$
תעשייה ופיננסים

מדוע צנחו מחירי הנפט ומה צפוי בשנה הבאה?

מדוע צנח מחיר הנפט בכמעט 50% בחצי השנה האחרונה, כיצד השינוי החד צפוי להשפיע על הכלכלה העולמית ועל המדינות הגדולות, ומה צופן העתיד? כל מה שאתם צריכים לדעת על הצניחה במחירי הנפט

שירות כלכליסט 14:0221.12.14
זו תקופה ארוכה שצניחת מחירי הנפט כובשת את הכותרות ברחבי העולם. בעוד שבארה"ב היא באה לידי ביטוי בעיקר בירידת מחירי הדלק, במדינות אחרות, בראשן יצרניות הנפט הבולטות רוסיה וסעודיה, צניחת המחירים מעוררת בעיות מורכבות.

מחירו של הנפט מסוג ברנט, שלפני כחצי שנה עמד על 115 דולר לחבית, צנח לכ-59 דולר לחבית, ובכך איבד כמעט מחצית מערכו. אך מה גרם לירידה החדה, ומדוע המחירים ממשיכים לרדת?

 

 

במשך מרבית העשור האחרון, להוציא ימי המשבר הפיננסי העולמי, מחירי הנפט נשארו גבוהים, ומאז שנת 2010 המחירים נעו סביב 100 הדולר לחבית. הסיבה העיקרית לכך הייתה הזינוק בצריכת הנפט במדינות מתפתחות כמו סין, ולצידה הסכסוכים במדינות הנפט המרכזיות, בהן לוב. ייצור הנפט לא עמד בביקוש, והמחירים עלו.

 

אולם מתחת לפני השטח, גורמים שונים החלו להסיט את המגמה. חברות הנפט בארה"ב ובקנדה החלו לקדוח במלוא המרץ בצפון דקוטה ובאלברטה, במטרה למצוא מקורות נפט חדשים. במקביל, החלה ירידה בביקוש לנפט באירופה, בארה"ב ובחלק ממדינות אסיה, וזאת על רקע היחלשות הכלכלה. מעבר לכך, הסכסוך בלוב החל להיפתר לאיטו.

 

על פי התחזיות דאז, עד שלהי 2014 היצע הנפט צפוי היה לעקוף את הביקוש, ולכשאלו התממשו - החלה ירידה חדה במחירים. בעקבות המציאות החדשה בשוק הנפט, העריכו האנליסטים כי באופ"ק, קרטל הנפט הגדול בעולם, יצמצמו את קצב הייצור, וזאת בניסיון להעלות מחירים. אולם בפגישת הארגון בנובמבר הוחלט להשאיר את הייצור ללא שינוי.

 

מזכ"ל אופ"ק, עבדאללה אל בדרי מזכ"ל אופ"ק, עבדאללה אל בדרי צילום: רויטרס

 

הסיבה העיקרית להחלטה הייתה חוסר הרצון של הסעודים לוותר על נתח השוק שלהם, בעוד שהם קיוו כי המחירים הנמוכים יובילו להאטת השגשוג בייצור הנפט בארה"ב ובקנדה. ההחלטה של אופ"ק הפתיעה את השוק, והמחירים החלו לצנוח בקצב מסחרר.

 

כיצד משפיעה הצניחה במחירי הנפט על המדינות השונות?

בעוד שמחירי הנפט הנמוכים מהווים חדשות טובות לצרכנים במדינות כמו יפן וארה"ב, בהן מחיר הדלק בשפל, מדובר בסיפור אחר לגמרי עבור המדינות הנסמכות על מכירות הנפט. כלכלת רוסיה, לדוגמה, נכנסה להאטה חמורה, ואילו בוונצואלה מצויים בחוסר יציבות משמעותי.

 

באתר vox, פרטו את ההשלכות הכלכליות של ירידת מחירי הנפט על כמה מהמדינות הבולטות בעולם:

 

רוסיה: הכלכלה החמישית בגודלה בעולם זוכה למרבית תשומת הלב לאחרונה, שכן זו תלויה במידה ניכרת בייצור הנפט והגז, כשההכנסות מנפט לבדו מהוות 45% מתקציב הממשלה. 

 

ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה צילום: איי אף פי

 

לפי ההערכות העדכניות, במידה ומחיר הנפט יישאר סביב 60 דולר לחבית, התמ"ג הרוסי יתכווץ בשנה הבאה ב-4.5%. ירידת המחירים הובילה גם לצניחה בשווי הרובל, שמגבירה את הלחץ ברחוב הרוסי ומעלה את האינפלציה. בשל החשש לחסכונותיהם, רוסים רבים ממהרים כעת לרכוש מוצרים ברי קיימא, כגון מכוניות ומכונות כביסה, שערכם יציב יותר מזה של המטבע.

 

עד כה, הבנק המרכזי במדינה מתקשה להתמודד עם המשבר, ובשבוע שעבר העלה את הריבית מ-10.5% ל-17%. כפי שניתן לראות, גם מהלך זה לא הצליח לבלום את צניחת ערכו של המטבע.

 

איראן: כלכלת איראן החלה לאחרונה בהתאוששות לאחר תקופת מיתון ארוכה, ועל-פי הערכות קרן המטבע הבינלאומית כלכלתה צפויה הייתה להתרחב בשנה הבאה בכ-2.3%. ואולם, התחזית פורסמה לפני הירידה במחירי הנפט, המהווה סכנה פוטנציאלית למדינה.

 

מימין: אחמדינג'אד וחמנאי מימין: אחמדינג'אד וחמנאי צילום: איי אף פי

 

הבעיה המרכזית של איראן נעוצה בכך שעל מנת לאזן את התקציב, בייחוד על רקע הסנקציות הבינלאומיות המקשות עליה לייצא נפט, המדינה זקוקה שהמחיר לחבית יהיה גבוה מ-100 דולר. במידה ומחירי הנפט ימשיכו לרדת, הממשלה האיראנית תיאלץ לייצר הכנסות מתחומים אחרים, בהם ביטול הסובסידיות לרכישת דלק, מהלך אליו מתנגדת האוכלוסייה במדינה.

 

ונצואלה: החשש ההולך וגובר הוא כי צניחת מחירי הנפט תוביל לכך שמדינה, הנחשבת ליצרנית נפט מרכזית, תיקלע לחדלות פירעון (לא תוכל לפרוע את חובותיה). כלכלת ונצואלה נסמכת במידה ניכרת על ההכנסות ממכירת נפט, והיא צפויה להתכווץ השנה בכ-3%, בעוד שהאינפלציה בה מרקיעה שחקים.

 

סעודיה: אין כל ספק כי המדינה, שהינה יצרנית הנפט הגדולה בעולם, תספוג מהלומה פיננסית קשה אם הנפט מחירי הנפט יישארו נמוכים.

 

מחיר של 60 דולר לחבית בשנה הבאה, יגרום לכך שהממשלה תיכנס לגירעון המקביל ל-14% מהתמ"ג. במצב כזה תוכל הממלכה להחזיק מעמד הודות ליתרות מט"ח בשווי 740 מיליארד דולר, שיעזרו למימון הגירעונות. אולם, אם המחירים הנמוכים יישארו לאורך זמן, סעודיה תיאלץ בסופו של דבר לקצץ בתכניות רווחה וחברה שהשיקה בעקבות האביב הערבי.

 

עלי אל נעימי, שר הנפט הסעודי עלי אל נעימי, שר הנפט הסעודי צילום: worldtribune.com

 

ארה"ב: לירידה במחירי הנפט מספר השפעות מגוונות על כלכלתה של ארה"ב. עבור רבים, הירידה מספקת דחיפה כלכלית חיובית, שכן היא מתבטאת במחירי דלק נמוכים יותר, הנמצאים כעת ברמתם הנמוכה ביותר מאז 2009. על-פי הערכות מנהל המידע של מחלקת האנרגיה האמריקאית (EIA), הנהגים האמריקאים יוציאו בשנה הבאה 550 דולר פחות משהוציאו ב-2014, וזאת כמובן בהנחה שהמחירים יישארו נמוכים. חיסכון זה צפוי לעזור לדחוף את הכלכלה קדימה.

 

מנגד, מדינות בהן מיוצר נפט, כגון טקסס וצפון דקוטה, צפויות לחוות ירידה בהכנסות ובפעילות הכלכלית. כמו-כן, עלות הפקת הנפט בשיטה הצפון אמריקאית יקרה מאוד, וקיים חשש כי חברות הנפט יעברו להפסדים. במקביל, הטלטלה הכלכלית העולמית משפיעה גם על שוקי האג"ח האמריקאים.

 

שדה לקידוח נפט שדה לקידוח נפט צילום: shutterstock

 

מה צופן העתיד לשוק הנפט?

קשה לחזות האם מחירי הנפט ישמרו על רמתם הנמוכה, שכן הפתעות עשויות לצוץ מכל עבר. מלחמה, אם תפרוץ, בלוב או בעיראק תפגע בייצור הנפט, כלכלת סין עשויה לשוב לצמיחה חזקה ואילו ייתכן כי אירופה תיחלץ מהמשבר. אפשרות נוספת היא כי סעודיה תשנה את דעתה, ותחליט על קיצוץ מסיבי בייצור. כל אחד מהתרחישים האלה יכול להוביל לעלייה מחודשת במחירים.

 

אם נסתמך על ההיסטוריה, ניתן להניח כי מחירי הנפט יעלו בחזרה בסופו של דבר, ולכן מומחים ממליצים להתחיל להתכונן ל"יום שאחרי". לעומת זאת,א יתכן כי קובעי המדיניות יחליטו שהם מרוצים מהמצב, וישתמשו בו כתירוץ להפחית צעדי ייעול או לצמצם את הניסיונות היקרים למציאת פתרונות אנרגיה חלופיים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x