$
שווקי חו"ל

שיא של טריליון דולר בגיוסי חוב בעולם השנה

מחקר של חברת הדירוג מודי'ס חושף כי סביבת הריבית הנמוכה הביאה לשיא בגיוסי החוב ברבעון השני. חברות פנו לשווקים המתעוררים ולמדינות בעלות דירוגי אשראי סלחניים

יניב רחימי 07:5624.08.14

הביקוש לאג"ח אינו נחלתם של הישראלים בלבד, והרעב לתשואות מקנן גם בקרב משקיעים ברחבי העולם. מחקר שפרסמה חברת דירוג האשראי הבינלאומית מודי'ס חושף כי ברבעון השני של 2014 נרשם שיא בהיקף גיוסי החוב בעולם, ולראשונה הוא חצה את רף טריליון הדולרים.

 

סביבת הריבית הנמוכה בעולם שולחת את המשקיעים למרדף אחר תשואות שבא לידי ביטוי בשני אופנים. האחד הוא מגמה מתמשכת של עלייה בגיוסי החוב הגלובליים בחלק מהמדינות המתעוררות — מ־5% בשנת 2000 ל־31% ברבעון השני של 2014. לשיא ברבעון — 342 מיליארד דולר — אחראים במידה רבה גיוסי החוב בסין, שהוכפלו בהשוואה בשנתיים האחרונות והסתכמו ביותר מ־200 מיליארד דולר.

 

השני הוא נכונות המשקיעים ליטול סיכון גבוה יותר מתבטאת גם בעלייה בגיוסי החוב שאינם בדירוג השקעה (high yield) באירופה ובצפון אמריקה. ברבעון השני גייסו תאגידים לא פיננסיים באירופה חוב שאינו בדירוג השקעה בסכום שיא של 71 מיליארד דולר, זאת הודות לסנטימנט חיובי שנתמך בשיעורי חדלות פירעון נמוכים ובביטחון מחודש בתחזיות צמיחת התל"ג במדינות פריפריה בגוש היורו כמו איטליה וספרד.

 

בורסת מילאנו בורסת מילאנו צילום: בלומברג

 

בשנים האחרונות חברות שזכו לדירוג השקעה (דירוג בינלאומי של BBB- ומעלה) נהנות מגישה חופשית לאשראי בשווקים הבינלאומיים, שמאפשרת להן לגייס חוב בהיקפים גבוהים ללא ביטחונות. לאחרונה נרשם שיפור ביכולת הגיוס של חברות המדורגות בקבוצת ה־BBB, שבאה לידי ביטוי בירידה במרווח מאג"ח ממשלתיות ל־2% וביכולת לגייס חוב למח"מ של עשר שנים (לעומת שבע שנים עד לפני כחצי שנה). גם חברות בדירוג נמוך יותר נהנות מנכונות גבוהה של המשקיעים לספק להן אשראי. בצפון אמריקה ובאירופה קצב גיוס החוב שאינו בדירוג השקעה גבוה פי שניים ופי שלושה (בהתאמה) מזה שנרשם בשנים 2004–2011.

 

חברות נדל"ן זרות מעדיפות להנפיק אג"ח דווקא בבורסה הגוועת בישראל משום שסולם הדירוג המקומי לחברות מפרגן יותר מזה הבינלאומי. נוסף לכך, בעולם המערבי חברות פרטיות מתקשות לגייס חוב ציבורי, ואילו בישראל מדובר בתופעה מקובלת. כך שת"א קוסמת לבעלי שליטה שמעוניינים בנגישות לאשראי ציבורי מבלי להנפיק מניות בבורסה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x