דרמה ברוסיה: הבנק המרכזי הזניק את הריבית ל-17% בעקבות התרסקות הרובל
זו היא העלאת הריבית השישית השנה ברוסיה והיא נעשתה לאחר שהמטבע הרוסי נחלש היום לשפל של 66 רובל לדולר. רוסיה: אם הנפט יישאר ב-60 דולר לחבית הכלכלה תתכווץ ב-4.5% ב-2015
הבנק המרכזי של רוסיה העלה הלילה את הריבית לרמה של 17% - הגבוהה ביותר מאז המשבר הגדול שפקד את המדינה ב-1998. העלאת הריבית שבוצעה בשעת ערב מאוחרת נועדה להתמודד עם צניחת שערו של הרובל, שצלל אתמול (ב') בשיעור חד של 13% מול הדולר לשפל של כל הזמנים -66 רובל לדולר. במקביל, רוסיה הודיעה כי אם מחיר הנפט ייישאר אזור ה-60 דולר לחבית - התוצר הרוסי יתכווץ ב-4.5% בשנת 2015.
- פוטין: "ננקוט בצעדים חריפים נגד אלו שמחלישים את הרובל"
- ויתר על אירופה: פוטין יעביר גז דרך טורקיה
- מדוע נתן פוטין ציור של פיקאסו לפלאטיני?
זו הפעם השישית השנה שהבנק המרכזי במוסקבה מעלה את הריבית. ההעלאה הקודמת בוצעה רק לפני 5 ימים ואז הועלתה הריבית ל-10.5% והלילה כאמור היא הועלתה בבת אחת ל-17%.
המהלך הדרמטי הזה נועד למנוע התרסקות נוספת של המטבע ולעצור את סכנת האינפלציה ברוסיה.
נפילת שערו של הרובל הרוסי, ברצף של 6 ימים, היא תוצאה ישירה של הסנקציות שהטיל המערב על רוסיה בעקבות מעורבותה באוקראינה ובעקבות הנפילה במחירי הנפט שפוגעים ברוסיה בהיותה אחת ממפיקות הנפט הגדולות בעולם. ב-2014 נחלש הרובל מול הדולר האמריקאי ב-49% והיה למטבע החלש ביותלר בולם השנה.
במקביל להיחלשות הרובל, איגרות החוב של ממשלת רוסיה ל-10 שנים צוללות ב-5 נ"ב ונסחרות בתשואה של 13.05%.
למעשה מתחילת השנה מנסה הבנק המרכזי ברוסיה להילחם בצלילה של הרובל. רק בשבועיים האחרונים מכר הבנק המרכזי יותר מחצי מיליארד דולר בשוק, כאשר ההערכות מדברות כי רוסיה מכרה כ-80 מיליארד דולר מתחילת השנה, אולם ללא הועיל.
הסנקציות מצד המערב בעקבות מעורבות רוסיה באוקראינה מגבילות את הגישה של כמה חברות ותאגידים רוסיים מובילים להון זר, פוגעות בתעשיות הביטחון והאנרגיה של המדינה ומטילות הגבלות על כניסתם של כמה מבני בריתו של פוטין למדינות מערביות - כמו גם מקפיאות נכסים שלהם. צעדים אלו הביאו להאטה כלכלית ברוסיה שהחריפה בשל הנפילה החדה במחיר הנפט והצניחה של כ-30% ברובל נגד הדולר מאז תחילת השנה.