תעשיית הקרנות: הציבור הוריד את הכסף למקלט השקלי
בשבוע החולף הוסטו כספים מאפיקי סיכון בארץ לחו"ל במקביל לגיוסים של 330 מיליון שקל לקרנות הכספיות - קצב גבוה פי 3 לעומת השבוע הקודם
שבוע המסחר החולף בתעשיית קרנות הנאמנות התנהל על רקע כניסתו של צה"ל לעזה במסגרת מבצע "צוק איתן" והפסקת הטיסות הבינלאומיות לישראל. הציבור בתגובה הסיט את הכספים מאפיקי הסיכון בארץ לחו"ל, או לחילופין הוריד את הכסף למקלט השקלי. עפ"י אומדנים והערכות שפורסמו היום (א') על ידי כלכלני מיטב דש, התעשייה רשמה אמנם גיוסים של 100 מיליון שקל, אולם אלה נבעו מגיוסים של 330 מיליון שקל לקרנות הכספיות, כאשר מנגד נרשמו פדיונות של 230 מיליון שקל בקרנות המסורתיות.
- מתחילת 2014: זינוק של 60% בגיוסים לקרנות המנייתיות
- יוני בתעשיית הקרנות: החודש הגרוע זה שנתיים וחצי באפיק הקונצרני
- על רקע המבצע: פדיונות ענק מקרנות הנאמנות מתחילת החודש
הקרנות המנייתיות סיכמו את השבוע עם פדיונות של 20 מיליון שקל, לעומת גיוסים של 80 מיליון שקל בשבוע הקודם, קרנות מניות חו"ל הובילו את הגיוסים עם 60 מיליון שקל בשבוע החולף או 270 מיליון שקל מתחילת החודש. מנגד, נרשמו פדיונות של 80 מיליון שקל בקרב קרנות מניות בישראל וגמישות במשך השבוע ושל 320 מיליון שקל מתחילת החודש. את ההשפעה ניתן היה להרגיש בבורסה, בעיקר במניות הקטנות, כאשר מדד ת"א 25 נחלש בשבוע החולף ב-0.2%, מדד ת"א 100 איבד 0.4% וכן נרשמה ירידה של 1.3% במדד ת"א 75 שהינו רגיש יותר לפדיונות בשל היקפי המסחר הנמוכים שלו באופן יחסי.
מגמה דומה נרשמה בקרנות אג"ח כללי, שאף הן בעלות חשיפה מנייתית (קרנות 10/90 וכו'), אשר איבדו בשבוע החולף 150 מיליון שקל - לעומת גיוסים של 190 מיליון שקל בשבוע הקודם. כאשר מתחילת החודש הפדיונות בקרנות אג"ח כללי מסתכמים ב-1.2 מיליארד שקל.
אגרות החוב הקונצרניות נסחרו בשבוע החולף במגמה חיובית - מדדי תל-בונד 20,40,60 רשמו תשואה של עד 0.4%, ובהמשך לכך נרשמה תשואה של 0.2% במדד קונצרני כללי. למרות זאת, בקרנות הקונצרניות נמשכה מגמת הפדיונות, בקצב כפול לעומת השבוע הקודם, עם פדיונות של 300 מיליון שקל, ושל 1.5 מיליארד שקל מתחילת החודש. לדברי אלעד בורשטיין, מנהל חדר המסחר באקסלנס ברוקראז', "בסמוך לתחילת המבצע בעזה נרשמו שני ימי מסחר של ירידות מהותיות, כמו גם ביום שלאחר הכניסה הקרקעית. אולם בניגוד לציבור, המשקיעים המוסדיים חיפשו נקודת כניסה לשוק מזה זמן רב וניצלו את הירידות בשביל לאסוף סחורה".
מנגד, נמשכה מגמת הגיוסים לקרנות אג"ח חו"ל אשר רשמו בשבוע החולף גיוסים של 60 מיליון שקל - עלייה של 20% בגיוסים לעומת השבוע הקודם. וגייוסים של 170 מיליון שקל בסיכום חודשי.
יורדים עם הכסף למקלט
אגרות החוב הממשלתיות רשמו עליות שערים קלות: מדד ממשלתי כללי רשם בשבוע שעבר תשואה חיובית של 0.2% בהובלת השחרים הארוכים שעלו ב-0.5%. קרנות אג"ח מדינה גייסו בשבוע החולף 200 מיליון שקל - למרות שמדובר בירידה של 35% בקצב הגיוסים לעומת השבוע הקודם, מתחילת החודש קרנות אג"ח ממשלתי גייסו 730 מיליון שקל.
שבוע חיובי נוסף נרשם באפיק השקלי, עם גיוסים של 330 מיליון שקל בקרב הקרנות הכספיות – זינוק של פי 3 בקצב הגיוסים לעומת השבוע הקודם, אותו ניתן לייחס לתגובתם של המשקיעים להחרפה במצב הבטחוני. מתחילת החודש, סך הגיוסים בקרב הקרנות הכספיות עומדים על 3 מיליארד שקל - מה שמסתמן כחודש החזק ביותר מאז אוגוסט 2011.
תעשיית הקרנות מנהלת נכון לתחילת השבוע 262.7 מיליארד שקל, הקרנות המסורתיות (כלומר בנטרול הקרנות הכספיות) מנהלות 201.3 מיליארד שקל והקרנות הכספיות מנהלות 61.3 מיליארד שקל.