פרשנות
יחי המלך החדש
כשהטייקונים יטלפנו קודם כל לאליהו
מיליארדי שקלים זורמים כל חודש לגופים המוסדיים, והבנקים, שהיו לב לבה של המערכת, כבר אינם הגופים הפיננסיים ענקים היחידים. אלה ואלה מנהלים כל אחד נכסי ציבור בשווי 1.2 טריליון שקל. אך קצב צמיחת הכספים המנוהלים השנתי בבנקים הנו חד־ספרתי; בקופות הגמל, בקרנות הפנסיה החדשות ובביטוחי המנהלים הוא עומד על 15%, ובקרנות הפנסיה החדשות בלבד הוא 26%. בתוך שנים ספורות המוסדיים ינהלו כספי ציבור בהיקף הגדול במידה משמעותית מהבנקים.
- הראל סל ותכלית סל מנצלות את המונדיאל להידוק קשרים עם מנהלי הפנסיה
- "מתוך 9,000 תוכניות פנסיה שנבדקו - בשש לא היו טעויות"
- שולחים את הפנסיה לבורסה
המוסדיים מתחזקים מאז יצאה אל הפועל רפורמת בכר. למרות זאת, מי שבוחן בתשומת לב רבה את המערכת הפיננסית, יכול לזהות שינוי שהתחולל בה לאחרונה. שינוי עדין, דק, טוויסט במנגינה: הבנקים מפחדים למקומם, והמוסדיים מודעים היטב לכוחם.
הכלל "בעל המאה הוא בעל הדעה" פועל ביתר שאת בשוק ההון, והבנקים יודעים זאת טוב מכולם. מדוע זה משנה? כי כשמנהלים כל כך הרבה כסף, סכומי העתק מיתרגמים לכוח פוליטי שמשפיע על המערכת הפיננסית כולה, ואף משפיע על מהלכים רמה המשקית.
אומרים שאין עסקה גדולה שלא עוברת במשרדים של אחד משני הבנקים הגדולים. ובכל זאת, היום שבו טייקון שרוצה לגייס אשראי לא ירים את הטלפון הראשון לבנק, אלא דווקא ליאיר המבורגר או לשלמה אליהו - אינו רחוק, ואולי אפילו הגיע.
מערכת היחסים בין המוסדיים לבנקים מורכבת מאז רפורמת בכר. בתקופת המשבר הבנקים הביעו זלזול, וידעו לספר איך המוסדיים לא יודעים לתת אשראי, מסתבכים בהסדרי חוב ובאופן כללי, הם מוסדות נחותים. המוסדיים עסקו בעיקר בהגנה בחירוף נפש על יכולותיהם.
השיח הזה השתנה לחלוטין. כיום הבנקים דואגים להסביר מדוע הם והמוסדיים לא יכולים להיות להתחרות אלה באלה, אלא אמורים לפעול בתחומים משלימים. אם בעבר, לא הסכימה הממונה על הגבלים עסקיים שבנקים וחברות ביטוח יחזיקו במשותף בחברת כרטיסי אשראי כי היא ראתה בהם מתחרים פוטנציאליים, היום השיח נסוב על ההתמחות של הבנקים לעומת המוסדיים.
לא ברור מדוע ישנם תחומים שייחודיים רק למערכת הבנקאית, כאילו מדובר בפיצוח האטום ולא במתן אשראי. המגננה של הבנקים ברורה, והניסיון להרחיק את המוסדיים מפעילויותיהם צורם.
והמוסדיים של 2014? הם בעיקר מנסים שלא להעמיד את הבנקים עם הגב לקיר. בדיון שנערך לאחרונה בנושא האיגוח, גילה בכיר בגוף מוסדי סלחנות לגבי הבנקים. כשנשאל על כך לאחר מכן אמר: "הם גם ככה מפחדים ממני. הכסף אצלי, הם צריכים אותי, ולסדר אותי הם יוכלו רק פעם אחת".