$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

דרוש קפטן: לחץ על בן־משה ואלשטיין לפרק את השותפות

דירקטורים חיצוניים בחברות של קבוצת אי.די.בי, מחזיקי האג"ח ונאמני ההסדר החוב מטעם בית המשפט יצרו חזית אחידה שלפיה בעלי השליטה צריכים להיפרד. אולמן וגבאי נפגשו עם השניים ודרשו: תחליטו מי נשאר להוביל את הקונצרן

גולן חזני 07:2203.12.14

לחץ אדיר מופעל בימים אלה על אדוארדו אלשטיין ומוטי בן־משה, בעלי השליטה בקבוצת אי.די.בי, לגדוע את השותפות ביניהם. ל"כלכליסט" נודע כי הלחץ מופעל על השניים מכמה חזיתות: דירקטורים חיצוניים בחברות בקבוצה, מחזיקי האג"ח של החברה ובעיקר נאמני הסדר החוב של אי.די.בי מטעם בית המשפט, חגי אולמן ואיל גבאי. 

בשבוע האחרון החלו אולמן וגבאי להופיע כמעט מדי יום במשרדי החברה, לאחר שנעדרו משם כמעט חצי שנה, מאז הושלם ההסדר. שלשום הם נפגשו עם בן־משה ועם אלשטיין בנפרד - עובדה שעשויה להצביע יותר מכל על מערכת היחסים העכורה בין השותפים.

 

נאמני ההסדר גיבשו החלטה כי השניים אינם יכולים להמשיך ולנהל יחד את אי.די.בי. לדברי מקורבים, הם הבהירו זאת לאלשטיין ולבן־משה, ואמרו כי הם חייבים להיפרד ולהשאיר את הספינה עם קפטן אחד ולא שניים, שכן הדרך הזו נכשלה. הנאמנים הבהירו כי אם החברה תמשיך להתנהל ללא גורם מוביל, היא תגיע מהר מאוד להסדר נוסף ולבעל שליטה חדש.

 

השניים התרשמו כי אלשטיין ובן־משה אינם מתכוונים לסגת מההסדר. כל אחד מהשותפים הבהיר כי הוא מתכוון לעמוד מאחורי התחייבויותיו להזרים כספים לקבוצה. מבחינת הנאמנים, הזרמת הון של 300 מיליון שקל היא הכרחית להמשך פעילותה של אי.די.בי והישרדותה כעסק חי. בשיחות שקיימו עם מקורבים לחברה סיפרו אולמן וגבאי כי ברצונם לפתור את הבעיות ואין בכוונתם לסגת מההסדר, אבל אין שום דרך שבה יוכלו להמשיך ולהוביל את החברה יחד.

 

איל גבאי וחגי אולמן איל גבאי וחגי אולמן צילום: עמית שעל ישראל הדרי

 

הערכות: בן־משה ירכוש את חלקו של אלשטיין

גבאי ואולמן מונו על ידי בית המשפט ללוות את ההסדר. לפיכך, הם מחויבים להביע את עמדתם במצבים שבהם ההסדר איננו מיושם או שיש חשש לגבי יישומו.

 

בן־משה ואלשטיין הפנימו את המסר. בין השניים קיים מנגנון Bmby - Buy me buy you מחמיר, שבו אחד מציע מחיר והשני מחויב לרכוש או למכור באותו מחיר. עם זאת, נראה כי הפרידה הצפויה, אם תקרה, תהיה בדרך של הידברות ומבלי להפעיל את המנגנון. בשבועות הקרובים צפויים השניים לקיים שיחות שבהן תעלה האפשרות ששותף אחד ירכוש את חלקו של השני. רכישה כזו עתידה להיעשות אם אחד מהם יגייס שותף אחר, שירכוש את חלקו של השותף הנוכחי.

 

ההערכות בשוק הן כי הסיכוי שבן־משה ירכוש את חלקו של אלשטיין גבוה יותר, למרות שאחזקתו באי.די.בי פרטית ולא באמצעות קרן, כמו אלשטיין.

 

לקראת מאבק בבעלי מניות המיעוט

למרות ההכרזות על עמידה מאחורי החברה, מסתמן כי ייערכו שינויים ביישום ההסדר. אלשטיין ובן־משה אמורים להזרים 390 מיליון שקל לחברה בהנפקת זכויות, וכן לרכוש מידי מחזיקי האג"ח לשעבר של אי.די.בי אחזקות, שכיום הנם בעלי מניות המיעוט באי.די.בי פתוח, מניות ב־250 מיליון שקל. השינוי יהיה בדרישה מבעלי מניות המיעוט: אלה יידרשו לרכוש באמצעות אותם 250 מיליון שקל מניות בהנפקת הזכויות של החברה, כך שהכסף יוזרם אליה ויחזק אותה.

 

מדובר במהלך שמזיק כלכלית לבעלי המניות מיעוט, אולם יובהר להם כי זה האמצעי שיש לנקוט כדי להציל את החברה. בעלי מניות המיעוט, שמסתייגים למהלך, סיכמו בפגישה שלהם שלשום עם גבאי ואולמן כי יתנגדו לצעד כזה.

 

במקום זאת, הם יגישו לאלשטיין ולבן־משה הצעה חלופית: להקדים את ביצוע הצעת הרכש הכוללת בהיקף 500 מיליון שקל, ולאפשר לשותפים לרכוש במחיר זה את מלוא 100% המניות שבידי הציבור, במקום 54% כפי שנקבע בהסדר המקורי.

 

אדוארדו אלשטיין ומוטי בן משה אדוארדו אלשטיין ומוטי בן משה צילום: רותם מלנקי

 

לאלשטיין לא אכפת להזרים עוד כסף לחברה

האפשרות המעניינת ביותר למקורות הון נוגעת להצעה של אחד מבעלי השליטה, שלפיה החברה תבצע גיוס של 500 מיליון שקל באג"ח להמרה - צעד שאולי הוא חסר מנוס במצבה הנוכחי של אידיבי. ל"כלכליסט" נודע כי אותו בעל שליטה הוא אלשטיין, והעובדה שצוין "בעל שליטה" ולא "בעלי השליטה" תומכת בכך שההצעה אינה על דעתו של בן־משה: אלשטיין הביע בעבר נכונות להזרים כספים נוספים לחברה, ונראה שבכוונתו לרכוש את האג"ח.

 

בניגוד לאלשטיין, בן־משה תמך לפני כחודשיים בהעלאת דיבידנד של 500־600 מיליון שקל מדסק"ש לאי.די.בי פתוח. בסופו של דבר חולקו 200 מיליון שקל, שגם לגביהם נדרשת דסק"ש מטעם מחזיקי האג"ח שלה לקיים דיון נוסף. כלומר: קשה עד בלתי אפשרי לבנות על דיבידנדים מדסק"ש לצורך פירעון החובות.

 

מעט לפני ההחלטה על חלוקת הדיבידנד של 200 מיליון השקלים, הציג עו"ד גיא גיסין בשם לקוח שלו מכתב דרישה לחברת דסק"ש לחלוקת דיבידנד של 500 מיליון שקל. אתמול התברר כי הלקוח היה דוד אדרי, שיחד עם שי בן־דוד מנהל חברת מסחר בנוסטרו. השניים מואשמים בפלילים בפרשת פסגות,

 

שכללה הרצת האג"ח לכאורה בתיק הנוסטרו של בית ההשקעות. אדרי ובן־דוד ביצעו מספר פעולות משותפות עם קרן ברוש בנוגע לאי.די.בי, וכעת נותר לקוות כי חלוקת הדיבידנד לא היתה סוג של כניעה מצד הדירקטוריון לטובת השניים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x