מדד SMI השוויצרי רשם את הירידה החדה ביותר שלו מאז 1989
המדד השוויצרי איבד 8.9%. יום תנודתי בבורסות המובילות באירופה: פוטסי עלה ב-1.3%, קאק קפץ ב-2.2% ודאקס בגרמניה עלה ב-2%
המדדים המובילים באירופה סיימו היום (ה') את המסחר בעליות לאחר המגמה השלילית שנרשמה בשעות הבוקר. עם זאת מדד SMI השוויצרי נפל ב-8.9% בעקבות ההחלטות של הבנק המרכזי במדינה - ורשם את הירידה החדה ביותר שלו מאז 1989. מדד SMI כולל את המניות המובילות בבורסות של ציריך, ז'נבה ובזל.
הבנק המרכזי בשוויץ החליט לבטל את שער התקרה לפרנק השוויצרי והוריד את הריבית למינוס 0.75%. עד היום הנהיג הבנק המרכזי בשוויץ שער תקרה של 1.2 פרנקים ליורו על מנת למנוע התחזקות של המטבע המקומי. הפרנק מגיב בנסיקה מול היורו ומול הדולר.
אלעד שמש האסטרטג הראשי של קולמקס (Colmex) בית השקעות, התייחס להודעת הבנק השוויצרי וכתב: "הודעתה של שוויץ על הורדת הריבית בחדות לריבית שלילית בשיעור של 0.75% הינה אחד המהלכים האלימים אשר ננקטו בשווקים בתקופה האחרונה. בפועל המשמעות היא שהשווצרים חוששים מפני גלישה למיתון ומעוניינים באינפלציה ובהוצאת כספים מהבנקים. על פניו מדובר בהפעלת לחץ כבד על השווקים, אך בפועל המהלך צפוי לתמוך בשווקים דווקא באמצעות הזרמת כסף זול, עידוד הצריכה ושוק ההון. יחד עם זאת חשוב להבהיר כי רמת הסיכון בשווקים ממשיכה לעלות".
- אחרי ההחלטה הדרמטית בשוויץ - הדולר והיורו צוללים מול השקל
- צעד דרמטי בשוויץ: הבנק המרכזי קבע ריבית שלילית על פקדונות
הצמיחה הכלכלית בגרמניה האיצה ב-2014. משרד הסטטיסטיקה הפדראלי דסטטיס (Destatis). על פי נתוני המשרד החלה הכלכלה לרשום התייצבות לקראת סוף 2014, לאחר שהפגינה האטה בחודשי הקיץ. התוצר המקומי הגולמי בגרמניה רשם עלייה של 1.5% ב-2014, לעומת עלייה של 0.1% בלבד בשנה הקודמת. הנתונים עמדו בצפי השוק. הצריכה הפרטית בכלכלתו הגדולה של גוש היורו עלתה ב-1.1% ב-2014, ואילו הצריכה הציבורית רשמה עלייה של 1%.
בלונדון, הפיננשל טיימס מדווח שענקית הנפט BP הודיעה על כניסה לתוכנית התייעלות שתכלול פיטורים בחטיבות הפעילות בים הצפוני. החברה עצמה לא אישרה את דבר הפיטורים, אך הבהירה כי היא מנהלת שיחות עם נציגי העובדים באזור הים הצפוני בעניין שיפור התחרותיות. המניה נסחרת בירידה של פחות מ-1%.