גמידה סל קיבלה מעמד של תרופת יתום ל-NiCord
המעמד מזרז את הליך האישור של תרופה ב-FDA ו-7 שנות בלעדיות נוספות מעבר לתקופת הפטנט - קבלתו עשויה לעודד את נוברטיס לממש את האופציה לרכישת השליטה בחברה
גמידה סל קיבלה מעמד של תרופת יתום ל-NiCord. המשמעות היא כי הליך האישור של המוצר ב-FDA יהיה מהיר יותר, ו-7 שנות שיווק בלעדיות בנוסף על תקופת הפטנט.
- נוברטיס תשקיע בגמידה סל 35 מיליון דולר תמורת 15% מהמניות
- השעון הביומדי מתקתק
- נוברטיס תשקיע 10 מיליון דולר בביוליין ותהיה שותפה לפיתוח תרופות
למעשה, גמידה סל כבר חתמה על הסכם למכירת התרופה לנוברטיס. ההסכם עם נוברטיס נחתם בחודש אוגוסט (אחרי שבמאי פוצצו המגעים בין הצדדים) בעסקה שכללה כמה מרכיבים.
נוברטיס שילמה 35 מיליון דולר לגמידה סל וקיבלה בתמורה 15% בחברה. נוברטיס קיבלה בנוסף אופציה לרכישת השליטה בחברה תמורת 165 מיליון דולר נוספים, עד 2016. נוברטיס התחייבה להעביר לגמידה סל תמלוגים בהיקף של עד 435 מיליון דולר בהתאם לאבני דרך שיושגו בשיווק התרופה. מעמד תרופת היתום שקיבלה החברה כעת מגביר את הסיכויים כי נוברטיס תממש את האופציה שניתנה לה.
גמידה סל גייסה מאז הנפקתה 100 מיליון דולר. החברה פועלת בתחום תאי הגזע ומצויה בשליטת אלביט מדיקל מקבוצת אלביט הדמיה (25%) וכלל ביוטכנולוגיה (22%). החברה הוקמה ב־1998 על בסיס טכנולוגיה שפיתחו טוני פלד וד"ר אבי טרבס. פלד מכהנת כיום כמדענית הראשית של החברה. מנכ"לית החברה היא יעל מרגולין.
גמידה סל פיתחה טכנולוגיה ייחודית להגדלת מספר וצפיפות תאי גזע בתוך דגימת דם ספציפית, ופועלת לשיפורן של מנות שמקורן בדם טבורי, כך שניתן יהיה להשתילן לריפוי סרטן הדם גם במבוגרים. כיום מנות דם טבורי מתאימות רק להשתלה במי שמשקלו עד 45 ק"ג, ואילו המבוגרים יותר מטופלים בתרומת מוח עצם, הדורשת התאמה גבוהה בין תורם לנתרם.
מוצר ה-NiCord הוא שתל המועשר בתאי גזע ממנת דם טבורי אחת שעברו ריבוי בתנאי מעבדה, כאשר למוצר יש פוטנציאל לאפשר השתלה מיידית לכל חולה סרטן דם שלא נמצאה לו תרומה מבן משפחה. לחברה יש מוצר נוסף, StemEX, שעובר בימים אלה ניסוי בשלב 3 כדי לקבל אישור FDA, אחרי שהמוצר כבר עבר ניסוי שלב 3 אחד, אולם ה-FDA דרש כי ההשוואה של המוצר תבוצע מול תוצאות של חולי סרטן דם שקיבלו דם טבורי משתי תרומות שונות ולא רק מתרומה אחת.
המכירה של גמידה היא קריטית במיוחד לבעלי איגרות החוב של אלביט הדמיה. החוב הפיננסי של אלביט הדמיה מסתכם ב־870 מיליון שקל, ומורכב מחוב לבנק הפועלים בהיקף של 195 מיליון שקל ומחוב של 675 מיליון שקל למחזיקי 2 סדרות האג"ח שהונפקו מיד עם השלמת ההסדר בחברה, בפברואר השנה.
בקופת המזומנים של אלביט הדמיה כ-90 מיליון שקל, ויש להוסיף לכך 35 מיליון שקל נוספים שייכנסו ממכירת פעילות רשת מנגו לפוקס. לאלביט הדמיה יש נזילות מספקת כדי להבטיח את תשלומי הריבית בשנים 2015–2016 בהיקף של 70 מיליון שקל במצטבר, ולממן את פעילות החברה שתידרש להשקיע את כל מרצה ביצירת מקורות למימון עומס הפירעונות שיגיע בפברואר 2017.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
מימוש האופציה של נוברטיס על גמידה סל יסייע רבות לצבירת מזומנים לטובת פרעון החוב. חברה נוספת של אלביט מדיקל, אינסייטק, עברה לאחרונה סבב השקעה של 50 מיליון דולר לפי שווי של 250 מיליון דולר. אלביט מדיקל מחזיקה בה 33%, ואם היא תצליח למכור או להנפיק את אינסייטק, דרכה של אלביט הדמיה לעמוד במשימה לתשלום חובותיה תהיה קלה בהרבה.