השווי: 2.8 מיליארד דולר הגיוס: 530 מיליון דולר הרווח: 25 מיליון דולר
8 חברות ישראליות גייסו בשבועיים האחרונים בנאסד"ק סכום כולל של יותר מחצי מיליארד דולר. הנפקות קרובות נוספות צפויות להגדיל את היקף הגיוסים למיליארד דולר. המשותף לכולן? הרווחיות לא מצדיקה את התמחור
השבועיים האחרונים בקרב החברות הישראליות הנסחרות בארה"ב היו לוהטים במיוחד. שש חברות ישראליות גייסו 450 מיליון דולר ביחד, כאשר מתוכן שתיים מהחברות היו מצטרפות חדשות לנאסד"ק – לומניס, המייצרת מכשירי לייזר לניתוחים, וורוניס, חברת האבטחה, והיתר הנן חברות ותיקות — מג'יק, חברת התוכנה לפיתוח יישומים, קומפיוג'ן, חברת גילוי התרופות, ואנזימוטק המייצרת ליפידים (מולקולות טבעיות מסיסות בשמן) לתעשיית המזון והתרופות. אלא שבכך לא מסתיימת החגיגה. אודיוקודס, ספקית פתרונות התקשורת, גייסה בשבוע שעבר כ־30 מיליון דולר.
- ורוניס
- לומניס השלימה גיוס של 120 מיליון דולר לפי שווי של 470 מיליון דולר
- הפספוס של טבע: מדיוונד תנפיק לפי שווי של 340 מיליון דולר
בימים הקרובים צפויות להתקיים עוד שתי הנפקות ישראליות משמעותיות, של חברות ביומד — יצרנית התרופה לכוויות מדיוונד ויצרנית תרופות היתום גלמד, שצפויות להגדיל את נתח הגיוסים עד ל־600 מיליון דולר. אליהן הצטרפה גם היצרנית הקטנה של ציוד בדיקה למעגלים מודפסים, קמטק, שפרסמה ביום שני בשבוע שעבר תשקיף מדף להנפקה משנית של 50 מיליון דולר.
שתי הנפקות אלה מצטרפות לתשקיף לקראת הנפקה שפרסמה מדיוונד ביום שני, שלפיו היא תגייס כ־80–90 מיליון דולר לפי שווי של 300–340 מיליון דולר, ולגיוס של כ־20 מיליון דולר שביצעה מפתחת התרופות ביוליין.
בינתיים, על רקע שיעורי הריבית הנמוכים והכסף הזול, נדמה שהחגיגה צפויה להימשך כאשר בקנה נמצאות לפחות שמונה חברות נוספות שבוחנות הנפקה. שלוש משמונה חברות אלה כבר עשו את הצעד הראשון לעבר ההנפקה והגישו תשקיפים.
ביובלאסט שמפתחת תרופות יתום הגישה תשקיף לגיוס של 38 מיליון דולר לפי שווי של 100 מיליון דולר, בורדרפרי, חברת אבטחת המידע, הגישה תשקיף לגיוס של 86 מיליון דולר לפי שווי מוערך של 800 מיליון דולר, וגלמד, המפתחת תרופות יתום, שמתעתדת לגייס כ־38 מיליון דולר לפי שווי של 150 מיליון דולר.
אליהן הצטרפו בשבוע שעבר, כפי שנחשף ב"כלכליסט", עוד שתי חברות שבוחנות הנפקה, קורנית, המפתחת מדפסות לתעשיית הטקסטים, שמבקשת לגייס 100 מיליון דולר לפי שווי של כ־400 מיליון דולר, ופואמיקס שמפתחת תרופות לטיפול בפצעי בגרות שצפויה לגייס כ־100–70 מיליון דולר לפי שווי של 400–500 מיליון דולר.
שלוש האחרות, חברת המכשור הרפואי הום סקינוביישנז, חברת ההדברה הביולוגית סטוקטון, וחברת ככרטיסי האשראי הנטענים פיוניר, בוחנות הנפקה שהיקפה והשווי שעל פיו תתבצע, טרם נקבעו.
השאלה הגדולה שצריכה להישאל בהקשר לשלל ההנפקות: היא האם אנחנו לא נמצאים שוב בתקופה של בועה, והאם חברות שלא רושמות רווחים משמעותיים זכאיות למכפילי רווח חלומיים ותמחורים בהנפקה כפי שחלק מהחברות המוזכרות קיבלו? כך, למשל, אם מסתכלים על השורה התחתונה של ביוליין, הרי שהיא רשמה הפסד של 20.2 מיליון דולר בארבעת הרבעונים האחרונים, כאשר הגיוס בשבוע שעבר, בהיקף של 20 מיליון דולר, בוצע לפי שווי של 59 מיליון דולר.
קמטק, שהגישה את התשקיף רק לפני כמה ימים, רשמה בארבעת הרבעונים האחרונים רווח פעוט של 2.1 מיליון דולר, ולמרות זאת, היא הגישה תשקיף לגיוס של 50 מיליון דולר לפי שווי החברה שעומד על 126 מיליון דולר — מכפיל רווח של 60. אודיוקודסשגם היא הנפיקה, רשמה רווח של 5.3 מיליון דולר ב־2013 והיא נסחרת לפי שווי של 349 מיליון דולר — מכפיל 66 על הרווח.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
קמטק ואודיוקודס עוד נחשבות צדיקות בסדום, על רקע העובדה כי החברות האחרות שמתעתדות לבצע הנפקה כלל אינן רושמות רווחים ונמצאות בשלבי פיתוח שונים של מוצריהן. כך, למשל, מדיוונד שמפתחת טיפול לכוויות רשמה הפסד של 15.4 מיליון דולר ב־2013, וביובלאסט המפתחת תרופות יתום רשמה הפסד של 1.2 מיליון דולר ב־2013.
לן רוזן, מנכ"ל ברקליס ישראל, אמר אתמול ל"כלכליסט": "כולנו ראינו את ההנפקות בתקופה האחרונה ויש עוד הנפקות שנמצאות בדרך. הסיבה לגל ההנפקות היא שאנחנו באחת התקופות הארוכות של שוק שורי מאז ומעולם. בסופו של דבר, ביצועי שוק מובילים לגיוסי כסף. באופן גלובלי, מחוץ לישראל, היתה פעילות אדירה בשווקים. אם מסתכלים על החודשיים הראשונים של 2014, אתה רואה 38 הנפקות ראשוניות ברחבי העולם לעומת 20 הנפקות בחודשים הראשונים של 2013.
"יש הרבה יותר עסקאות גלובליות, וזה יגיע גם לישראל. למי שתוהה למה כל כך הרבה חברות ישראליות מנפיקות בנאסד"ק, התשובה על כך היא שישראל נמצאת בהרבה תחומים שהעולם מתעניין בהם. בשלב הזה השוק מתגמל חדשנות וחברות צמיחה, ואלה החברות שנמצאות בישראל. ישראל חזקה מאוד בתחומי הסייבר, הביומד והאינטרנט, ולכן העסקאות מוצלחות. זו תקופת ירח דבש נהדרת שבה הכוכבים מסתדרים נכון".
באשר לשאלה האם לא מדובר בבועה חדשה, אמר רוזן כי "אני לא יודע אם יש בועה. אני לא חושב שזה נכון, אבל יש אנליסטים שייתנו תמונה טובה ממני בתחום הזה. באופן כללי, השוק כרגע מתמרץ צמיחה וחדשנות וזה מה שמסתכלים עליו, על רווחיות עתידית ועל האופן פורץ הדרך של חלק מהטכנולוגיות כסמן לצמיחה העתידית".
באשר לשאלה האם הכסף הזול והריבית הנמוכה הם המניעים העיקריים של השוק, אמר רוזן: "סביבת הריבית הנמוכה היא חלק מהסיפור של הצלחת שוקי המניות. אחת הסיבות שאתה שם את הכסף במניות היא שאין אפיקי השקעה אחרים שנותנים תשואה".