בכירי לאומי לשעבר הנתבעים: מנכ"ל קרדן, יו"ר מזרחי טפחות ודירקטורית בטבע
בכירי בנק לאומי שמתחת לאפם התחוללו העלמות מס שיטתיות מכהנים בתפקידים בכירים במשק הישראלי. "כלכליסט" פורס את המפה המלאה של נושאי המשרה שנתבעים
44 נושאי משרה בכירים ודירקטורים ושני משרדי רואי חשבון עומדים במרכז שתי בקשות לתביעות נגזרות שהוגשו בעקבות הסיוע שהעניק בנק לאומי, לפי הודאתו, ללקוחותיו האמריקאים בהתחמקות מתשלום מסים. כל אחת מהתביעות מבקשת להיכנס לנעלי הבנק ולתבוע את הבכירים, שלטענת התובעים צריכים לשאת באחריות מקצועית לקנס של 1.5 מיליארד שקל שהטילו על הבנק הרשויות האמריקאיות. ברשימת הנתבעים של שתי התביעות מופיעים כ־21 דירקטורים, 23 נושאי משרה ומשרדי רואי החשבון סומך חייקין וקוסט פורר גבאי את קסירר.
עורכי הדין שהגישו את שתי התביעות הנגזרות מנהלים כעת קרב משפטי בשאלה איזו תביעה תוכר על ידי בית המשפט כתביעה הראשית שעליה יתבסס הסכם פשרה עתידי, אם יהיה כזה. עורכי הדין שחר בן מאיר ויצחק אבירם, שהגישו את בקשתם לתביעה נגזרת לפני כשבועיים, הגישו לבית המשפט אתמול בקשה להוצאת צו עיכוב הליכים נגד הבקשה הראשונה.
- פרשת בנק לאומי: התובעים מכוונים לכיס של גליה מאור ולא לחברות הביטוח
- גליה מאור ואיתן רף: "ההסכם עם הרשויות בארה"ב - לא נעשה על דעתנו"
- בנק לאומי: לא נביא לאישור הסדר פשרה - עד לסיום בדיקת הצוות המשולב
הבקשה הראשונה הוגשה בספטמבר 2013 באמצעות עורכי הדין עמית מנור, יוקי שמש וענבל לייפר בשם בעל מניות המיעוט בבנק לאומי בארי לנואל. הבקשה הוגשה בעת שלאומי היה בעיצומו של המשא ומתן להסדר הסופי מול הרשויות האמריקאיות, ועל כן עורכי הדין הגישו בשבוע שעבר עדכון לתביעה הראשונה, וזו הרחיבה את מעגל הנתבעים.
בן מאיר ואבירם כתבו אתמול לבית המשפט כי יש להוציא עיכוב הליכים לבקשה הראשונה לתביעה נגזרת, מאחר שהיא "ממוחזרת ומעתיקה" את המהות של התביעה שהגישו הם עצמם. "התיקון שבוצע היה התאמתה בפועל של הבקשה לזו של מרשנו", כתבו השניים. "התיקון הוא אינו תיקון, אלא תביעה חדשה".
לפני כשבוע נחשף ב"כלכליסט" כי בין נושאי המשרה הבכירים לשעבר בבנק לאומי ובין התובעים בבקשה של לנואל מתקיימים דיונים להסכם פשרה אצל השופט בדימוס יעקב טירקל, ואף חברת הביטוח לוידס מעורבת בהם. הסכומים שעל הפרק בדיונים אלה הם תשלום של 60–70 מיליון שקל לקופת הבנק, ככל הנראה בידי חברת הביטוח, ותשלום של כ־5–8 מיליון שקל כשכר טרחת עורכי הדין שהגישו את התביעה הנגזרת.
מנכ"לים, ראשי חטיבות ודירקטורים
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
בראש רשימת נושאי המשרה הבכירים בלאומי שמפורטת בבקשות לתביעה נגזרת מככבים מנכ"לית הבנק במשך 17 שנה, עד 2012, גליה מאור ויו"ר דירקטוריון הבנק לשעבר איתן רף, שפרש ב־2010 אחרי 14 שנה בתפקיד. בכירים נוספים הם חבר ההנהלה צבי איצקוביץ', שניהל כ־12 שנה את החטיבה לבנקאות פרטית ובינלאומית עד פרישתו ב־2012, והיועץ המשפטי של הבנק עו"ד נחום ביטרמן, שפרש מהתפקיד ב־2009 לאחר 14 שנה.
בניגוד לקביעות בהנהלה הישראלית, בלאומי שוויץ, ציר מרכזי בפרשה, התחלפו בתקופה הנחקרת שני מנכ"לים. בשנים 2002–2007 היה זה שוקי אורן שעזב לטובת תפקיד החשב הכללי במשרד האוצר, והוא הוחלף בידי אמנון זיידנברג. גם בשלוחה בארה"ב כיהנו בתקופה הנחקרת - 2002–2010 - שני מנכ"לים: ב־2004 החליף עוזי רוזן את זלמן סגל בתפקיד.
בין הדירקטורים בולטים שמות כמו משה וידמן, שעומד בראש דירקטוריון בנק מזרחי טפחות, אשר מצוי עם בנק הפועלים בחקירה מצד הרשויות האמריקאיות אשר דומה לזו של בנק לאומי. מלבדו ישנם כעשרה נושאי משרה ודירקטורים לשעבר בבנק לאומי שמכהנים כיום בדירקטוריונים בחברות הגדולות במשק. כך למשל, מיכאל בר חיים, שהיה מנהל החטיבה של לאומי בארה"ב עד 2008, הספיק לכהן כמנכ"ל גזית גלוב וכיו"ר אלעזרא, וכיום משמש כיו"ר חברת שמן לחיפושי נפט וגז במקומו של גבי אשכנזי.
מבקר המדינה בודק את הפיקוח על הבנקים
בשבוע שעבר הודיע מבקר המדינה שיבדוק את התנהלות הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל ברקע התנהלות בנק לאומי. בשנים הרלבנטיות 2010–2002 התחלפו שלושה מפקחים על הבנקים: יואב להמן (2006–2003), רוני חזקיהו (2010–2006) שמכהן כיום כיו"ר הבנק בינלאומי ודודו זקן. המבקר בודק אם המפקח על הבנקים פעל למנוע את המעשים שהביאו להטלת הקנסות וכיצד פעל, אם היה פיקוח על ניהול הסיכונים בנושא זה ואם הפיקוח על הבנקים נוקט כעת הליך הפקת
לקחים.
עוד בודק משרד המבקר אם הפיקוח על הבנקים בודק את שאלת האחריות של נושאי משרה אשר כיהנו בבנק בתקופה הנחקרת ואת הבונוסים לראשי בנק לאומי ולראשי המערכת הבנקאית.
איגוד בתי ההשקעות שלח בשבוע שעבר מכתב תקיף ליו"ר בנק לאומי, ובו דרש מסמכים וגילויים נוספים על התנהלות הבנק וחלקם של נושאי המשרה. האיגוד דרש לקבל לידיו את המסמכים עד אתמול, אך עד סגירת הגיליון טרם נענה. יו"ר האיגוד הוא חגי בדש, מנכ"ל בית ההשקעות פסגות; יו"ר האיגוד אהוד שפירא כיהן כחבר הנהלה בכיר בעברו ונמצא גם הוא ברשימת הנתבעים.