$
בורסת ת"א

מסלול עוקף בזן: דלק ישראל בוחנת יבוא דלקים עצמאי

החברה מנהלת מגעים עם כמה ספקי דלקים בינלאומיים ומבקשת להשתחרר ממערך הולכת הדלקים הלאומי ולייצר לעצמה רווחים שמקורם בצמצום עלויות תפעול. גם ב־2009 דווח על מו"מ שניהלה עם לוקאויל הרוסית, שנגמר ללא תוצאות

ליאור גוטמן 07:3619.03.14

דלק ישראל מנסה לעקוף את מערך הולכת הדלקים הלאומי ולייבא דלקים באופן עצמאי תוך אחסונם במתקני פי גלילות. ל"כלכליסט" נודע כי החברה מנהלת מגעים עם כמה ספקי דלקים בינלאומיים כדי לבחון אפשרות של יבוא בנזין וסולר, שיימכרו לאחר מכן לכל תחנות החברה ברחבי הארץ. הדלקים מיועדים להימכר גם לגופים מוסדיים אחרים. 

עם החברות שעשויות להתעניין בשיתוף פעולה עם דלק ניתן למנות את VOPAK ההולנדית; VTTI מקבוצת ויטול בבעלות שוויצרית־גרמנית, שכבר פועלת בימים אלו להקמת מתקני זיקוק לדלקים וגז טבעי בקפריסין; וכן Oiltanking האמריקאית.

 

תלות בספק בודד

נכון להיום מקורם של כמעט כל סוגי הדלקים שדלק ישראל מוכרת הוא בבזן שבשליטת משפחת עופר. לפיכך נוצרת תלות מוחלטת בספק בודד. הסיבה שדלק כרוכה בבזן, מקורה בהפרטת בתי הזיקוק שנערכה ב־2007. אז נקבע שחברת פז, בעלת בית הזיקוק הדרומי באשדוד, תספק את הדלקים באופן עצמאי לתחנות הדלק שלה ורק אליהן. מאחר שבישראל קיימים רק שני בתי זיקוק, יכולת ההתמקחות של דלק ישראל עם ספק חדש כדי להוזיל את רכישת הדלקים היא מוגבלת.

 

הרעיון לייבא דלקים באופן עצמאי אינו חדש עבור החברה, המנוהלת על ידי אבי בן אסאייג. כבר ב־2009 דווח שהיא מנהלת מו"מ עם חברת לוקאויל הרוסית, אולם המהלך לא הבשיל לכדי שיתוף פעולה.

 

מנכ"ל דלק ישראל אבי בן אסייג מנכ"ל דלק ישראל אבי בן אסייג צילום: אוראל כהן

בדו"חות השנתיים של דלק ישראל, שפורסמו רק השבוע, דיווחה החברה שהיא פועלת ל"מקסום כושר האחסון והניפוק במתקני דלק פי גלילות, לרבות שיתופי פעולה עם גורמים בינלאומיים". כמו כן הוזכרה "בחינת אפשרויות לפריקת תזקיקים מאוניות העוגנות בלב ים ישירות לנמל אשדוד, דבר שיחסוך עלויות ויקטין את התלות במתקני קצא"א ואת התלות בצנרת של קמ"ד". זאת מבלי לציין את שמות החברות המתעניינות בהגעה לישראל. קצא"א (קו צינור אשקלון־אילת) וקמ"ד (קו מוצרי דלק) הן שתי זרועות ממשלתיות להולכת דלקים. קמ"ד היא הגוף הלאומי האחראי על הולכה ואחסון דלקים ברחבי המדינה.

 

רווח של 37.5 מיליון שקל

חברות הדלק משלמות עמלה של כ־7 דולר לכל אלף טונות של בנזין שעובר או מאוחסן בצינורות ובמכלים שבבעלות המדינה, כך עולה מבדיקת "כלכליסט". יבוא עצמאי עשוי לחסוך כ־5 דולר לכל אלף טונות. לפיכך, גם אם עלות רכישת הדלקים תהיה זהה לזו שתגיע מבזן, החיסכון בעלות ההולכה עשוי לייצר לדלק רווחים שמקורם בצמצום עלויות תפעול.

 

דלק סיימה את 2013 ברווח של כ־37.5 מיליון שקל, גידול של 57% לעומת 2012. מחזור המכירות שרשמה, כ־6.6 מיליארד שקל, היה דומה לזה של 2012. עיקר הרווח נרשם ממכירת רכוש שהניב לה רווח הון של כ־23 מיליון שקל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x