$
מט"ח וסחורות

פרסום ראשון

בנק ישראל רכש בפברואר עוד 350 מיליון דולר; סך היתרות לשיא של 84 מיליארד דולר

מאז חידש בנק ישראל באפריל שעבר את רכישות המט"ח ועד סוף החודש שעבר הוא רכש כבר דולרים בסכום כולל של כ-7.5 מיליארד דולר

אמנון אטד 11:0806.03.14

בנק ישראל ממשיך לרכוש דולרים בניסיון להחליש את השקל. ל"כלכליסט" נודע כי בחודש שעבר רכש הבנק כ-350 מיליון דולר נוספים, בהמשך לקניית השיא שביצע בחודש ינואר. את כמות הרכישות המדויקת שביצע בפברואר צפוי בנק ישראל לפרסם באופן רשמי מאוחר יותר היום.  

מאז חידוש רכישות המט"ח שלו ועד סוף החודש שעבר רכש כבר בנק ישראל דולרים בסכום כולל של כמעט 7.5 מיליארד דולר.

 

רכישות הדולרים הנוספות, יחד עם היחלשות הדולר בעולם, הגדילו בחודש שעבר את יתרות מטבע החוץ שמנהל בנק ישראל בכ-800 מיליון דולר, ובסוף פברואר הן הגיעו לשיא של כל הזמנים: כ-84 מיליארד דולר.

 

הסיבה העיקרית לעלייה ביתרות המט"ח בפברואר הייתה הירידה שנרשמה בחודש שעבר בשער הדולר מול המטבעות האחרים שבהם מוחזקות יתרות המט"ח. היחלשות המטבע האמריקאי הגדילה את שוויו של אותו חלק מהיתרות המוצג בדיווחי בנק ישראל במונחי דולר בכ- 710 מיליון דולר. מנגד, מה שפעל הפעם להקטנת היקף היתרות היו העברות של הממשלה לחו"ל, שהסתכמו בחודש שעבר בכ- 240 מיליון דולר.

 

בינתיים, כאמור, המהלכים האחרונים של בנק ישראל להחליש את הדולר כמעט ולא מראים תוצאות. בחודש ינואר רכש הבנק 1.8 מיליארד דולר, שזו רכישת הדולרים החודשית הגדולה ביותר מאז חידוש ההתערבות של בנק ישראל במסחר במטבע חוץ בחודש אפריל בשנה שעברה. בפברואר רכש כאמור בנק ישראל כ-350 מיליון דול נוספים, ובסוף החודש שעבר הוא גם הפחית את הריבית ב- 0.25%, לנקודת שפל של 0.75% בלבד. אולם מכלול צעדים נמרצים אלה הצליח לחזק את הדולר מול השקל בחודשיים האחרונים ב- 0.2% בלבד.

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

 

בחודש אפריל 2013 חידש בנק ישראל את ההתערבות שלו במסחר במט"ח, אחרי הפסקה של כמעט שנתיים שבהן הוא אפשר לשער החליפין להתנהל בחופשיות. לדברי בנק ישראל, להתערבות המחודשת שלו במסחר במט"ח יש מטרה כפולה:

לפעול בשוק מטבע החוץ "במקרה של תנודות חריגות בשער החליפין אשר אינן תואמות את התנאים הכלכליים הבסיסיים, או כאשר שוק המט"ח אינו מתפקד כיאות", ולרכוש מטבע חוץ במטרה לקזז את ההשפעה של הפקת הגז הטבעי מקידוח תמר על שער החליפין ("המחלה ההולנדית").

 

תוכנית רכישות המט"ח לקיזוז השפעת הגז הטבעי היא תוכנית שיטתית ומוגדרת היטב, שאמורה להימשך עד שנת 2018, שבה צפויה להתחיל לפעול "קרן העושר" שתקים הממשלה להשקעת כספי תגמולי הגז בחו"ל. במסגרת תוכנית זו רכש כבר בנק ישראל בשנה שעברה 2.1 מיליארד דולר, והשנה הוא צפוי לרכוש במסגרתה 3.5 מיליארד דולר נוספים.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x