אי.די.בי פתוח שווה פחות ממה שהזרימו הבעלים
הנפקת אדמה בשווי נמוך משציפו באי.די.בי פתוח ודו"חות רבעון שלישי מאכזבים לשופרסל, משכו את מניית החברה־האם אי.די.בי לשפל מאז החלה להיסחר תחת בעלי השליטה החדשים אלשטיין ובן־משה. אם נוסיף לאלו את התנגדות מחזיקי אג"ח החברה־הבת דסק"ש לחלוקת דיבידנד, נקבל חברת אחזקות חנוקה שאולי לא תצליח לעמוד בהתחייבויותיה
כשמוטי בן־משה ואדוארדו אלשטיין נכנסו להרפתקה באי.די.בי, הם ידעו בדיוק מה מצב החברה והוכיחו בקיאות בכל הנוגע להתחייבויות הפיננסיות שלה למחזיקי האג"ח ולבנקים שנכון להיום, מסתכמות ב־4.2 מיליארד שקל. הם בחרו "לקפוץ למים" כשידעו שיש להם "מצנח" בדמות העסקה למכירת השליטה בכלל ביטוח לסינים, מהלך שבסופו של דבר לא יצא אל הפועל, אם בגלל בעיות במתן היתר שליטה לסינים ואם בגלל חוסר מוטיבציה מצד בעלי השליטה באי.די.בי להשלים אותו.
- הצרות של אלשטיין ובן משה
- אדמה חרוכה: דסק"ש התרסקה ב-41%, אי.די.בי פתוח צללה ב-22%
- אסיפת מחזיקים בדסק"ש: המוסדיים הציגו התנגדות נחרצת לדיבידנד נוסף
הנפקת אדמה היתה אמורה להיות המצנח הרזבי של בן־משה ואלשטיין, וברגע שגם כאן החלו לצוץ קשיים, הסחרור של קבוצת אי.די.בי הפך לבלתי נמנע.
המשקיעים בקבוצת אי.די.בי פתוח לא הספיקו להתאושש מההודעה הדרמטית על אודות השווי הנמוך שבו עתידה להתבצע ההנפקה של אדמה (2.5 מיליארד דולר לעומת ציפיה ללפחות 3 מיליארד דולר), הודעה שהפילה שלשום את מניית דסק"ש ב־41% ואת זאת של אי.די.בי פתוח ב־21%, וכבר אתמול בבוקר פרסמה חברה אחרת בקבוצה, שופרסל, דו"ח מאכזב לרבעון השלישי שהצביע על המשך המגמה השלילית בפעילות רשת המזון הגדולה בישראל. עוד זה מדבר וזה בא.
השילוב בין שני האירועים השליליים הללו גרר אתמול את מניית אי.די.בי למחיר שפל היסטורי מאז הונפקה במאי השנה והביא את החברה שבשליטת בן־משה ואלשטיין לשווי שוק של 868 מיליון שקל בלבד, אחרי שהשניים הזרימו לאי.די.בי פתוח בחצי השנה האחרונה 1.147 מיליארד שקל.
שתי החברות התפעוליות שהביאו לכך ששווי השוק של אי.די.בי פתוח התכווץ בשני ימי המסחר האחרונים בשליש, אדמה ושופרסל, מוחזקות על ידי דסק"ש. להתפתחויות השליליות בחברות שבשליטת דסק"ש עלולות להיות השלכות שישפיעו לרעה גם על דסק"ש ויטרפדו את תוכניותיה לחלק דיבידנד.
החלטת הדירקטוריון של דסק"ש לחלק דיבידנד של 200 מיליון שקל נתקלה בהתנגדות נחרצת של מחזיקי האג"ח של דסק"ש. באסיפה שהתקיימה לפני שבוע הציג ממלא מקום המנכ"ל של דסק"ש, מישל דהן, את יתרות הנזילות הגבוהות של החברה שבסוף אוקטובר היו גבוהות מ־2 מיליארד שקל, ועודף נכסים על התחייבויות (NAV) של 1.5 מיליארד שקל. אלא שהתמחור המאכזב בהנפקה הצפויה של אדמה טרף את הקלפים של דסק"ש וכיווץ את השווי הנכסי הנקי של דסק"ש.
הפארסה באי.די.בי לא באה לידי ביטוי רק בשווי השוק של החברות בקבוצה, אלא גם באג"ח של אי.די.בי פתוח. אלו כבר נסחרות בתשואות דו־ספרתיות שמגיעות עד ל־14%. תשואות שמעידות על חוסר האמון המשקיעים ביכולת החברה לעמוד בהתחייבויותיה במועדן.
האתגר שעומד בפני אי.די.בי בשירות החוב בא לידי ביטוי גם בתזרים המזומנים החזוי של החברה שמצביע על כך שגם בהתחשב בהזרמות ההון שלהן התחייבו אלשטיין ובן־משה, בשנת 2015 יידרשו לאי.די.בי פתוח "מקורות אחרים" למימון פירעונות הקרן ותשלומי הריבית של 449 מיליון שקל. חלוקת הדיבידנד בדסק"ש, אם וככל שתצא אל הפועל, עשויה להקל את המעמסה המונחת על כתפיהם של בעלי השליטה, אולם לנוכח ההתנגדות הנחרצת של מחזיקי אג"ח דסק"ש, לא מן הנמנע שהחלוקה תבוטל. כך או אחרת, אין בדיבידנד מדסק"ש כדי לענות על כל צורכי הנזילות של אי.די.בי פתוח והאתגר שמלכתחילה היה קשה, הופך בעקבות האירועים של הימים האחרונים למורכב עוד יותר.
כמעט שנה חלפה מאז הושלם הסדר החוב של אי.די.בי אחזקות שבסופו הועברה השליטה באי.די.בי מנוחי דנקנר לבן־משה ואלשטיין, והשניים מנהלים את הקבוצה בפועל מזה כחצי שנה. ככאלו, הם אחראים למצבה הנוכחי, אולם קשה לבוא בטענות למי שהשקיע מכיסו 1.1 מיליארד שקל ומחויב להשקעות נוספות של 900 מיליון שקל, 400 מיליון שקל שיוזרמו ישירות לאי.די.בי פתוח בדרך של הנפקת זכויות, ו־500 מיליון שקל בדרך של הצעת רכש לבעלי המניות של אי.די.בי פתוח.