$
מט"ח וסחורות

ניתוח כלכליסט

שחור יורד: 5 סיבות לצלילת מחירי הנפט

מחיר הנפט יורד לשפל מאז קיץ 2009; זה מה שקורה כשטכנולוגיות חדשות, "הכרזת מלחמה" מצד אופ"ק, דולר חזק ונסיבות גיאופוליטיות מורכבות חוברים להם יחדיו

שי סלינס 13:5912.12.14

פוליטיקה, טכנולוגיה ואינטרסים של מדינות - הם רק חלק מהסיבות שאנחנו רואים את הנפט בשפל שלא נראה מאז המשבר הכלכלי הגדול של 2008. אתמול (ה') ירד הנפט לשפל של פחות מ-60 דולר לחבית, וזאת לראשונה מאז קיץ 2009. מה עשוי לשנות את המגמה ולעורר גל של עליות?

 

 

 

מחיר חבית הנפט, שגדולה אגב מסתכם בקצת פחות מ-159 ליטר, היא ללא ספק אחד מהסיפורים המרכזיים של 2014 וסביר ימשיך להעסיק את העולם גם בשנה הבאה. החוזים על הזהב השחור שנסחרים בבורסות של לונדון וניו יורק צללו ביותר מ-40% מתחילת 2014 עד למחיר השפל של היום.

 

אלו הן חמש הסיבות המרכזיות למגמת ההיחלשות.:

 

תעשיית פצלי שמן

 

יכולות ההפקה ההולכות והגוברות ממקורות שונים, כגון פצלי שמן, גרם לעודף היצע עצום בעולם שמקורו בארה"ב - והיווה אחת מהסיבות העיקריות לירידת המחירים.

 

ההפקה של תוצרי הנפט על ידי פצלי שמן מתבצעת על ידי החדרת מוטות ברזל לעומק של כמה מאות מטרים לאדמה, ולאחר חימום אטי הם אמורים להוציא מרבצי נפט שכלואים בשכבות הסלע. המרבצים מועברים למאגרים ומפיקים מהם בנזין, סולר ותוצרי לוואי אחרים. בכל מקרה, הפקת נפט מפצלי שמן היא טכנולוגיה זולה ומהירה בהרבה מאשר בטכנולוגיות המקובלות.

 

עם זאת, כעת כשמחירי הנפט נמוכים, חברות רבות בארה"ב המתבססות על טכנולוגיית פצלי השמן עוצרות פרויקטים, בעוד שמשקיעים מתחילים לתהות כמה יעילות הן הטכנולוגיות האחרות ברמת מחירים כזו נמוכה.

 

"מי שמתעסק בפצלי שמן בימים אלו נמצא בקשיים תזרימיים ונאבק על מנת לשרוד", כתב אנליסטים האנרגייה הבכיר של JBC ENERGY. "אנחנו לא יכולים לדמיין מצב שבו ההיצע בשוק הנפט יגדל עוד יותר - חברות יתרסקו ולא יוכלו להתאושש".

 

 

אובמה. ישבור את השוק? אובמה. ישבור את השוק? צילום: בלומברג

 

עדות ליעילות בהפקת נפט באמצעות פצלי שמן קיבלנו לפני יומיים עם פרסם המלאים בארה"ב. משרד האנרגיה האמריקאי עדכן כי מלאי הנפט מסוג קרוד במדינה גדל בשבוע אחד בלבד ב-1.454 מיליון חביות - כשהצפי עמד על ירידה של 2.24 מיליון חביות. מלאי הדלקים המזוקקים טיפס ב-5.577 מיליון, כשהצפי עמד על עלייה של 920 אלף חביות בלבד ומלאי הדלקים קפץ ב-8.197 מיליון, כשהצפי עמד על עלייה של 2.58 מיליון חביות בלבד.

 

אופ"ק

 

ההחלטה של אופ"ק מנובמבר האחרון שלא לשנות את כמות הייצור היומית של חביות הנפט על 30 מיליון חביות ביום - היתה הסימן הראשוני לתחילת גל הירידות החדות.

 

האנליסטים טוענים כי ההחלטה של הארגון היא למעשה הכרזת מלחמה על מחירי הנפט בעולם. "אופ"ק מנעה כל אפשרות של התאוששות במחירי הנפט וחזרה לרמות שראינו לפני חצי שנה", כך טוען קרסטן פריטש מקומרצבנק בגרמניה, "אי אפשר להבין את ההחלטה של אופ"ק בדרך אחרת חוץ מאשר כהכרזת מלחמה על המחירים - במיוחד על רקע העובדה כי צפוי גל עצום של עודפי היצע במחצית השנייה של 2015 שיגיע מכיוון עיראק ולוב".

 

אופ"ק הוא קרטל המורכב מהמדינות אלג'יריה, איראן, עיראק, כווית, לוב, ניגריה, קטאר, סעודיה, איחוד האמירויות, ונצואלה, אנגולה ואקוודור. מטרת הארגון היא לקבוע עם חברות הנפט את קצב הפקת הנפט, מחיריו וזיכיונות עתידיים.

 

 

אופ"ק. מה רוצים שם? אופ"ק. מה רוצים שם? צילום: בלומברג

 

לפי ההערכות הארגון מחזיק בכ-70% ממלאי הנפט בעולם, כאשר שרי הנפט של המדינות החברות בארגון מתכנסים כל חצי שנה בוינה על מנת להחליט בין השאר על כמויות הייצור.

 

ביקוש עולמי חלש

 

יש גם צד אחר לירידת המחירים החריפה - הביקוש. הכלכלה הסינית המדשדשת, המשבר שחווה רוסיה בעקבות הסנקציות מהמערב ואי היכולת של אירופה להתאושש מהמשבר - הם האשמים העיקריים לביקוש העולמי הנמוך לנפט.

 

 

פוטין. משגע את השווקים פוטין. משגע את השווקים צילום: אי פי איי

 

ראיה לכך קיבלנו היום מסוכנות האנרגיה הבינלאומית שהורידה את תחזית הביקוש העולמית לנפט בפעם הרביעית ב-5 החודשים האחרונים. לפי הסוכנות הגידול בביקוש יהיה נמוך ב-230 אלף חביות ביום מאשר בהערכה הקודמת בתחילת נובמבר. כעת צופים בסוכנות כי הביקוש יעמוד על 93.3 מיליון חביות נפט ביום - הרמה הנמוכה ביותר מזה 5 שנים.

 

המצב הגיאופוליטי

 

המתיחות בין רוסיה לאוקראינה, בין ארה"ב לסוריה וסביב הגבול הצפוני של עיראק היו גורמים מרכזיים בעליית המחירים במחצית השנה הראשונה של 2014. אולם, מהר מאוד התברר כי הערכת סיכונים גיאופוליטיים אלו היתה מעט מוגזמת ובהתאם לכך ירד רכיב זה מתמחור חבית הנפט.

 

 

דאעש. עוד "תרומה" של הארגון דאעש. עוד "תרומה" של הארגון

 

למרות זאת, רבים מהאנליסטים עדיים סבורים כי ההתאוששות המהירה במחירי הנפט, אם וכאשר תתרחש, תתחיל מאירוע גיאופוליטי זה או אחר בעולם.

 

הדולר החזק

 

התחזקות הדולר שהתבטאה בעלייה של 11% מתחילת השנה במדד הדולר (משווה את הדולר מול 6 מטבעות מרכזיים בעולם) הייתה בין הגורמים העיקריים לירידת המחירים.

 

חשוב להבין שהקורלציה הגבוהה ביותר של מחירי הסחורות היא עם הדולר. חבית נפט נסחרת בדולרים וכאשר המטבע האמריקאי מתחזק - יקר יותר לרכוש חבית נפט - ומכאן המחיר יורד.

 

 

דולר. ירוק על השחור דולר. ירוק על השחור צילום: בלומברג

בטל שלח
    לכל התגובות
    x