הסכם החלפת המטבע בין רוסיה לסין החל: יסחרו ללא תיווך של הדולר
ההסכם יאפשר ליצואנים הרוסיים לחסוך את היואן שיקבלו מהסחר עם סין ולהשקיע אותם בפיקדונות של בנקים סיניים
היום נכנס לתוקפו ההסכם לסחר ישיר והחלפת מטבע בין רוסיה לסין. באוקטובר השנה חתמו שתי המדינות על הסכם החלפת מטבעות בסך 150 מיליארד יואן (24 מיליארד דולר) למשך שלוש שנים. בנוסף, רוסיה נכנסת למועדון מדינות הסחר הישיר עם סין, במסגרת התכנית לסחר במטבע חוץ שמפעילה ממשלת סין.
- "המטבע הרוסי עלול להגיע לשפל של 120 רובל לדולר"
- פוטין דואג לרוסים: הורה לממשלה לבלום את התייקרות הוודקה
- שר הכלכלה הרוסי: "היינו כפסע מקריסה של הבנקים ערב העלאת הריבית"
לאחר מפלת הרובל ב-16 בדצמבר, היו ספקולציות בנוגע לאפשרות שסין תבטל את העסקה. ואולם, ב-18 בדצמבר התייחס דובר משרד החוץ הסיני, צין גן, בראיון לסוכנות הידיעות הרוסית ריה נובוסטי ואמר כי הפיחות בערכו של הרובל לא יפגע בביצוע ההסכם. "הסכמי החלפת מטבע לוקחים בחשבון תיקוני שער המטבע במקרה של שינויים דרסטיים", הוא הוסיף.
יתרה מכך, סין מבקשת להגדיל את הנוכחות של המטבע שלה בשווקים העולמיים, עד לתחרות של ממש מול הדולר האמריקאי והיורו האירופי. "סין לא תעצור את הגלובליזציה של היין, גם לא לנוכח הסכנות הטמונות במטבעות של המדינות המתפתחות", אמר לבלומברג ג'ו וואנג, אנליסט בכיר ב-HSBC הונג קונג.
נראה שמצידה לרוסיה, בהחלט מדובר בכיוון הנכון. ביום שלישי שעבר סין הודיעה שהיא צפויה להרחיב את התכנית להחלפת המטבעות עם רוסיה. ההודעה הזניקה את הרובל ב-4.9% ביום אחד.
לצד רוסיה, סין השיקה היום הסכמים דומים עם שתי מדינות נוספות- מלזיה וניו-זילנד. על פי הדיווח בבלומברג, סין תמיר את היואנים שלה גם בדולר ניו-זילנדי והרינגיט המלאזי. נכון להיום, סין חתומה על הסכמי החלפת מטבע עם 11 מדינות שונות ברחבי העולם.