בלעדי לכלכליסט
אדוארדו אלשטיין לדירקטורים: "לא קיימת סיבה הגיונית למכירת כלל ביטוח"
דירקטוריון אי.די.בי אמור היה לקיים אמש דיון מכריע לגבי דחיית השלמת עסקת המכירה לסינים, שמוכנים לשלם 50- 100מיליון שקל נוספים כפיצוי
סוף שבוע סוער עבר על דירקטוריון אי.די.בי פתוח, שגם אחרי שלוש ישיבות לא הצליח להכריע בשאלה האם לאשר לקבוצה הסינית שאמורה לרכוש את כלל ביטוח, דחייה בהשלמת העסקה. עיקר המחלוקת שמונעת את ההכרעה היא בין היו"ר אהרון פוגל, שמייצג את בעלי השליטה החדשים באי.די.בי - אדוארדו אלשטיין ומוטי בן־משה - ליתר הדירקטורים.
- מנורה העמידה לפרעון מיידי חוב של אי.די.בי פתוח בסך 197 מיליון שקל
- קרן ברוש לדירקטוריון של אי.די.בי: נאמנותכם במבחן
- מחזיקי האג"ח של אי.די.בי לוחצים: "לא להכשיל את עסקת כלל ביטוח"
פוגל מוביל את עמדתם של בעלי השליטה החדשים שמתנגדים לבקשת הסינים לדחות את מועד סגירת העסקה עד ל־29 במאי, בעוד הדירקטורים החיצוניים והבלתי תלויים מתלבטים ונוטים לצדד בקיום משא ומתן עם הסינים על פיצוי והתאמת מחיר, כלומר — העלאת המחיר שהם אמורים לשלם תמורת 32%-55% ממניות כלל ביטוח.
אלשטיין מפעיל לחץ
לידי "כלכליסט" הגיע מכתבו של אלשטיין שהוגש לדירקטוריון בישיבה ביום שישי, שבו הפציר בהם שלא לדחות את המועד. "בתנאים של היום אין תוקף לשיקולים ולמצב חוסר הברירה שהנחו את דירקטוריון חברה דאז למכור את אחד הנכסים היקרים ביותר שלה", כתב אלשטיין. "הנכס שעומד למכירה היום שונה כליל מהנכס שעמד למכירה לפני תשעה חודשים וגם התנאים שונים לחלוטין... הדירקטוריון מאריך ומאפשר ביוזמתו ולא מחובתו את מכירת כלל. הפירוש הוא שהדירקטוריון מסכים למכור את החברה בשווי כולל של 3.7 מיליארד שקל, דהיינו יותר מ־900 מיליון שקל פחות (משווייה הנוכחי – ג"ח). לא קיימת סיבה אמיתית, הגיונית, כלכלית, פיננסית או עסקית למכור את אחד ממנועי הצמיחה של החברה, במחיר ישן שאינו מותאם לשווי האמיתי של החברה ולנסיבות החדשות. אני משקיע ארוך טווח ולא באתי לעשות סיבוב.".
מקורבים לקבוצה הסינית ומחזיקי האג"ח זעמו על הצעדים של אלשטיין ובן־משה: "הסינים מעניקים פה מחיר שכולל פרמיה על עצם היותם סינים. שום גוף אמריקאי לא היה משלם מחיר כזה עבור כלל ביטוח. לא אלשטיין ולא בן־משה באים מענף הביטוח ולא יכולים לומר שיוכלו להפיק מהחברה יותר. הם לא הוכיחו עדיין לגופים שהלוו מיליארדים לקבוצה שאפשר ללכת אחריהם בעיניים עצומות. השוק שבע אכזבות מאי.די.בי ויהיה זה מהלך חסר אחריות שלא להעניק את הדחייה. העסקה עולה בקנה אחד עם חוק הריכוזיות ומונעת מצב של מכירה עתידית בלחץ. לא ראינו שסביב הפניקס יש הצעות בסדר גודל דומה. על הדח"צים מופעל לחץ לא סביר שלא לדחות את מועד השלמת העסקה".
אלשטיין ובן-משה צילום: אוראל כהן, אניה בוכמן הפתעתו של נציג הסינים
ביום חמישי הגיע לארץ נציג הרוכשים, לי הייפנג, לפגישה עם בן־משה ואלשטיין שהגיעו לפגישה כשהם מלווים בפוגל ובמנכ"ל אי.די.בי חיים גבריאלי, הציגו את עצמם ויצאו מיד מהחדר בטענה שאינם מורשים להשתתף במו"מ על פי חוות הדעת של היועצת המשפטית של אי.די.בי, נחמה ברין. הייפנג המופתע קיים פגישה עם פוגל וגבריאלי, שנמשכה כשעתיים, אולם לא הגיעה לפסים מעשיים לגבי גובה הפיצוי שדורשת אי.די.בי פתוח, אם בכלל.
אמש, לאחר צאת השבת, היתה אמורה להיערך פגישה במשרד עו"ד מיתר בין נציגי הרוכשים הסינים לבין פוגל, גבריאלי ודירקטור חיצוני נוסף מאי.די.בי בניסיון להגיע לפיצוי מוסכם בגין ההארכה, כשנראה שהסינים מוכנים לפיצוי שעשוי לעמוד על 100-50 מיליון שקל בשלב הראשון של העסקה. אלשטיין ובן־משה נפסלו מלהשתתף בהצבעה על דחיית מועד השלמת העסקה על ידי ברין שהחליטה לפסול להצבעה גם את נאמני ההסדר מטעם בית המשפט חגי אולמן ואייל גבאי בשל חשש לניגוד עניינים. עם זאת, השניים לא היססו להציג בפני הדירקטורים את עמדתם החד־משמעית נגד דחיית מועד סגירת העסקה וטענו כי יש להשאיר את כלל ביטוח בידיה של אי.די.בי.
מנגד מפעילים מחזיקי האג"ח של אי.די.בי לחץ על הדירקטורים לאפשר את הדחייה בטענה שביטול עסקת המכירה תהווה חוסר אחריות מצדם של הדירקטורים שיהיו חשופים לתביעות של מיליוני שקלים אם אי.די.בי פתוח תיקלע לקשיים. עסקת מכירת כלל ביטוח אמורה להכניס 2.5 מיליארד שקל, בשתי פעימות, לקופת אי.די.בי פתוח, ולפתור את מצוקת הנזילות שלה כמעט סופית. הקבוצה הסינית אמורה לרכוש 32% ממניות כלל ביטוח מיידית תמורת 1.5 מיליארד שקל, והענקת אופציה לחברה לרכישת 23% נוספים תמורת מיליארד שקל בפרק זמן של שלושה חודשים עד חמש שנים.
דרישה לפירעון מיידי
ביום חמישי ביקשה מנורה־מבטחים מביהמ"ש להעמיד לפירעון מיידי חוב של 197 מיליון שקל לפירעון מיידי בגין הלוואה שהעניקה לאי.די.בי פתוח במאי 2012, מאחר ויחס הבטוחות ליתרת ההלוואה עומד על 1,230%. אי.די.בי פתוח פנתה לנאמן שאצלו הופקדו מזומנים ומניות המשועבדות להבטחת ההלוואה, וביקשה לשחרר בטוחות עודפות בסך של כ־92.4 מיליון שקל במזומן וכן 13.2% ממניות החברה־הבת דסק"ש.