"ילן יודעת מה הבעיה של הכלכלה האמריקאית, אך לא מהו הפיתרון"
ביקורת בארה"ב על דבריה של יו"ר הפד החדשה בפני הסנאט: "כמו קודמה בתפקיד בן ברננקי, גם ג'נט ילן מציעה שתי סיבות שגרתיות להתרחבות אי השוויון - הקדמה הטכנולוגית והגלובליזציה, אך אין לה מענה לכך"
"ילן יודעת מה הבעיה של הכלכלה האמריקאית אך לא מהו הפיתרון. יו"ר הפד אמנם לא יודעת מה גורם לבעיית האי שוויון העצום במדינה או מהו הפתרון הדרוש אך היא כן יודעת כיצד הכול החל". על כך כותב היום ההאפינגטון פוסט במאמר מערכת.
"אני חושבת שסוגיות פערי ההכנסה בארה"ב החלה למעשה לפני עשורים מספר – כנראה בשנות השמונים אז התחיל להיווצר אי שוויון בין הכנסות עובדים מיומנים לאלו של עובדים לא מקצועיים", אמרה ילן ביום חמישי במהלך שימוע של ועדת בנקאות של הסנאט על הכלכלה. "לרוע המזל זוהי מגמה שהמשיכה להתפתח כמעט ללא מעצור במשך שלושה עשורים".
במהלך כהונתו של הנשיא רונלד רייגן, החלו העשירים להתרחק בצעדי ענק משאר האוכלוסייה בכל הנוגע להכנסות. כך על פי נתונים בידי המאגר הגלובלי להכנסות העשירונים העליונים World Top Incomes Database
כמו קודמה בתפקיד בן ברננקי, גם ילן מציעה את שתי הסיבות השגרתיות להתרחבות אי השוויון – הקדמה הטכנולוגית והגלובליזציה. אולם, שתי מגמות אלו לא צצו משום מקום באמצע שנות השמונים וגרמו לזינוק באי השוויון.
למעשה, צמצום המיסים שהשתית ממשל רייגן על העשירים ב-1986 תרם ישירות לזינוק זה, כך מורה מחקר שנערך ב-1999 על ידי הבנק המרכזי של קליבלנד. רייגן גם העלה את המיסוי על הכנסות מהשקעות מה שתרם לאי השוויון. אולם ב-1990 חתכו הרפובליקנים את המיסים הללו וגרמו לזינוק נוסף באי השוויון בהכנסות.
ואז הגיע המיתון הגדול והכה בשכבות הנמוכות הרבה יותר ממה שהשפיע על העשירים ובכך העצים את הפער בין אלו שיש להם לאלו שאין להם, אמרה ילן בוועידה. "בתי אב וחלקים מהאוכלוסייה האמריקאית כבר סבלו שנים ארוכות מקיפאון או משחיקה בהכנסות כן שלמיתון הייתה השפעה קשה עליהם", אמרה ילן לסנאט.
כלכלנים בקרן המטבע העולמית אמרו ביום רביעי כי זהו מכשול אמיתי בפני גידול כלכלי ושאחד מתפקידיה של ילן הוא להביא לצמיחה כלכלית ועל כן עליה להבין כיצד להתמודד עם הבעיה.
אך עד כה – על אף שהיא מבינה את מקור הבעיה – אין לילן רעיונות כיצד להביא לפתרון המצב. כאשר נשאלה כיצד יכול הקונגרס לסייע השיבה ילן כי יש צורך בשיפור והרחבת החינוך וההכשרה לעובדים ולילדים.
אולם היא לא העלתה את האפשרות לקצץ במיסים לעשירים שבגללם הכול התחיל.