$
בורסת ת"א

סוף עידן בסקיילקס: הדירקטוריון הדיח את אילן בן דב מתפקידו

את ההחלטה להדיח את בן דב הוביל ככל הידוע יעקב לוקסנבורג, אחד ממחזיקי האג"ח הגדולים; במקביל הודיעו על עזיבת הדירקטוריון גם הדח"צים יונה אדמון ודרור ברזילי; ל"כלכליסט" נודע כי אלן גלמן, המשנה למנכ"ל בזק לשעבר, ימונה לדירקטוריון

גיל קליאן 10:0423.06.14

דירקטוריון חברת סקיילקס החליט אתמול בערב החלטה היסטורית – להדיח את בעל השליטה אילן בן דב מהדירקטוריון. ההחלטה דווחה הבוקר למשקיעים. במקביל הודיעו על עזיבת הדירקטוריון גם הדח"צים יונה אדמון ודרור ברזילי, והדירקטורים אירה עובדיה ושלום זינגר הודיעו כי לא יבקשו להאריך כהונתם מעבר לסוף יולי.

 

בנוסף, ל"כלכליסט" נודע כי היום צפויה יבואנית מכשירי הסלולר של סמסונג שבשליטת אילן בן דב לדווח על מינויו של אלן גלמן לדירקטוריון. גלמן ייצג את מחזיקי האג"ח המובטחות בשעבודים על מניות פרטנר, כאשר נציגות סדרות האג"ח היא פסגות וכלל ביטוח. גלמן מגיע עם רקע עשיר בתחום התקשורת – הוא כיהן כסמנכ"ל כספים ומשנה למנכ"ל בזק, היה מנהל כספים ראשי בפרטנר, סמנכ"ל כספים בברק וחשב בסלקום.

 

 


 
את ההחלטה להדיח את בן דב הוביל ככל הידוע יעקב (לוקסי) לוקסנבורג, אחד ממחזיקי האג"ח הגדולים של החברה ושל חברת האם שלה סאני – שרק במהלך סוף השבוע נכנס לדירקטוריון החברה על מנת להציל את עסקיה עבור מחזיקי האג"ח שאינן מובטחות בשעבודים על מניות פרטנר. לוקסי היה חלק מנציגות בעלי האג"ח הלא מובטחות, והוא נבחר לתפקיד באסיפה סוערת בה מתח ביקורת קשה על תפקוד החברה בעת האחרונה.

 

הביקורת של לוקסי על החברה התמקדה באובדן האמון בהנהלתה – כך טען לוקסי הסתכסכה החברה עם סמסונג הקוריאנית שמחזיקה בידה את חוזה הפצת מכשירי הסלולר בישראל – הנכס העיקרי והיחיד שיהיה לסקיילקס אחרי מימוש מניות פרטנר. סקיילקס תחת בן דב הסתכסכה גם עם חיים סבן, השותף של סקיילקס לשליטה בפרטנר, ולטענת לוקסי גם בנק מזרחי טפחות שמממן את הפעילות השוטפת של סקיילקס וגם בית ההשקעות אקסלנס שהעמיד הלוואה של 50 מיליון שקל שהעניק לסקיילקס לפירעון מיידי, איבדו אמון בחברה. את האמון האבוד הזה הבטיח לוקסי לבעלי האג"ח כי ישקם, גם במחיר של נסיעה לקוריאה וניהול מו"מ ישיר מול סמסונג. אתמול החל לוקסי לממש חלק מהמדיניות הזאת עם הדחת בן דב.

 

עבור בן דב מדובר בצעד עגום במיוחד. סקיילקס היא מפעל חייו. את דרכו בעולם העסקים החל בן דב (57) בשנת 1991 עם הקמתה של חברת סאני, שעסקה אז ביבוא משחקי נינטנדו וסגה, והונפקה בשנת 1993. לאחר מכן הקים את רשת חנויות האלקטרוניקה והסלולר דינמיקה, וב-1998 קיבל את הזיכיון ליבוא מכשירי סמסונג לישראל. זיכיון היבוא היה הנכס המהותי הראשון של בן דב, וקצת אירוני שהיא גם הנכס האחרון אותו מנסים כיום לשקם מחזיקי האג"ח של סקיילקס.

 

יעקב לוקסנבורג יעקב לוקסנבורג צילום: אוראל כהן

 

עם השנים אסף בן דב שורה של נכסים אותם איבד או מכר – כמו למשל חברת ההשקעות טאו שהיתה אמורה לייצר תשואות למשקיעים אך במקום זה מחקה כסף לבעלי החוב והגיעה לפירוק, אתר האינטרנט תפוז ואתר הווידיאו פליקס שנמכרו תמורת 4.3 מיליון שקל, מגרש לאחוזת ענק בכפר שמריהו שעוקל על ידי בנק לאומי ועוד.

 

בשבועות האחרונים התחזק הסכסוך בין סקיילקס לסמסונג, כאשר בעקבות החרפת הסכסוך בין הצדדים הודיעה סקיילקס כי ספק שתוכל לעמוד בתחזיות תזרים המזומנים שלה – שנועד לשרת בין השאר את בעלי החוב שכבר ספגו הסדר אג"ח אחד בחברה. בעקבות אותה הודעה החל מו"מ בין מחזיקי האג"ח לחברה, שהוביל להשתלטות של לוקסי על הדירקטוריון.

 

לוקסי השקיע, באמצעות לפידות הציבורית שבשליטתו, עשרות מיליוני שקלים באג"חים של סקיילקס וסאני, וקשה כעת לראות תרחיש בו לוקסי לא יוצא מהשקעה זו בהפסדים כבדים. למעשה, הדרך היחידה עבור לוקסי להחזיר את השקעתו היא לשקם את העסקים של סקיילקס – ובראשם עסקי מכשירי הסלולר מול סמסונג.

 

לוקסי מייצג את האג"ח הלא מובטחות, כאשר מהצד השני של המתרס עומדים מחזיקי האג"ח המובטחות (שמיוצגים על ידי פסגות וכלל). מחזיקי האג"ח המובטחות קיבלו שיעבודים על מניות פרטנר שמבטיחים את מרבית החוב כלפיהם. מחזיקים אלה כבר פתחו בהליכי מימוש מזורזים למימוש מניות פרטנר שבידי סקיילקס, מה שישאיר את החברה ללא נכסים פרט לרישיון יבוא מכשירי סמסונג.

 

אתמול היו אלה דווקא מחזיקי האג"ח המובטחות שטענו נגד ניגוד העניינים המובנה של לוקסי בדירקטוריון, בתור מי שמחזיק אינטרס לא מבוטל בחברה האם סאני.

 

נציגות האג"ח המובטחות שלחה אתמול, באמצעות בא כוחה עו"ד עדי פיגל, מכתב לסקיילקס ולדירקטוריון של החברה – בו היא מזהירה כי מינוי הדירקטורים החדשים היא סיטואציה "המעוררת על פניה קשיים מהותיים, ובעיקר לאור העובדה כי הדירקטורים החדשים הינם למעשה נושא משרה בנושה מהותי ביותר של החברה (לפידות), אשר מחזיקה בחוב בסכום של עשרות מיליוני שקלים בחברה בסדרות מסוימות (הסדרות הלא מובטחות – ג.ק), כמו גם בחוב של עשרות מיליוני שקלים בניירות ערך שהונפקו על ידי חברת האם סאני; לפידות לא ביקשה למנות לדירקטוריון החברה גורמים מקצועיים בלתי תלויים, אלא ביקשה ומינתה את בעל השליטה בה ונושאי משרה נוספים בה".

 

למרות הטענות כלפי התהליך והמינויים מכתבו של פיגל אינו כולל דרישה לביטול המינויים – והוא מסתפק באזהרה: "אנו סבורים כי על החברה, נושאי המשרה בחברה, ב"כ החברה, הדירקטורים ובמיוחד הדירקטורים הנוספים, להקפיד קלה כחמורה ולהיזהר שבעתיים שלא תיווצר חלילה, ולו למראית עין, סיטואציה בה הדירקטורים הנוספים מצויים או פועלים בניגוד עניינים".

 

הטענות המופנות כעת כלפי לוקסי נוגעות בעיקר לאחזקה שלו באג"ח של סאני, החברה האם של סקיילקס – שלטענת חלק מהגורמים המעורבים במגעים להסדר בחברה יוצרת לו ניגוד עניינים. בסוף השבוע נחשפו הפרטים המלאים על אחזקות לפידות באג"ח סאני. לפי הנתונים, האחזקה של לפידות באג"חים של סאני מגיעה להיקף של כ-75 מיליון שקל (לפי חישוב ערך נקוב של האג"ח בשקלול פארי), ואילו בסדרות הלא מובטחות של סקיילקס מחזיקה לפידות כ-70 מיליון שקל. בתגובה לנתונים אלה אמרו בלפידות כי הדרך הנכונה לבחון את האחזקות היא על פי שוויין בבורסה – וכאן האחזקות בסקיילקס שוות כ-60 מיליון שקל, לעומת היקף השקעה של כ-20 מיליון שקל בסאני.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x