם הסכם הסדר חוב בין בעלי החוב של חברת הספנות לבין הנהלת החברה, שמותנה באישור מחזיקי מניית הזהב. מאחר שאלו טרם השיבו או הגיבו על הסדר החוב, הוא עשוי ליהכנס לתוקף כבר היום בבוקר.

 

שר התחבורה, ישראל כץ. הורה לקיים דיון דחוף עם הסתדרות קציני הים שר התחבורה, ישראל כץ. הורה לקיים דיון דחוף עם הסתדרות קציני הים צילום: אוראל כהן

 

העותרים טוענים ש"השרים אף לא מצאו לנכון להשיב על פניות שהועברו אליהם בנושא", מה שמוביל אותם למסקנה שקיים חשש שיש בהסכמה שבשתיקת השרים משום פגיעה באינטרסים החיוניים של מדינת ישראל. העותרים מבקשים מהשרים "למנוע פעולה עסקית בחברת צים באופן שיוביל לוויתור על המניה, שינויה, ביטולה או צמצומה", בקשה שעלולה לעכב את קיום הסדר החוב. עוד מבקשים העותרים שהשרים ינמקו את הצעד, את ההשלכות עליו ואף יקיימו דיון ציבורי על הצעד.

 

העתירה הוגשה על ידי עו"ד אמיר בשה ועו"ד מורן סבוראי ממשרד עו"ד בני כהן. מניית הזהב בצים היתה אמורה להשאיר בידי המדינה שליטה בחברה ובדירטוקיון החברה. המהלך נועד להבטיח אספקה של סחורות ותנועת אוניות לישראל בימי מצור, להבטיח הכשרה של עתודת הימאות המקומית ולפרוץ מחסומים של החרמות מכל סוג על ידי מדינות זרות.

 

 

לפיכך, מי שאחראי להשיב על הנושא הם משרדי האוצר, הביטחון (דרך האוצר ורשות החברות) והתחבורה. הסדר החוב בין הנהלת צים, שבשליטת החברה לישראל, לבין נושיה גובש לפני כחודש. מדובר בהסדר חוב הגדול ביותר שהתבצע אי פעם בישראל.

 

מתוך חוב של כ־3 מיליארד דולר בוצעה תספורת של כ־50%, כך שהחברה לישראל תעביר לנושיה כשני שלישים ממניות חברת הספנות. עוד נקבע שהנושים יקבלו 200 מיליון דולר מבעלי השליטה של החברה. צים אמורה להנפיק אג"ח חדשות תמורת החוב הישן ולהבטיח לנושים מחירי חכירת אוניות שגבוהים ב־50% ממחיר השוק.

 

מלשכת השר כץ נמסר כי הוא הנחה לקבוע דיון דחוף עם הסתדרות קציני הים בנושא וכי הוא רואה בנושא מניית הזהב חשיבות גבוהה.

ממשרד האוצר לא נמסרה תגובה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x