בלעדי לכלכליסט
מבקר המדינה עצר את קבלת ההחלטה על שוק אג"ח עמוק
יוסף שפירא דרש אתמול מיו"ר רשות ני"ע ויו"ר המוסד לתקינה חשבונאית לבדוק ניגודי אינטרסים בקרב חברי הוועדה שאמורים להחליט על השוק העמוק, וישיבת הוועדה בוטלה. בדיקת ניגוד העניינים, שהיא הליך משפטי, צפויה לארוך עד שבועות ספורים
סאגת שוק האג"ח העמוק נמשכת: מבקר המדינה יוסף שפירא עצר את ההחלטה בדבר קיומו של שוק עמוק שהיתה אמורה להתקבל אתמול בבוקר. שפירא דרש מיו"ר רשות ני"ע שמואל האוזר ויו"ר המוסד לתקינה חשבונאית דב ספיר לבדוק ניגוד עניינים אפשרי של חברים בוועדה. אתמול פורסם ב"כלכליסט" כי ארבעה מבין שבעת חברי הוועדה נמצאים בניגוד עניינים כזה או אחר, כאשר בין בעלי זכות ההצבעה במוסד לתקינה חשבונאית נמצאים שני דירקטורים בבנק לאומי ורו"ח של משרד שמעניק שירותי אקטואריה עבור חברת חשמל.
שפירא דרש במכתבו מהמוסד לתקינה חשבונאית ורשות ני"ע לבדוק עד כמה מהותי ניגוד העניינים של חלק מנציגי הוועדה. בדיקת ניגוד עניינים היא תהליך משפטי שצפוי לארוך ימים אחדים עד שבועות ספורים. ספיר פתח את ישיבת הוועדה אתמול בבוקר, סיפר על מכתבו של המבקר והוסיף כי המוסד לא יקבל החלטה כמתוכנן. האוזר ונשיא לשכת רואי החשבון דודי גולדברג, שעומדים בראשות הגופים שמחזיקים במוסד לתקינה חשבונאית, יקיימו ישיבה בסוף החודש שבה יחליטו כיצד להמשיך הלאה.
חברי הוועדה היו צפויים אתמול לקבוע כי קיים שוק עמוק בישראל, ובכך לשנות את התקן החשבונאי ולהשפיע בצורה מהותית על כמה חברות במשק ובראשן חברת החשמל ובנק לאומי. כמו כן, הצעת המחליטים של הוועדה הממליצה היתה ליישם את שינוי התקינה רק בדו"חות העתידיים ובכך למעשה לא לגעת בדו"חות העבר — דבר שעשוי היה להוריד את תעריפי החשמל לכלל הציבור ב־0.5%–1%, ואף לחשוף חברות לתביעות ייצוגיות של משקיעים.
סוגיית קיומו של שוק אג"ח עמוק, שלכאורה נוגעת רק בשינוי תקן חשבונאי, יצרה מאבק רווי אמוציות בגלל ההשפעות הרחבות שיכולות להיות ליישומו. שינוי התקן יכול להוסיף לקופת חברת החשמל כ־4 מיליארד שקל, ואילו על קופת בנק לאומי הוא עשוי להשפיע בהיקף של 2 מיליארד שקל.
ההשפעה הגדולה ביותר של התקן, אם יאושר, תיווצר אצל החברות הגדולות שעובדיהן זכאים לפנסיה תקציבית. התקינה תקבע איך חברות אלה צריכות לחשב כמה כסף עליהן לצבור עבור הפנסיה של העובדים שלהן. קיום שוק עמוק אומר למעשה כי על החברות לחשב את ההתחייבויות הפנסיוניות לעובדים על פי ריבית של אג"ח קונצרניות ולא של האג"ח הממשלתיות — הנמוכה יותר, כפי שנעשה היום. ככל שהריבית לצורך החישוב גבוהה יותר, כך החברה צריכה לשים בצד פחות כסף היום.
ממשרד מבקר המדינה נמסר: "בעקבות ההחלטה במשרד המבקר לבחון את הנושא בוטלה ההתכנסות של המוסד לתקינה חשבונאית".