בנק לאומי חותך את תחזית הצמיחה של ישראל ל-2014 בגלל מבצע צוק איתן
לפי הבנק המשק יצמח השנה ב-2.7%, לעומת התחזית הקודמת וזו של הלמ"ס העומדות על 2.9%. לאומי: "הורדת התחזית - בשל הירידה החדה הצפויה בכניסת תיירים לישראל - שלא תחזור לרמתה טרם תחילת הלחימה, רק כעבור חצי שנה עד שנה ממועד השבת הרגיעה"
מבצע צוק איתן נכנס הבוקר (ה') ליומו העשירי וכבר ניתן לראות את ההשלכות על המשק הישראלי ב-2014. בנק לאומי הוריד את תחזית הצמיחה השנתית של ישראל ל-2.7%, לעומת התחזית הקודמת שעמדה על 2.9%.
"לאור החולשה בפעילות יצוא הסחורות ברבעון השני של 2014 והירידה הצפויה בתיירות הנכנסת ובאמון הצרכנים עקב ההרעה במצב הביטחוני, עדכנו את תחזית הצמיחה של המשק הישראלי לשנת 2014 כלפי מטה", כתבו בלאומי והוסיפו כי באשר לשנת 2015, במידה ותושב הרגיעה הביטחונית, השפעתו על הצמיחה במשק בשנה הבאה עשויה להיות קטנה.
- מתחת לצוק: רגעים בשולי המלחמה
- סוכל פיגוע מנהרה ענק מעזה; הפסקת האש ההומניטרית נכנסה לתוקף
- הערכות: הנזק לענף התיירות עד כה מסתכם ב-290 מיליון דולר
צפויה ירידה חדה בתיירים
בלאומי מציינים כי במחצית הראשונה של 2014 ביקרו בישראל 1.73 מיליון תיירים, מתוכם 870 אלף ברבעון הראשון, כאשר נתונים אלה משקפים גידול של 22% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. נתוני המחצית הראשונה משקפים קצב שיא שנתי של 3.4 מיליוני תיירים לעומת 2.96 מיליוני תיירים בשנה שעברה. "מספר כניסות התיירים צפוי לרדת, זאת על רקע המבצע. עוצמת הירידה ומשך הזמן של ירידה זו תלויים בהתפתחויות הביטחוניות", כותבים בלאומי.
"זאת ועוד", מוסיפים בבנק, "ניסיון העבר מלמד כי מספר כניסות התיירים שב לרמה בה נמצא טרם תחילת הלחימה רק כעבור חצי שנה עד שנה ממועד השבת הרגיעה הביטחונית. הירידה בכניסות התיירים צפויה להשפיע לרעה על היקף יצוא השירותים, ובעקבות זאת עדכנו את תחזית הצמיחה של יצוא השירותים ושל התוצר כלפי מטה".
בלמ"ס אופטימיים
אתמול הלמ"ס שבה ועדכנה את אומדני החשבונות הלאומיים שלה לרבעון הראשון של השנה, בפעם השנייה תוך חודשיים. בלמ"ס העריכו כי בשלושת החודשים הראשונים של השנה צמח המשק בשיעור שנתי של 2.9%. זאת לעומת אומדני צמיחה של 2.7% בפרסום הקודם שלה לפני חודש, ושל 2.1% בלבד באומדן הראשון שפורסם לפני חודשיים. במקביל, עדכנה הלמ"ס כלפי מעלה גם את אומדן הצמיחה לרבעון האחרון של השנה שעברה ל-3.3%, לעומת 3.2% באומדן הקודם ו-2.9% באומדן לפני חודשיים.
מאומדני הלמ"ס המעודכנים מתברר עוד כי הצריכה הפרטית נותרה ברבעון הראשון של השנה ללא שינוי, לאחר שבחודש שעבר היא דווחה על ירידה בשיעור שנתי של 0.6%, ולפני חודשיים על ירידה גדולה הרבה יותר של 2%.