סין: חקירה נגד השר לביטחון פנים לשעבר בחשד לשחיתות
הדיווח הרשמי מטעם הממשלה לא פירט מהן החשדות נגד צ'ו יונגקאנג שכיהן גם כחבר הוועדה העליונה של המפלגה הקומוניסטית, אך דיווחים בתקשורת מציינים בין השאר מעשי שוחד. זהו בעל התפקיד הבכיר ביותר שנחקר בסין מאז החקירה של אלמנת מאו דזה טונג בתחילת שנות ה-80
השלטון הסיני פרסם הודעה דרמטית על פתיחת חקירה בחשד לשחיתות נגד מזכיר בטחון הפנים לשעבר צ'ו יונגקאנג (Zhou Yongkang), שכיהן בשעתו כיו"ר המפלגה הקומוניסטית השלטת בעיר צ'ונגקינג. בחודשים האחרונים רחשו שמועות על אפשרות לפתיחת חקירה, אך ההודעה הרשמית על פתיחת חקירה בדרג כה בכיר עוררה תגובות נסערות במדינה.
זהו בעל התפקיד הבכיר ביותר שנחקר על ידי הרשויות הסיניות מאז תחילת שנות ה-80. הדיווח הרשמי מטעם הממשלה לא פירט מהן החשדות נגד צ'ו, למעט האמירה כי הוא נחשד בעבירות נגד חוקי המפלגה. בדיווחים בכלי התקשורת נאמר כי החשדות כוללים מעשי שוחד ושחיתות.
במידה שהחקירה תוביל לכתב אישום, מדובר יהיה בבעל התפקיד הבכיר ביותר שהובא למשפט בסין, מאז התביעה שהוגשה נגד אלמנתו של מאו דזה טונג (Mao Zedong’s), ג'יאנג קינג (Jiang Qing), בגין מעורבותה בפשעי "מהפכה התרבותית" במדינה (קינג הורשעה ונדונה לעונש מוות שהומר למאסר עולם. בהמשך שוחררה בשל סיבות רפואיות והתאבדה בתקופת אשפוזה בבית החולים).
הידיעה עומדת במוקד החדשות בסין ביממה האחרונה, ועמדה בראש הנושאים שזכו להתייחסות בוויבו (Weibo), פלטפורמת המסריים המיידיים הפופולארית במדינה. מעבר לכך, פרשנים דנים במשמעות ההחלטה לאופיו והתנהלותו של השלטון הנוכחי בסין, וכן בהשלכות הפוליטיות והכלכליות של פתיחת החקירה.
הכלכלן טינג לו (Ting Lu) מבנק אוף אמריקה מריל לינץ' אומר כי אי אפשר להפריז בחשיבותו של האירוע, ומונה לכך כמה סיבות. ראשית, להכרזה הפומבית של החקירה של חשיבות גדולה מבחינת מעמדו של נשיא סין שי ג'ינפינג (Xi Jinping). על פי דיווחים שונים שפורסמו מחוץ לסין, שר ההגנה לשעבר היה חלק מקליקה פוליטית שנחשבה כיריבה של הנשיא הנוכחי (ושכללה גם את מנהיג מחוז סיצ'ואן שהורשע בעצמו בשחיתות, בו סיאלי - Bo Xilai). "כך, החקירה הנוכחית מעידה כי הממשל החדש בראשותו של שי ג'ינפינג השיגה התקדמות מרשימה מבחינת מעמדה והכוח שמיוחס לה. למצב זה עשויה להיות תרומה חיובית לכלכלה הסינית ולשווקים הפיננסיים הקשורים במדינה".
במובן הרחב יותר, החקירה נגד יונגקאנג, שלאורך השנים הואשם על ידי מבקריו מחוץ למדינה במגוון פעולות פסולות - משקפת כי הממשל הסיני אכן מתכוון ברצינות להצהרותיו בעניין הרפורמות הצפויות במדינה. לו מוסיף כי החקירה מהווה מעין פינאלה גדול של מהלך כולל של מלחמה בשחיתות שהונהג על ידי הממשל הסיני החדש. "המשמעות בטווח הקצר היא שהממשלה יכולה סוף סוף להעביר את מוקד העניין שלה לנושאים הכלכליים", אומר לו.