ראיון כלכליסט
"חולשת היורו מוגזמת, אירופה עוד תפתיע את המשקיעים"
מנכ"ל בורסת לונדון חבייר רולה לא מופתע משלל ההנפקות של חברות טכנולוגיה ישראליות בלונדון ומשוכנע ששם, ולא בנאסד"ק, המקום הכי טוב עבורן. לדעתו, המשקיעים באירופה סובלים מחשיפת חסר משמעותית למניות
לא מעט גבות הורמו לאחר שנודע שחברת הפרסום הדיגיטלי הישראלית מטומי, שבשליטת אילן שילוח, בדרך לבצע הנפקה ראשונית (IPO) דווקא בבורסת לונדון. עם הכנסות שנתיות של 217 מיליון דולר ו־EBITDA של 13.1 מיליון דולר, סביר להניח שהיתה יכולה להשלים הנפקה גם בנאסד"ק. אז מדוע בחרה בלונדון? למנכ"ל בורסות לונדון, חבייר רולה, אין ספק שמקומן של חברות טכנולוגיה כאלה הוא אצלו.
- מטומי של אילן שילוח תגיש תשקיף להנפקה לפי שווי של כ-450 מיליון דולר
- אקסלמדיה של בארינבוים גייסה 70 מיליון דולר
- סאמיט גרמניה גייסה כ-166 מיליון שקל בהנפקה בלונדון
"יש מהפכה טכנולוגית בבריטניה", אומר רולה בראיון ל"כלכליסט", בהיותו חבר במשלחת הבריטית בראשות ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון, שהגיעה בשבוע שעבר לישראל כדי לחזק את שיתוף הפעולה הטכנולוגי בין המדינות. "ב־18 החודשים האחרונים בוצעו אחת או שתיים הנפקות ראשוניות מדי יום, יותר ממחציתן של חברות טכנולוגיה. אני לא יודע מה מקור הסקפטיות לבחירתה של מטומי בבורסת לונדון. המכפילים שניתן לקבל בה היום עבור חברה טכנולוגית גדולים מהמכפילים בארה"ב. זה מקום טוב יותר עבור חברות טכנולוגיה שצומחות מהר".
האלטרנטיבות נחלשו
רצף ההנפקות האחרונות בארה"ב ובלונדון לא מצביע על בועה?
"רשמנו 37 הנפקות מתחילת השנה, אבל זה לא מצביע על בועה. מבדיקת ביצועי המניות של החברות שביצעו הנפקות ראשוניות בשנה וחצי האחרונות עולה כי הן רשמו עליות חזקות על אף המכפילים הגבוהים שבהם נרשמו למסחר. המחירים כיום אינם מחירי בועה משום שמשקיעים, במיוחד קרנות פנסיה וחברות ביטוח, סובלים מחשיפת חסר משמעותית למניות. המשקיעים באירופה זקוקים לתשואות שמספקות המניות כדי לממן את המערכת הפיננסית ואת קרנות הפנסיה. התאמה זו של תיקי ההשקעה והגברת החשיפה למניות הן שיוצרות ביקושים למניות".
למה להשקיע בחברות טכנולוגיה?
"האפיקים האלטרנטיביים, כמו השקעה בשווקים מתעוררים או בסחורות, נראים כעת שבריריים. לעומתם ישנו שילוב של צמיחה מהירה וחדשנות משבשת (שמחליפה טכנולוגיה קיימת ויוצרת שוק חדש - ש"ה), שמשקיעים מאוד אוהבים. לכן בטווח הבינוני, הטרנד הזה יימשך. השוק הטכנולוגי הבריטי מציע שווי תחרותי. גם שוק האג"ח בבריטניה נזיל מאוד ומאפשר לחברות לגייס חוב לזמן בינוני־ארוך בעלויות נמוכות".
גורו ההשקעות ג'ורג' סורוס לא אופטימי כמוך. לדעתו, כלכלת אירופה נכנסת לסטגנציה של 25 שנה.
"מאז ומתמיד אירופה תסכלה את המשקיעים, כי חלק גדול מהרגולציה בה אינו פרו־עסקיים. מנגד, אירופה זולה מאוד, ואני חושב שהחולשה של היורו מוגזמת. לטווח בינוני של שנתיים עד שלוש, היא תפתיע את המשקיעים. זה חיובי עבור כל העולם".
"ביצועי מניות טובים יותר"
מי שמנסה לקשר בין חברות טכנולוגיות ישראליות לבורסה הלונדונית היא ג'ואנה שילדס, לשעבר סמנכ"לית פייסבוק לאזור אירופה והמזרח התיכון, דירקטורית בבורסת לונדון העומדת בראש המרכז הטכנולוגי של לונדון. "הקמנו בישראל ערוץ שיחבר חברות טכנולוגיות לבריטניה ומשם לכל העולם", היא אומרת ל"כלכליסט".
לדבריה, חברות זרות ממהרות להירשם למסחר בארה"ב, אך עקב המרחק ביניהן לבין השוק האמריקאי, נפגעים הביקושים למניות לאחר השלמת הליך ההנפקה.
"מחקר של איגוד קרנות ההון הבריטי מצא כי חברות טכנולוגיות המונפקות בנאסד"ק זוכות לשווי התחלתי גבוה יותר, אך לאורך זמן, ביצועי המניות טובים יותר בלונדון", הסבירה.
"לרבות מהחברות הישראליות אין נוכחות חזקה בארה"ב, ולכן קשה להן לשמור על מומנטום והמסחר שלהן דליל", מוסיפה שילדס. "לונדון היא אופציה חזקה עבור חברות ישראליות שרוצות להפוך לציבוריות בחו"ל ולכן הקמנו מעין שוק ביניים, אשר מציע תנאים שלא קיימים בארה"ב: הפחתנו את הדרישה לכמות המניות שבידי הציבור (float) מ־25% ל־10%, וכך מתאפשרת הנפקה מבלי לוותר על יותר מדי מניות".