"תשכחו מזהב, אג"ח ופרנק שוויצרי - השקל הוא המקלט החדש של העולם"
כך טוען העיתונאי והסופר מתיו לין בטור מיוחד המתפרסם היום באתר הפיננסי מרקט ווטש: "ישראל היא במידה רבה הגרסה המעודכנת והמלהיבה של שוויץ. הריבית עדיין חיובית, והשקל הוכיח עמידה לאורך שנים גם מול איומים בטחוניים"
הכלכלה העולמית מתמודדת בימים האחרונים עם סיטואציה רגישה בכמה חזיתות במקביל - בין היתר מול סיכון להידרדרות בחזית יוון-אירופה ו/או רוסיה-אוקראינה/אירופה, ובמקביל המטוטלת ואי הוודאות בשוק הנפט. על פי המסורת הידועה, ככל שרמת הסיכון תעלה, כך יעבירו המשקיעים את כספם לנכסי מקלט בטוח, או "גן עדן בטוח".
המקלטים הבטוחים ידועים מזה שנים לכל מי שמכיר את השווקים העולמיים: הפרנק השוויצרי, אגרות חוב ממשלתיות של ארה"ב והזהב נחשבו לפסגת המקלטים. העיתונאי (והסופר) הכלכלי הבריטי מתיו לין (Matthew Lynn) כותב היום בטור מיוחד המתפרסם באתר מרקט ווטש (Marketwatch.com - מבית הוול סטריט ג'ורנל) כי באותה מידה של וודאות ניתן לומר היום שהמקלטים הבטוחים האמורים "כבר לא באמת כל כך בטוחים".
לין מנתח את האופן שבו הפרנק השוויצרי, הזהב ואגרות החוב האמריקאיות איבדו את מעמדם כמקלטים בטוחים. "השוק פתוח לגמרי לכמה מקלטים חדשים", אומר לין ומציע למשקיעים את החלופות העדכניות: "העיפו מבט על הזלוטי הפולני, על השקל הישראלי ועל הדולר הסינגפורי", אומר לין, ומוסיף לכך גם את הקרקע החקלאית.
וזה מה שיש ללין לומר על המטבע הישראלי ועל השוק שלנו: "מדינת היי-טק קטנה, שמרנית מבחינה פיננסית, הפועלת באופן עצמאי ביותר - במידה רבה ישראל היא הגרסה המעודכנת והמלהיבה יותר של שוויץ".
"כמו בשוויץ, גם בישראל מחויב הבנק הישראלי להתערב על מנת למנוע ייסוף של המטבע המקומי, וזהו סימן וודאי לכך שהתנאים הבסיסיים דוחפים את השקל הישראלי כלפי מעלה. שערי הריבית במדינה לא גבוהים, אך הם עדיין ברמה חיובית, של 0.25%, ולא אפסית או שלילית. במבט לאחור, השקל הצליח לאורך שנים לעמוד מול האיומים הבטחוניים - אם ישראל היתה בדרך להימחק מהמפה זה כבר היה קורה מזמן", מפרט העיתונאי האנגלי בטור.
ועוד מקלטים
הזלוטי הפולני עומד בראש גני העדן החלופיים של לין. "המטבע היפאני הוא קרוב לוודאי הנכס הבטוח ביותר מבין המטבעות הנהוגים באירופה, וככל הנראה בכל שוק המטבעות העולמי", אומר לין, שמציין את ההתקדמות האדירה של פולין מאז שחרורה מהשליטה של ברית המועצות, בשנות ה-80 של המאה הקודמת. החוב הממשלתי של פולין קטן מאד, והצמיחה גוברת בעקביות בהסתמך על הפעילות של האוכלוסיה הגדולה. למרות התחייבותה העקרונית של פולין להצטרף לגוש מטבע היורו (פולין היא חלק מהאיחוד אך שומרת על עצמאות המטבע, מ"ג), ההצהרות של השלטון מלמדות שזה לא יקרה בקרוב", אומר לין.
"האיכויות החזקות של פולין יזכו להכרה גוברת בעולם בהמשך השנים, והזלוטי יהפוך למטבע מבוקש מאד על ידי המשקיעים הגלובאליים. גם אם הנהירה תהיה פחותה מהצפוי, המטבע צפוי לכל הפחות לשמור על הערך שלו", אומר לין.
את סינגפור הקטנה מדמה לין לישראל - עם הבדל משמעותי אחד ששכניה של סינגפור ידידותיים הרבה יותר. "עם חוב לאומי נמוך והשתתפות גבוהה ופעילה מאד של האוכלוסיה בשוק העבודה, קשה למצוא מקלט בטוח יותר מסינגפור, ששומרת בעקביות על כלכלה מצליחה ומערכת בנקאית שמשקפת זאת", אומר לין.
האדמה החלקאית היא עוד נכס שאמור להרגיע אותנו בעת צרה לשיטתו של לין: "באנגליה עלה בהתמדה ערך הקרקע מ-2003, בסך הכול בשיעור של 300% בתקופה זו - הרבה יותר מהעלייה שנרשמה בתקופה זו בערך הנדל"ן הבנוי ובשוק המניות האנגלי", אומר לין, ומדדיש כי בחלקים נרחבים של העולם המפותח קיים פער גדול דומה לטובת הנכס הקרקעי.