$
בורסת ת"א

השלב הבא בסכסוך בין בירן וויסמן: בתחילת 2015

היחסים העכורים בין בעלי השליטה בביילסול הגיעו לשפל כשבירן ביקש למנות מחליף לוויסמן כמנכ"ל קבוצת אלון. לצומת הבא בסכסוך יגיעו ב־1.1.2015, אז יובא לאישור מחדש חוזה העסקתו של ויסמן

יניב רחימי 08:2703.12.14

הסכסוך המתמשך בין השותפים ובעלי השליטה בחברת ביילסול, שרגא בירן (80%) ודודי ויסמן (20%), עולה מדרגה. בירן הודיע על כוונתו למנות את אביגדור קפלן למנכ"ל קבוצת אלון, שביילסול מחזיקה ב־53% ממניותיה — ובכך להדיח את שותפו לעסקים ובן דודו ויסמן, המכהן בתפקיד זה שני עשורים.  

המפתח לשינוי שבירן מבקש להוביל נמצא בידיהם של ארגוני הקניות של הקיבוצים, המחזיקים ב־47% ממניות קבוצת אלון. המהלך של בירן מתוזמן היטב לקראת סוף השנה. ישנה אי בהירות בנוגע למועד סיום כהונתו של ויסמן כמנכ"ל קבוצת אלון. לפי גרסה אחת, כהונתו תסתיים בסוף השנה, באופן שבו אם לא תוארך באופן אקטיבי ופוזיטיבי, הוא יסיים את תפקידו בחברה. גרסה הפוכה טוענת כי בסוף השנה יש רק לאשר את התנאים שיקבל, ולא את עצם כהונתו כמנכ"ל קבוצת אלון.

 

זו שולטת באלון USA, באלון חיפושי גז טבעי, המחזיקה ב־4% מתגלית תמר, ובחברת האחזקות אלון רבוע כחול — בעלת השליטה במגה (100%), דור אלון (78%) ורבוע כחול נדל"ן (75%).

 

מחלוקת ביחס לאופן ניהול קבוצת אלון הובילה לסכסוך עסקי בין בירן לוויסמן, שנמשך זה כשנה וחצי. כיום השניים מנהלים הליך של היפרדות אצל עו"ד אלי זוהר, שבסופו שיתוף פעולה עסקי מוצלח בן 37 שנה יגיע לקצו ויותיר טעם מר.

 

 

ויסמן נדחק ממרכז הבמה בסיוע שני מינויים קודמים

המתיחות בין השניים באה לידי ביטוי בשני מינויים קודמים של בכירים בקבוצה, שנועדו להצר את צעדיו של ויסמן ולהביא לידי ביטוי את האינטרסים של בירן. כך מונתה במרץ אשתקד לימור גנות לתפקיד מנכ"לית משותפת ברבוע כחול לצדו של דודי ויסמן, שעד אז היה המוציא והמביא הבלתי מעורער בחברה.

 

שנה לאחר מכן, במרץ 2014, הוצנח מנכ"ל מגדל לשעבר יונל כהן לדירקטוריון בקבוצת אלון. כהן נכנס כנציגו של בירן, שביקש לבסס אחיזתו בקבוצה. כך הפך בירן מבעל מניות פסיבי, שמשאיר את הבמה כולה לשותפו, לבעל שליטה אקטיבי, פעיל ודעתן. מרגע שבירן נכנס לליבת הפעילות של קבוצת אלון, הפיצוץ מול ויסמן היה רק שאלה של זמן. ממש כמו בשירו של חנוך לוין, "אין מקום לשניים על עמוד חשמל".

 

על רקע הסכסוך בין השניים, לא מן הנמנע שהמהלך שמקדם בירן נועד להפעיל לחץ כדי לזרז את סיומו של ההליך, שבו ויסמן יסכים למכור את מניות המיעוט שבידיו לבירן.

אופציה נוספת שתביא לסיום הסכסוך היא שדווקא ויסמן יהיה זה שירכוש את מניותיו של בירן. אחת האפשרויות היא באמצעות צירוף שותף פיננסי שייכנס לנעליו של שותפו משכבר הימים.

 

בשוק ההון זוכרים לוויסמן ובירן חסד נעורים ומציינים התנהלות חריגה לטובה, גם כשמערכת היחסים ביניהם כבר עלתה על שרטון. רק בשבוע שעבר העבירו השניים 28 מיליון שקל לחברת הנדל"ן הכושלת רוזבאד, באמצעות הלוואה מחברת ביילסול. הסכום מצטרף ל־200 מיליון שקל נוספים שכבר הוזרמו לרוזבאד על ידי בעלי השליטה בארבע שנים וחצי האחרונות. סכומים אלה אפשרו לחברת הנדל"ן לפרוע את החוב כלפי מחזיקי האג"ח במועדו, ולהימנע מהסדר חוב.

 

שרגא בירן שרגא בירן צילום: אוראל כהן

 

חוב הקבוצה למוסדיים: 2.8 מיליארד שקל.

קפלן, המועמד של בירן להחלפת ויסמן בניהול קבוצת אלון, כיהן כמנכ"ל המרכז הרפואי הדסה בתקופת המשבר שנוצר בעקבות גירעון אדיר שהצטבר בהדסה לאורך שנים, ושבסופו נפתח הליך של הקפאת הליכים. הניסיון של קפלן בניהול חברות בקשיים עשוי לסייע לו, אם וככל שיבחר לכהן כמנכ"ל קבוצת אלון, בהתמודדות עם עומס החוב שמחכה לקבוצה מעבר לפינה.

 

קבוצת אלון היא אמנם פרטית, אולם היא גייסה חוב בהנפקת אג"ח למשקיעים מוסדיים שהיקפו, יחד עם תשלומי הריבית הצפויים לאורך חיי האג"ח, מגיע ל־2.8 מיליארד שקל. בנוסף יש לחברה הלוואה בנקאית בהיקף כ־500 מיליון שקל.

 

עד היום המינוף הגבוה של קבוצת אלון לא הקשה עליה לשרת את החוב. אלא שבינואר 2016, אלון תידרש להתחיל לפרוע גם את הקרן של האג"ח. שינוי זה יקפיץ את עומס הפירעונות למחזיקי האג"ח ולבנקים ל־420 מיליון שקל בשנה.

 

משקיעים מוסדיים המחזיקים באג"ח של קבוצת אלון שואפים לשפר את הנזילות בחברה. האמצעי: מכירת חלק ממניות אלון USA המוחזקות על ידיה והמאופיינות בתנודתיות גבוהה. בשנה האחרונה אלון USA נהנית מעדנה נוכח העלייה במרווח הזיקוק, אולם מחזיקי האג"ח חוששים מתרחיש אפשרי שבו התנודתיות הגבוהה במניה תפעל בכיוון ההפוך — ואז יהיה מאוחר מכדי למכור אותן במחיר אטרקטיבי.

 

לפני כחודש הורידה חברת הדירוג S&P מעלות את תחזית דירוג האשראי של קבוצת אלון מחיובית ליציבה, והותירה את הדירוג ברמה של -A. במעלות ציינו במפורש שמתן דירוג שלילי יישקל אם החברה לא תנקוט בטווח הקרוב פעולות קונקרטיות לגיוס מקורות לצורך הפירעונות שיחולו עליה החל משנת 2016.

 

הורדת דירוג עלולה להיות בעלת השלכות דרמטיות לרעה על קבוצת אלון, היות ששטר הנאמנות של האג"ח מעניק למחזיקים את הזכות להעמיד את האג"ח לפירעון מיידי במידה שהדירוג של אלון יירד מתחת לדירוג -A.

 

אתמול ירדו האג"ח של החברה־הבת אלון רבוע כחול ב־0.7%, והשלימו ירידה חדה של 4.5% מתחילת השנה. גם המשקיעים במניית החברה, שצנחה ב־32% מתחילת השנה, לא רוו נחת בלשון המעטה.

 

דודי ויסמן, שרגא בירן ואביגדור קפלן סירבו למסור את תגובתם.

 

דודי ויסמן דודי ויסמן צילום: עמית שעל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x