ישראכרט: גידול של 7% בכרטיסים החוץ-בנקאיים
מדובר בכרטיסים שבהם סיכון האשראי הוא על החברה ולא על הבנק. במקביל נרשמה קפיצה ב-14% בהלוואות לצרכנים. הרווח הנקי של החברה נותר ללא שינוי ונעמד על 74 מיליון שקל.
הכרטיסים החוץ בנקאיים הפכו עבור חברות כרטיסי האשראי למנוע הצמיחה החדש: קבוצת ישראכרט על כל כרטיסיה סיכמה את הרבעון הראשון של 2014 עם צמיחה של 7% בכרטיסים אלו. למעשה מדובר בכרטיס בו האשראי שאינו באחריות הבנק אלא באחריות מלאה של החברה. כך לדוגמה מנפיקה החברה כרטיסי אשראי יחד עם מועדון חבר, מועדון לייפ-סטייל ועוד.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
הגידול בכרטיסים החוץ בנקאים מביא עימו גם גידול בהלוואות החוץ בנקאיות. ישראכרט שבשליטת בנק הפועלים, רשמה קפיצה של 14% באשראי הצרכני, שיתרתו בסוף הרבעון הראשון נעמדה על 701 מיליון שקל. הריבית הממוצעת שגובה ישראכרט ממשקי הבית על הלוואות אלו נעמדה על 9.08%.
היקף מחזור העסקאות של החברה ברבעון הראשון רשם גידול של 4%, כאשר בעבר אחוזי הצמיחה של נתון זה היו גבוהים יותר. אפשר לתלות את הסיבה בכך ששנה שעברה חג הפסח חל ברבעון הראשון של השנה בעוד שהשנה הוא חל ברבעון השני, שינוי שצמצם מעט את קצב הגידול. בה בעת, ייתכן שניתן לייחס את הירידה בקצב הצמיחה של רכישות בכרטיס האשראי לנתונים שפרסם השבוע בנק ישראל, לפיהם הצריכה הפרטית במשק רשמה ירידה של 2%.
בעקבות הוראה של הממונה על הגבלים, ירדה בשנים האחרונות העמלה הצולבת והיא תתייצב ביולי הקרוב על 0.7%. משמעות הירידה של העמלה הצולבת היא שכעת הגוף הסולק את העסקה משלם פחות לחברה שמנפיקה את כרטיס האשראי שאיתו נעשתה העסקה. בשוק תחרותי אמור הדבר להוביל בעקבות כך לירידה בעמלה לבתי העסק (הצרכנים).
לאחר מספר רבעונים שבה נרשמה עליה ברווחיות הסליקה, הרבעון האחרון אולי מסמן כיוון חדש בו מגזר הסליקה של חברות כרטיסי האשראי חווה ירידה ברווחיות כתוצאה מירידת העמלה הצולבת שהתגלגלה בחלקה גם לבתי העסק וכך הרווח של ישראכרט במגזר זה ירד ב-13%. הרווח הנקי הכולל של החברה נותר ללא שינוי ונעמד על 74 מיליון שקל.
מגזר ההנפקה שכולל בתוכו עמלות ופעילות מתן אשראי צרכני רשם זינוק של 26.7%. "מחזור עסקאות הקבוצה גדל בכ-4% לעומת גידול בהכנסות הקבוצה של כ-1% בלבד", אמר בנושא מנכ"ל ישראכרט דב וקטלר עם פרסום הדוחות. "הסיבה לכך היא שחיקת עמלת הסליקה הממוצעת הנגבית מבתי העסק".
"הקבוצה המשיכה לחזק את בסיס ההון שלה, ולשמור על מבנה הון איתן ויציב במטרה לעמוד ביעדים שנקבעו בעניין זה. יחס ההון הכולל לרכיבי סיכון של חברת ישראכרט, הגיע לשיעור 18.8%", הוסיף קטלר