$
בורסת ת"א

בכירי דיסקונט ויתרו על בונוסים ואז ניקו אורוות

הבנק אמור לסיים את הרבעון הרביעי עם רווח נקי אפסי, ואת השנה עם ירידה של 47% ברווח הנקי ביחס לאשתקד. כבר ברבעון השני הודיע הבנק שלא יחלק בונוסים

תומר ורון 08:3123.02.15

בנק דיסקונטפרסם ביום שבת בערב אזהרת רווח והודיע כי בעקבות שורה של אירועים הרווח הנקי שלו ברבעון הרביעי צפוי להיות אפסי. ההודעה הגיעה לאחר שהבנק השלים עסקת למכירה של כ־7% מאחזקותיו במניות של הבנק הבינלאומי, בתמורה לכ־349 מיליון שקל.

 

 

בהנחה ודיסקונט ירשום רווח נקי אפסי ברבעון הרביעי הוא יסיים את שנת 2014 עם ירידה של 47% ברווח הנקי בהשוואה לשנה שעברה. הירידה החדה ברווח, וכך גם בתשואה על ההון, לא תשפיע על גובה הבונוסים שיקבלו המנהלים הבכירים, שכן כבר עם פרסום דו"חות הרבעון השני הודיע הבנק על אי חלוקת בונוסים לשנת 2014.

 

מה דעתך על מניית דיסקונט:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

בעקבות המכירה של מניות הבינלאומי דיווח הבנק כי בדו"חות הכספיים לשנת 2014, שיתפרסמו בחודש מרץ הקרוב, תירשם הפרשה בהיקף של 47 מיליון שקל. ההפרשה תתבצע מאחר ונרשם פער בין שווי השוק של האחזקות בסוף הרבעון השלישי לבין שווקי השוק בסוף דצמבר 2014. סכום זה יתווסף להפרשה שביצע הבנק בהיקף של 34 מיליון שקל בהתאם להוראת של דודו זקן, המפקח על הבנקים, שדרש להגדיל את הרזרבות של הבנקים על יתרות האשראי הצרכני.

 

ההפרשות הן חלק מניקוי אורוות כולל

 

הפרשות אלו הן לא סוף הסיפור ובדיסקונט החליטו לבצע השנה "ניקוי אורוות" כולל. הבנק הרחיב ברבעון הרביעי של 2014 את תוכנית הפרישה המוקדמת אליה נרשמו עוד כ־140 עובדים, כך שבסך הכל קרוב ל־400 עובדים פרשו משורות דיסקונט ב־2014. בעקבות הרחבת תוכנית הפרישה דיסקונט ירשום בדו"חותיו הקרובים הפרשה בגובה של 110 מיליון שקל.

 

 

הפרשה נוספת שנכנסת לספרי הרבעון הרביעי היא מכירת הסניף באוורוגוואי שהיקפה הוא כ־62 מיליון שקל.

 

סך הכל ירשום דיסקונט הפרשות של כ־250 מיליון שקל ברבעון הרביעי, דבר שצפוי להביא את הרווח ברבעון הזה להיות אפסי ואף אולי שלילי. ברבעון הקודם למשל רשם דיסקונט רווח נקי של 234 מיליון שקל.

 

סניף של בנק דיסקונט סניף של בנק דיסקונט צילום: יריב כץ

 

מכירת המניות הנוכחית מפנה לבנק נכסי סיכון בהיקף של כ־1.5 מיליארד שקל, דבר שיעלה את יחס הון הליבה של הבנק בלמעלה מ־0.1%. דיסקונט סבל במשך שנים מבסיס הון צר ויחס הון ליבה נמוך שמנע ממנו לצמוח במתן אשראי משום שלא עמד בפרמטרים הנדרשים על ידי הפיקוח על הבנקים. כעת מציינים בבנק שפעולות המכירה של הבינלאומי ושל הסניף באורוגוואי, יחד עם הפעולות האחרות, יאפשרו לבנק להתמקד במגזר הקימעונאי – מרכז האסטרטגיה העסקית של דיסקונט לשנים הבאות.

 

דיסקונט חוייב למכור את מניותיו בבינלאומי

 

מכירת מניות הבנק הבינלאומי בוצעה בדיסקאונט של 2.5% על מחיר השוק והובילו אותה מטעם דיסקונט ראש החטיבה הפיננסית הנכנס רן עוז, שהחליף את יגאל רונאי, ומנכ"לית דש"ה הילי חמי, חדשה גם היא.

 

המכירה התבצעה בהתאם למתווה שקבע הממונה על ההגבלים העסקיים דיויד גילה שחייב את דיסקונט למכור את מניותיו בבנק הבינלאומי מאחר ואחזקה של בנק אחד במניות של בנק אחר פוגעת בסביבה התחרותית. דיסקונט החזיק בעבר 26% ממניות הבינלאומי ומכר ב־8 חודשים האחרונים כ־17% מאחזקותיו בו, בשווי של למעלה מ־900 מיליון שקל, כך שלאחר עסקה זו הוא עדיין מחזיק ב־9.3% מהון המניות של הבינלאומי. בכך דיסקונט מקדים את מתווה הממונה שקבע כי על הבנק לרדת מאחזקה של 10% עד לסוף 2015. השלב הסופי של המתווה יהיה ירידה מ־5% אחזקה עד לסוף 2016.

מנגד, עובדי דיסקונט התרעמו אתמול על ההפרשה שביצע הבנק בעקבות מכירת מניות הבינלאומי. לפני שנה שלח ועד העובדים מכתבים לדירקטוריון הבנק בדרישה לעצור את מתווה המכירה: "בשם כלל עובדי בנק דיסקונט ובשם הציבור, אנו עומדים על קבלת המידע המלא שהוצג בפני הדירקטוריון לפני קבלת ההחלטה האומללה שהובילה למכירת אחזקות הבנק בבינלאומי".

 

ההפרשה שמבצע כעת דיסקונט על מכירת המניות אינה הראשונה. בינואר 2010, עם כניסתו של יוסי בכר לתפקיד יו"ר הבנק, הוחלט על אימוץ המתווה שגרם לדיסקונט לוותר על זכותו למינוי דירקטורים בבינלאומי ובכך נפטר דיסקונט מההשפעה של הבנק המתחרה על ענייניהם. בעקבות הויתור נאלץ דיסקונט לחשב את יתרת אחזקתו בבינלאומי לפי שווי השוק ולא לפי השווי הרשום בספרים, שהיה גבוה יותר. לאחר השינוי ביצע דיסקונט שתי הפרשות, הראשונה של 113 מיליון שקל והשנייה של 135 מיליון שקל. 248 מיליון שקל בסה"כ. "הפסד זה הוא בדיוק המצב שבנק דיסקונט ניסה להימנע ממנו שנים", כתבו אז העובדים שרואים את ההפסד מכך הולך עולה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x