הנפט יורד ב-1.5% ל-56.3 דולר לחבית
שר הנפט הסעודי: "אנחנו לא מרוצים מרמת המחירים בשוק - אבל לא נשנה את התפוקה"
החוזים העתידיים על הנפט יורדים היום (ב') ובכך קוטעים את העליות שנרשמו בסוף השבוע שעבר.
- המסחר בוול סטריט ננעל בעליות על רקע ההתאוששות במחיר הנפט
- מהפך בנפט - זינק ב-3.6% בעקבות נתונים מפתיעים בארה"ב
- מדוע צנחו מחירי הנפט ומה צפוי בשנה הבאה?
החוזה על הנפט מסוג קרוד למסירה בינואר נסחר תמורת 56.3 דולר לחבית - ירידה יומית של 1.5%. החוזה על הנפט מסוג ברנט משיל 1.1% מערכו ונסחר תמורת 60.6 דולר לחבית.
ברקע למסחר עומדים דבריו של שר הנפט הסעודי אתמול כי מדינתו לא מתכננת לחתוך את תפוקת הנפט - אפילו אם המדינות שאינן חברות באופ"ק יעשו זאת. "אם הן רוצות לחתוך את התפוקה הן מוזמנות לעשות זאת - אנחנו ובמיוחד ערב הסעודית לא נעשה זאת", אמר עלי אל נעימי. עוד הוסיף נעימי כי "אני לא מרוצה לחלוטין ממחירי נפט הנמוכים אבל אני בטוח שהם יעלו - אני רק לא יודע מתי".
גם שר הנפט הכוויתי התייחס אתמול לעניין ההחלטה של אופ"ק שלא לחתוך את תפוקת הנפט ואמר כי "אנחנו עדיין מחזיקים בדעה שלנו מהמפגש האחרון של אופ"ק שלא לחתוך את התפוקה היומית של מדינות הארגון. כמו כן, אין בכוונתנו לכנס פגישה מיוחדת לפני הפגישה החצי שנתית ביוני", אמר עלי אל עמיר.
קשה לחזות האם מחירי הנפט ישמרו על רמתם הנמוכה או שיחזרו לרמה של 90-80 דולר לחבית. מלחמה, אם תפרוץ, בלוב או בעיראק תפגע בייצור הנפט, כלכלת סין עשויה לשוב לצמיחה חזקה ואילו ייתכן כי אירופה תיחלץ מהמשבר. אפשרות נוספת היא כי סעודיה תשנה את דעתה, ותחליט על קיצוץ מסיבי בייצור. כל אחד מהתרחישים האלה יכול להוביל לעלייה מחודשת במחירים. עם זאת חשוב לזכור כי בסופו של דבר מי שקובעים את מחירי הנפט הם הספקולנטים וקרנות הגידור הגדולות - שלפי ההערכות אחראים על כ-80% בנפט המסחר בשוק.
"מחיר חבית הנפט הגולמי יתקשה לעלות"
איילת ניר, הכלכלנית הראשית של בית ההשקעות "יצירות": "קשה לראות כיצד עודף ההיצע הקיים כיום בשוק הנפט הגולמי יצליח להיסגר ללא צמצום ניכר בתפוקת המדינות החברות באופ"ק. אלא שעד כה, ובשונה מן העבר, בחר ארגון אופ"ק שלא לנסות לווסת את מחיר חבית הנפט באמצעות קיצוץ בתפוקה".
"האם הסיבה קשורה למאבק של מדינות אופ"ק באלו שאינן חברות בארגון (כמו רוסיה או ארה"ב), או ששיקולים פוליטיים פנים ארגוניים מונעים מאופ"ק להגיב לצניחת המחירים שעל פי מומחים קשורה לשת"פ של ערב הסעודית וארה"ב נגד רוסיה - קשה לומר, אך ללא קיצוץ משמעותי בתפוקת המדינות החברות באופ"ק, מחיר חבית הנפט הגולמי יתקשה לעלות ב- 2015", הוסיפה ניר.