"החלום הוא לא רק אקזיטים - אלא בניית חברות, וזה מפנה חשוב"
חברת האבטחה ורוניס גייסה בסוף השבוע 106 מיליון דולר בנאסד"ק, בהנפקה ראשונה. רונה שגב גל, שהובילה את ההשקעות של אוורגרין ופיטנגו בחברה: "שני היזמים גילו נחישות יוצאת דופן והבחנה בין עיקר לטפל"
חמש חברות ישראליות גייסו 427 מיליון דולר במהלך סוף השבוע בבורסות האמריקאיות, מתוכן שתי חברות בהנפקות ראשונות בנאדס"ק: חברת האבטחה ורוניס שגייסה 106 מיליון דולר וחברת הציוד לניתוחי לייזר לומניס, שגייסה 75 מיליון דולר. שלוש ההנפקות המשניות היו של חברות שכבר נסחרות בארה"ב: אנזימוטק, קומפיוג'ןו מג'יק, שגייסו 132 מיליון דולר, 63 מיליון דולר ו־51 מיליון דולר – בהתאמה.
הנפקת ורוניס הוכיחה כי תחום אבטחת המידע רותח במיוחד. החברה, שהתכוונה לגייס תחילה סכום של עד 91 מיליון דולר בלבד לפי מחיר מניה של 17–19 דולר ושווי כולל של 450 מיליון דולר, גייסה בסופו של דבר 106 מיליון דולר לפי שווי של 524 מיליון דולר ומחיר מניה של 22 דולר. ואם ההנפקה עצמה לא היתה לוהטת מספיק, ביום המסחר הראשון במניה ביום שישי זינקה מניית ורוניס ב־100% למחיר של 44 דולר למניה - שמשקף לחברה שווי של 1.05 מיליארד דולר.
מחצית מהעובדים - בישראל
ורוניס הוקמה בהרצליה ב־2004 על ידי יקי פייטלסון, כיום מנכ"ל החברה, ואוהד קורקוס, המשמש כסמנכ"ל הטכנולוגיות. בחברה הושקעו עד כה 33 מיליון דולר על ידי חברת EMC והקרנות אקסל, פיטנגו ואוורגרין, שצפויות לראות החזר נאה במיוחד על השקעתן בעקבות הזינוק במניית החברה ביום המסחר הראשון.
החברה מעסיקה כ־570 עובדים, מתוכם 250 במרכז הפיתוח שלה בישראל, ומסייעת לארגונים להתמודד עם בעיות אבטחת מידע הנובעות מאפשרויות של עובדים לגשת לעובדים בין מכשירי סלולר ארגוניים ובין מכשירי סלולר פרטיים. המערכת שפיתחה החברה מנטרת את השימוש ביישומים ארגוניים, ומספקת תמונת מצב של כלל המשתמשים. על פי מחקר שערכה ורוניס, 75% מבין עובדי ארגונים כיום רשאים להתחבר למאגרי מידע ארגוניים באמצעות מכשירי הסלולר והמחשבים האישיים שלהם.
ההנפקה עצמה הובלה על ידי מורגן סטנלי, ברקליס וג'פריס כאשר חתמי המשנה היו RBC ונידהאם. בין בעלי המניות הגדולים בחברה ניתן למנות את קרן אקסל (20.4%), אוורגרין (18.4%), פיטנגו (14.1%), ג'יי.פי מורגן (7.2%), EMC (מחזיקה ב־5.1%) ושני יזמי החברה, פייטלסון (7.4%) וקורקוס (7.6%) שאחזקותיהם בחברה שוות כעת כבר 80 מיליון דולר ו־82 מיליון דולר בהתאמה. גם יתר בכירי החברה לא קופחו. ג'יימס או'בויל, סמנכ"ל המכירות הגלובלי, מחזיק כעת במניות בשווי 13.5 מיליון דולר, גילי יוהאן, סמנכ"לית הכספים, מחזיקה במניות בשווי 6.1 מיליון דולר.
"החלום הוא בניית חברה"
"שני היזמים גילו נחישות יוצאת דופן והבחנה בין עיקר לטפל. החברה התנהלה בשקט ויעילות", אמרה ל"כלכליסט" רונה שגב גל, שהחלה את דרכה כמשקיעה הראשונה בחברה בשלביה הראשונים בקרן ההון סיכון הישראלית אוורגרין. לאחר שעברה שגב גל לפיטנגו היא המשיכה להשקיע בורוניס בסבבי ההמשך ונשארה בה עד להנפקה.
לאורך השנים נשארה ורוניס מתחת לרדאר של התקשורת ושמרה על פרופיל נמוך כאשר פעילות השיווק והמכירות של החברה וכן מרבית ההנהלה יושבים בארה"ב. "זו חברה עם 2,400 לקוחות שגדלה ב־40% בשנה. זה מוצר שכל חברה צריכה אותו, כל חברה צריכה להגן על המסמכים שלה. אין מי שכיום מפריע לדומיננטיות שלה", אמרה שגב גל.
"התחום שבו החברה נמצאת של ניהול מסמכים הוא רק בתחילת דרכו. הם חושבים על המשך דרכם ועל המשך פיתוח מוצרים דרכם והם רוצים להגדיל משמעותית את המכירות בעולם. יש לחברה הרבה לאן לגדול ולהתרחב וזה דורש כסף", אמרה שגב גל.
"שוק ההנפקות טוב עכשיו לכולם, כבר כמה לפני שנים אמרנו שקם דור חדש של יזמים ששאיפתם לבנות חברה גדולה וזה לוקח זמן. רואים את זה עכשיו. החלום הוא לא רק אקזיטים אלא בניית חברות וזה מפנה חשוב לתעשייה הישראלית", אמרה. "אני חושבת שבתחום ההייטק וגם התחום הרפואי יש ביקוש רב להנפקות. הנפקה זו התחלת הדרך, היא רק דרך לגייס כסף להמשיך לבנות חברה גדולה. זו התחייבות למשקיעים לבנות חברה עם ערך משמעותי".
אכזבה ללומניס: גייסה רק 75 מיליון דולר
ההנפקה הראשונה בסוף השבוע בנאסד"ק היתה זו של חברת הציוד הרפואי לומניס, שביקשה לגייס 115 מיליון דולר לפי שווי כולל של 599-529 מיליון דולר, אך נאלצה להשלים עם גיוס של 75 מיליון דולר בלבד לפי שווי של 434 מיליון דולר. את ההנפקה הובילו גולדמן זאקס, ג'פריס, וולס פארגו וקרדיט סוויס, בעקבותיה דוללה אחזקתן של קרן ויולה ו־XT היי־טק ל־37.3% ו־25.3% בהתאמה.
בתחום ההנפקות המשניות בלטה אנזימוטק, שרק בספטמבר הצטרפה לישראליות בנאסד"ק כשגייסה 71 מיליון דולר במחיר מניה של 14 דולר ולפי שווי כולל של 300 מיליון דולר. מאז זינקה מניית החברה, המפתחת אנזימים לתעשיית המזון, עד ל־29.25 דולר בסיום המסחר ביום חמישי – עלייה של 109%. העלייה לא נעלמה מעיניהם של בעלי העניין שהחליטו לממש רווחים: בתגובה למכירה ההמונית איבדה מניית אנזימוטק במסחר ביום שישי 4.6% ושווי החברה עומד כעת על 597 מיליון דולר. בכירי החברה ומנהליה השתתפו בחגיגה: יואב דופלט, סגן היו"ר, מכר 50 אלף מניות תמורת 1.4 מיליון דולר, והמנכ"ל אריאל כץ מכר 167 אלף מניות בתמורה ל־4.7 מיליון דולר. אורן בריין, סמנכ"ל הכספים וגיא בן דרור, סמנכ"ל פיתוח התהליכים שמכרו כל אחד 37 אלף מניות תמורת מיליון דולר.
שתי חברות נוספות שהשלימו הנפקות משניות בסוף השבוע הן יצרנית מחולל היישומים מג'יק, וקומפיוג'ן המפתחת פלטפורמה לגילוי תרופות. מג'יק גייסה 51 מיליון במכירת 6 מיליון מניות לפי מחיר של 8.5 דולר למניה. בעקבות ההנפקה צללה מניית מג'יק בשישי ב־10.4% למחיר 8.5 דולר ושווי החברה הנוכחי עומד על 315 מיליון דולר. קומפיוג'ן, שגייסה 63 מיליון דולר, מכרה 6 מיליון מניות ב־10.5 דולר למניה, דיסקאונט של 26.1% על המחיר בסיום המסחר ביום חמישי – 14.2 דולר. בתגובה לגיוס צנחה המניה במסחר בשישי ב־20.1% למחיר של 11.3 דולר, המשקף שווי של 470 מיליון דולר.