בלעדי לכלכליסט
יוסי ביינארט חזר בו: הבורסה תעבור דירה
לפני חודש הקפיא מנכ"ל הבורסה את המעבר לבניין החדש, אך בדיקה שערך העלתה שהישארות בבניין הקיים ושיפוצו אינם כדאיים כלכלית
הנהלת הבורסה והדירקטוריון החליטו ביום חמישי להמשיך ולהוציא לפועל את המעבר לבניין החדש ברחוב אחוזת בית בתל אביב, שעל בנייתו שוקדת הבורסה כבר כמה שנים. לפני חודש חשף "כלכליסט" כי מנכ"ל הבורסה החדש יוסי ביינארט החליט להקפיא את המעבר לבניין החדש שאכלוסו היה אמור להתחיל כבר החודש, לשם בדיקת כדאיותו. בבסיס החלטה עמדו עלויות האחזקה של הבניין - שעלות הקמתו נאמדת ב־300 מיליון שקל - שעשויות להגיע לעד מיליון שקל בחודש.
- יוסי ביינארט: "רגולציה צריכה להיות מידתית"
- ביינארט הזמין הערכת שווי לבניין הבורסה החדש
- ביינארט רוצה להשאיר את הבורסה באחד העם
החלטה לא משתלמת
ביינארט, בתיאום עם יו"ר הבורסה אמנון נויבך, הזמין הערכת שווי שמאית לבניין החדש (כדי לבדוק היתכנות למכור אותו) וכן ניתוח כלכלי של היתרונות והחסרונות שבמעבר לעומת הישארות במבנה הקיים ושיפוצו. ל"כלכליסט" נודע כי על בסיס עבודות אלה החליט ביינארט להמשיך במעבר לבניין החדש.
לפי חוות הדעת, העלויות הכרוכות בשיפוץ ההכרחי של המבנה ברחוב אחד העם, שבו שוכנת הבורסה מאז 1983, במקביל לדמי השכירות שהבורסה תצטרך לשלם להראל שרכשה את בניין הבורסה וכן עבור משרדים נוספים ששוכרת הבורסה כבר כיום בתל אביב, גבוהות מדי ביחס לאלטרנטיבת המעבר. ביינארט לא שלל אפשרות של מכירת המבנה החדש בן 14 הקומות, אלא שמכיוון שמדובר במבנה שעוצב במיוחד לצורכי הבורסה (וכולל אולם כנסים גדול וכן חדרים ממוגנים מיוחדים שאמורים להכיל את מחשבי הברוסה ולהגן עליהם), יהיה קשה להשכיר או למכור אותו במחיר נאות.
ההחלטה לעבור לבניין החדש אינה מפתיעה, שכן החלטה אחרת היתה מעמידה במבוכה את דירקטוריון הבורסה שגיבה את ההנהלה הקודמת, בראשות אסתר לבנון, להשקיע בהקמת המבנה. על פי הערכות בשוק ההון, מטרת ההודעה על הקפאת המעבר היתה מלכתחילה ניסיון להתנער מהתדמית הראוותנית שדבקה בהנהלה הקודמת של הבורסה, בראשות היו"ר סם ברונפלד והמנכ"לית לבנון, אך לא היה לה סיכוי ממשי. חזית נוספת למהלך היתה עלולה להיפתח מצד העובדים. בימים אלו מקיים ביינארט משא ומתן אינטנסיבי עם ועד עובדי הבורסה על הסכם קיבוצי חדש. לפי ההסכם הנוכחי, זכאים כל עובדי הבורסה למענקי מאמץ עבור המעבר בגובה שבין 1.12 משכורות, ועובדים אחדים זכאים למענק של 30–10 אלף שקל לעובד.
חודשיים איומים בשווקים
בשיחה עם "כלכליסט" ביינארט סירב להתייחס לנושא המעבר לבניין החדש, אך התייחס לצורך שבמציאת פתרונות להיקפי המסחר היומיים בבורסה. "עד סוף השנה אני מרגיש שאני חייב להראות תוצאות. נכון שיש לנו מהלכים אסטרטגיים ארוכי טווח כמו שינוי מבנה הבעלות בבורסה ושדברים כאלו לוקחים זמן, אבל יש לנו גם מהלכים בטווח המיידי.
בחודשים האחרונים השקנו עוד אופציות על מניות, ואנחנו מקווים לפרסם בקרוב מודל עמלות חדש שיטפל בנושא שמטריד המון סוחרים ביחס לעמלות המינימום", אמר ביינארט והוסיף: "אני מחפש מישהו שינהל את השיווק של הבורסה ועדיין לא מצאתי כזה, אבל אני לא מחכה לו ובשבועות האחרונים ביקרנו, אני יחד עם נציגים במחלקה הכלכלית ויחד עם חתמים, בארבע חברות שבעינינו מועמדות להנפקה. סיפרנו להן מה זה להיות חברה ציבורית בישראל. התחלנו להתרוצץ ולשווק. אני ממש לא רואה בזה תירוץ, אבל החודשיים האחרונים היו איומים בשווקים, ולא רק אצלנו, בגלל הריביות הנמוכות".