רשות ני"ע אסרה על קבוצת דורי להנפיק לפי תשקיף המדף הקיים
התשקיף מנובמבר 2013 נפסל לאחר שדורי נאלצה לבצע הפחתת הון של 264 מיליון שקל בעקבות סטיות באומדנים בחברה הבת דורי בניה. במכתב ששיגרה הרשות לחברת הנדל"ן נכתב כי "הבקרה הפנימית של החברה אינה אפקטיבית"
רשות ני"ע, בראשותו של שמואל האוזר, אוסרת על דורי קבוצהלבצע הנפקות של ני"ע חדשים על בסיס תשקיף המדף מנובמבר 2013 לנוכח "תיקונים מהותיים" שביצעה בדו"חותיה הכספיים ולאור רמת הדיווח הלקויה שלה.
האיסור נחשף במכתב שקיבלה דורי מהרשות. זאת לאחר שהחברה, מקבוצתגזית גלובשבשליטת חיים כצמן ודורי סגל, נאלצה לבצע בספטמבר האחרון הפחתת הון של 264 מיליון שקל בעקבות פרשת הסטיות באומדנים של החברה־הבת דורי בניה. מניית דורי קבוצה הגיבה לדיווח בירידה של 3% כשהיא משלימה צניחה של 58% מתחילת השנה.
- דורי מחיקה: תרשום הפסד של 350-250 מיליון שקל ברבעון הראשון
- הכישלון המפואר של דורי בניה בהערכת המציאות
- קבוצת דורי תפרסם הצעת רכש מלאה למניות החברה הבת דורי בניה
"תשקיף המדף הנו כלי חיוני והכרחי לחברה"
הרשות הודיעה לדורי ב־15 בספטמבר כי תשקיף המדף שלה מבוטל, אך יו"ר הדירקטוריון של דורי קבוצה אריה מינטקביץ, שכיהן בעצמו כיו"ר רשות ני"ע בשנים 1987–1997, ומנכ"ל החברה רונן אשכנזי ניסו בכל זאת לשמור על הזכות לבצע הנפקות.
במכתב ששלחו השניים לרשות בעקבות ביטול התשקיף נכתב כי "תשקיף המדף הנו כלי חיוני והכרחי בידי החברה על מנת לשמור על גמישות פיננסית מרבית ועל יכולתה של החברה לבצע גיוס של חוב או הון בטווחי זמן יעילים, והכל כאמור במסגרת המאמצים לשקם את הטעון שיקום בעקבות אירוע הסטייה באומדנים, היינו לטובת ציבור מחזיקי ני"ע בחברה ובדורי בניה".
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
מינטקביץ ואשכנזי אף הציעו פתרון נוסף כי דורי קבוצה לא תעשה שימוש בתשקיף המדף שלה, אלא בתיאום מראש עם הרשות. למרות המאמצים של מנהלי דורי קבוצה, הרשות כאמור החליטה שלא להיענות לבקשתם. "מדובר בכשלי דיווח מהותיים העולים כדי פרסום מחדש של שלושה דו"חות כספיים של החברה אחורה", אמרו ברשות. "יתרה מכך, מהדו"חות המתוקנים של החברה עולה כי גם הבקרה הפנימית של החברה אינה אפקטיבית. בנסיבות אלו אין מקום להעניק לחברה את האפשרות לגייס הון מהציבור באמצעות תשקיף מדף".
הצורך בביצוע הנפקות אינו הכרחי בטווח המיידי
פרשת הסטיות באומדני העלויות של דורי בניה החלה ביולי האחרון עם כניסתו של המנכ"ל החדש אסף מור. דורי בניה דיווחה באוגוסט האחרון על סטיות בהיקף של 445 מיליון שקל באומדני העלויות שלה, מה שאילץ את החברות בקבוצה לבצע תיקון לאחור של הדו"חות הכספיים עד דו"חות הרבעון הרביעי של 2012. בימים אלו עובדת ועדה חיצונית שמינה הדירקטוריון של דורי בניה בראשות רו"ח בכיר מהתעשייה על בדיקת הכשלים. המסקנות של הוועדה צפויות להתפרסם בחודשים הקרובים.
החברה־הסבתא, גזית גלוב, נחלצה לעזרתן של החברה־הבת והחברה־נכדה וביצעה בספטמבר האחרון הזרמות בהיקף כולל של 450 מיליון שקל לחיזוק ההון העצמי של שתי החברות. כתוצאה מכך עלה ההון העצמי של דורי קבוצה לרמה של 330 מיליון שקל מגירעון שלילי של 52 מיליון שקל. התשקיף שבוטל התיר לדורי קבוצה להנפיק עד 100 מיליון מניות חדשות ולהרחיב את סדרות האג"ח שלהם בהיקף של 2 מיליארד שקל ע"נ.
כמו כן, התשקיף אפשר להנפיק 5 סדרות אג"ח חדשות בהיקף של עד 500 מיליון שקל ע"נ כל אחת. דורי קבוצה השתמשה בתשקיף הזה פעם אחת, ביוני 2014, חודש לפני גילוי הסטיות בדורי בניה, כשהרחיבה את סדרת האג"ח מסוג ז' בהיקף של 30 מיליון שקל.
לאחר ההזרמות דורי קבוצה חזרה למעשה כמעט לרמת ההון העצמי שהייתה לה ערב תחילת הפרשה, כך שהוצרך שלה כרגע בביצוע הנפקות הוא לא הכרחי בטווח המיידי. בכל זאת, מנהליה העדיפו לשמור לעצמם את הזכות להנפיק מניות וחוב. אחת הסיבות לכך עלולה להיות החשש שהבור ההוני שלה שוב יעמיק כתוצאה מהפעילות המקרטעת של דורי בנייה לצד סירובם האפשרי של בעלי השליטה להזרים כספים נוספים לחברה. יחד עם זאת, לאור ההיסטוריה של יחסי גזית גלוב ודורי קבוצה תרחיש זה בעל סבירות נמוכה כרגע.