ניתוח כלכליסט
ארבעת הכובעים של יעקב לוקסנבורג
בהסדרי החוב של סקיילקס וסאני ישנם כל הרכיבים לדרמה טובה: חברה־בת מול חברה־אם ובעלי מניות מול בעלי אג"ח. אבל את כל הכובעים בדרמה הזאת חובש אדם אחד שחותר אל הפרס הגדול
היום צפוי כונס הנכסים הרשמי (הכנ"ר) להגיש את תגובתו לבקשת הקפאת ההליכים של סאני - מי שהיתה פעם היהלום שבפסגת הפירמידה שייסד אילן בן־דב – ותפסיק כנראה להתקיים בשבועות הקרובים כשנכסיה יימכרו כדי לשרת חוב של 280 מיליון שקל למחזיקי האג"ח. האיש החזק בסיפור גסיסתן של סאני והחברה־הבת שלה, סקיילקס, הוא כבר מזמן לא בן־דב אלא יעקב (לוקסי) לוקסנבורג, בעל השליטה (81.7%) בלפידות, שלאורך כל הליך הפירוק היה מעורב כמעט בכל מהלך כשהוא חובש מספר כובעים.
- אם סקיילקס היא אופציה, אז היא נמצאת הרחק מחוץ לכסף
- לפידות של לוקסנבורג למוסדיים: קנו בתנאים זהים את מניות פרטנר
- מחזיקי האג"ח בסקיילקס נגד מכירת מניות פרטנר ללוקסנבורג: "על פניו פעולה פסולה"
כל כובע מייצג אינטרסים שונים בפירמידה, וכל אחד מהם מקדם אותו בדרך לפרס הגדול: ההסכם עם הענקית הקוריאנית סמסונג לייבוא מכשירי הסלולר שלה שנמצא כיום בידי סקיילקס. הסיפור שממחיש יותר מכל כיצד שירתו הכובעים השונים את לוקסנבורג בדרך לפרס הגדול, הוא סיפור מכירת מניות סקיילקס. שם הוא הצליח לממש ב־11 מיליון שקל - שנכנסו קופת מחזיקי האג"ח של סאני - מניות ששוויין הכלכלי האמיתי, להערכת גורמים מעורבים, הוא קרוב לאפס אם לא אפס מוחלט.
בתחילת יולי היה מצב שני הנכסים של סקיילקס בכי רע. מניות פרטנר שהיא מחזיקה עמדו בפני מימוש בשל דרישה לפירעון מיידי מצד בעלי האג"ח, והרישיון לייבוא מכשירי הסלולר נמצא אף הוא בסכנה עקב סכסוך של בן־דב מול סמסונג. אם שני נכסים אלה ייעלמו, לסקיילקס לא ייוותרו נכסים כלל, וגם מצבת הנכסים של סאני תשאף לאפס.
המפסיד הגדול ממצב שבו סאני וסקיילקס נותרות בלי נכסים משמעותיים הוא לוקסנבורג עצמו, שמאז 2010 אוסף באמצעות לפידות אג"ח של שתי החברות, עד שהפך למחזיק הפרטי הגדול באג"ח של שתיהן. כיום מחזיק לוקסנבורג באג"ח סקיילקס (כובע ראשון) בהיקף של 96.3 מיליון שקל ובאג"ח סאני (כובע שני) בהיקף כספי של 75.8 מיליון שקל. היקף אחזקותיו באג"ח הפך את לוקסנבורג למועמד המוביל להיות בעל השליטה בסקיילקס (כובע שלישי) אחרי הסדר חוב, שככל הנראה יכלול את העברת מלוא הבעלות על סקיילקס לידי מחזיקי האג"ח.
המהלך הראשון בדרך לפרס
המהלך הראשון של לוקסנבורג בדרך לפרס הגדול היה העמדת ערבות של 10 מיליון דולר לטובת בנק מזרחי טפחות (כובע רביעי), שאפשרה לסקיילקס לקבל אשראי נוסף כדי לפרוע חוב לסמסונג ולהזמין ממנה סחורה חדשה. אותה ערבות מובטחת בשעבוד על מניות פרטנר בסכום דומה, כך שללפידות אין סיכון אדיר בהעמדת הערבות הזאת, ומנגד יש לה הרבה מאוד מה להרוויח.
הכובע שהעמיד לה את הערבות שלח את מניית סקיילקס לזינוקים תמוהים בבורסה של תל אביב, ממחיר של 40.1 אגורות למניה ערב אישור הערבות בסיום המסחר ב־13 ביולי, למחיר של 2.19 שקלים בסיום המסחר ב־22 ביולי. למה תמוהים? שכן גם לאחר שימור רישיון יבוא המכשירים של סמסונג, לסקיילקס אין סיכוי להחזיר את החובות לבעלי האג"ח שבמסגרת הסדר חוב ייקחו, ככל הנראה, את הבעלות המלאה על סקיילקס.
בתרחיש כזה, מניות סקיילקס שיועברו ללא תמורה למחזיקי האג"ח לא יהיו שוות כלום. מי שקונה היום מניה של סקיילקס, מקווה כנראה שלאחר הסדר החוב יישארו מעט מניות בידי בעלי המניות הנוכחיים של החברה.
הזינוקים במניית סקיילקס הפכו את אחד הנכסים העיקריים של סאני - השליטה בסקיילקס - מנכס שלא היה שווה כלום, לנכס ששווה משהו. ב־24 ביולי מימשה סאני חבילה ראשונה של מניות סקיילקס, וגרפה 5.9 מיליון שקל במכירה לפי 1.37 שקלים למניה. עד יום חמישי האחרון המשיכה סאני לממש מניות סקיילקס במהלך המסחר, ועד כה הצליחה להפוך את המניות האלה ל־11 מיליון שקל במזומן, שממתינים בקופת סאני עבור בעלי האג"ח שלה.
אחדות אינטרסים מופלאה
מבחינת לוקסנבורג, כאשר הוא חבש את כובע מעמיד הערבות עבור סקיילקס, הוא שירת את הכובע של מחזיק האג"ח בסאני שהצליח לייצר נכס בכסף מזומן באמצעות מכירת מניות סקיילקס. מכירה זו התאפשרה רק בגלל שלוקסנבורג עדיין לא השתלט על סקיילקס באמצעות כובע מחזיק האג"ח העיקרי שלה. אם מחזיקי האג"ח היו מחליטים לקחת את סקיילקס מבעלי המניות הקיימים שלה, למחזיקי האג"ח של סאני לא היו נשארות מניות למכור. אבל כובע מעמיד הערבות לסקיילקס לא שירת רק את כובע מחזיק האג"ח של סאני, אלא גם שירת בסוף היום את כובע בעל השליטה בלפידות שאמורה לקבל את השליטה בסקיילקס בהסדר. אם לסקיילקס לא יהיה אז את רישיון יבוא המכשירים של סמסונג, ללפידות לא יהיו נכסים לשלוט עליהם.
עד היום פעלו כל הכובעים של לוקסנבורג באחדות אינטרסים מופלאה. עדיין לא ברור אם מכל הלהטוטים האלה יצליח לוקסנבורג, בסופו של יום, גם לקטוף את הפרס הגדול, אבל פרשה זו מציבה אותו ללא ספק בחזית הלהטוטנים הפיננסיים של שוק ההון המקומי.