טלדור: הפרויקטים מ־2006 ששתלו את זרע הפורענות
בכירים בשוק המחשוב: המחיקות היו תוצאה של עסקאות שעליהן חתמה בשנת 2006 עם דיסקונט והחברה הלאומית לדרכים. מירב גת, מנהלת הכספים בחטיבת השירותים המנוהלים, שילמה בכיסא על אי־ההתאמות שהתגלו בדו"חות טלדור
חברת המחשוב טלדורהדהימה את השוק הישראלי בשבוע האחרון כאשר דיווחה על מחיקת ענק של 37 מיליון שקל מההון העצמי של החברה. בדיווח מעודכן שהוציאה אתמול פירטה החברה לגבי השנים שבהן החלה לאתר אי סדרים, הראשונה שבהן היא 2007.
- הטלטלה בצמרת טלדור נמשכת: מנהלת הכספים בחטיבת שירותים מנוהלים פוטרה
- פרשת הדוחות בטלדור: מנהל חטיבת השירותים המנוהלים פוטר מתפקידו
- הבור בטלדור: רשות ני"ע תחקור את הפער במלאי
על פי הערכות של בכירים בשוק המחשוב הישראלי, המחיקות של החברה היו תוצאה של עסקאות שעליהן חתמה בשנת 2006. במהלך אותה שנה, חתמה טלדור על שני חוזים גדולים. האחד, בסך של 8 מיליון דולר, מול בנק דיסקונט, במסגרתו התחייבה החברה לספק לבנק עמדות מידע ושירותים שונים במהלך השנים 2006 ו־2007. ב־2008 חתמה טלדור על חוזה חדש מול דיסקונט בשיתוף אינפוסיס ההודית, הסכם שהוערך ב־20 מיליון דולר.
חוזה משמעותי נוסף שחתמה עליו טלדור במהלך 2006 היה הסכם להטמעת מערכות ERP של חברת SAP בחברה הלאומית לדרכים (מעצ).
על פי ההסכם, שנחתם בנובמבר 2006, היתה אמורה טלדור להטמיע מערכת SAP הכוללת מערכות יישומי מידע גיאוגרפיות ולתחזק את המערכת במשך חמש שנים, בתמורה ל־36 מיליון שקלים. החוזה לא הגיע לכדי מימוש סופי, ושתי החברות הגיעו לסכסוך עמוק בבית המשפט ולתביעות הדדיות, כאשר טלדור תבעה את מעצ על 46 מיליון שקל ומעצ תבעה את טלדור על 38 מיליון שקל בגין רשלנות מקצועית, מצגי שווא ופרת הסכם. באפריל 2013 ביטלו החברות את התביעות בעניין באופן הדדי.
לבסוף הועבר הפרויקט לחברת מלם תים, אשר בשנת 2010 קיבלה אותו לידיה בסכום של כ־10—20 מיליון שקל.
טלדור, שמנוהלת על ידי אריה רימיני, היא אחת מחברות המחשוב הוותיקות בישראל. החברה, שהוקמה ב־1986, נשלטת על ידי קבוצת DBSI. ברבעון השלישי של 2013 דיווחה טלדור על הכנסות של 570 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים של השנה, וכן על רווח תפעולי של 19 מיליון שקל.
יש מי שמשלם את המחיר
אי־ההתאמות שהתגלו בדו"חות עשו את שלהן, ויש מי שמשלם את המחיר: מנהל חטיבת שירותים מנוהלים ומנהלת הכספים של החטיבה. יוסי פחימה, שניהל את החטיבה מ־2006, פוטר מתפקידו, לאחר שבתחילת השבוע התברר כי שווי המלאי שהוצג בספרי החטיבה גדול ב־23 מיליון שקל משוויו בפועל.
כפי שנחשף אתמול באתר "כלכליסט", במקומו של פחימה מונה אסף ליטביונוב למנהל החטיבה. ליטביונוב (40) עובד בחברה כבר 14 שנה, ובתפקידו האחרון כיהן כסגן מנהל חטיבת BPO של טלדור, המציעה לארגונים פתרונות לניהול ידע ומיקור חוץ של תהליכים עסקיים. כאמור, בטלדור לא הסתפקו בפיטוריו של פחימה והודיעו גם למנהלת הכספים של החטיבה, מירב גת, על סיום העסקתה.
בסמוך להודעה על פיטוריו של פחימה, עדכנה חברת המחשוב אומדן בשינוי הנדרש בדו"חותיה הכספיים משנת 2007 ועד לדו"חות הרבעון השלישי של 2013. להערכת טלדור, הרווח המצרפי שהשיגה החברה בשנים אלה היה קטן בכ־42% לעומת הרווח שהוצג בדו"חות הכספיים והסתכם ב־36.4 מיליון שקל.
ספיר: "ניסיון תמוה"
מי שהופתע לגלות כי שמו שורבב לפרשת אי־הסדרים הוא המנכ"ל לשעבר של טלדור דורון ספיר, המכהן כיום כמנכ"ל חברת כרטיסי האשראי כאל. ספיר, שחתום על דו"חותיה הכספיים של החברה ב־2007, אז החלו לדברי טלדור אי־הסדרים בדו"חות, טוען כי לא נפל דופי בהתנהלותה של טלדור תחת שרביטו. זאת על אף העובדה שבדיווח שפרסמה טלדור שלשום, העריכה חברת המחשוב כי הרווח הנקי כפי שהוצג בדו"חות הכספיים של 2007, היה צריך להיות קטן ב־77% מהרווח שדווח ולהסתכם בכ־2.5 מיליון שקל בלבד.
מטעמו של ספיר נמסר כי "הדו"חות השנתיים האחרונים אשר נחתמו על ידיו לאחר שבוקרו על ידי משרד רואי החשבון קוסט פורר גבאי, סיכמו את תוצאות שנת 2007. לפיכך תמוה הניסיון לשרבב את שמו לפרסומים על אודות נתונים שגויים שנתגלו בשנת 2014, שש שנים לאחר מכן. יודגש כי בעת שכיהן כמנכ"ל החברה, פעלו גורמי הבקרה והניהול הכספי של טלדור ללא כל דופי. מאז פרישתו מתפקיד המנכ"ל לא היה לספיר כל קשר לחברה ולנעשה בה".