בלעדי לכלכליסט
שרון חנס לאוה"ה: "מביטול ההצבעה עולה ריח רע של ניסיון להשתיק בעלי מניות"
חנס דורש כי אוצר התיישבות היהודים תחזיר לסדר היום את ההצעה לחלק לבעלי מניותיה את מניות לאומי כדיבידנד. אוה"ה בתגובה: "מדובר בהחלטה חסרת תוקף בדבר חלוקה אסורה"
גם פרופ' שרון חנס מתערב בסכסוך בין בעלי המניות בחברת אוצר התיישבות היהודיםביחס לדרישת בעלי המניות מהמייסדים, ההסתדרות הציונית, לחלק את מניות בנק לאומי שבידי אוה"ה (5%) כדיבידנד בעין.
- החברה להשבת נכסי שואה נגד דירקטוריון אוה"ה: חלוקת מניות לאומי מותרת
- בעלי המניות רבים על לאומי, וניצולי השואה מפסידים
- דירקטוריון אוה"ה מנסה למנוע את חלוקת מניות בנק לאומי כדיבידנד
חנס, פרופסור מוערך למשפטים פונה ליו"ר אוה"ה אמיר פלד בכובעו כבעל מניות פרטי, וכתב: "אני עוקב בדאגה רבה אחר התנהלות החברה בעת האחרונה. לבקשת שני בעלי המניות הגדולים של החברה זימנה החברה אסיפה כללית על מנת להצביע על חלוקה בעין של מניות בנק לאומי שבבעלותה. מספר ימים בודדים לפני ההצבעה שינתה החברה את דעתה תוך שהיא מודיעה כי "גילתה" שלטעמה של החברה אין בכוחה של האסיפה הכללית לחייב את החברה לבצע את החלוקה, טענה שלא נטענה עד כה. לרגע נדמה היה כי החברה משתעשעת לה בכספי המשקיעים כאילו מדובר במהתלה".
"אין זה ענין של מה בכך לדווח לציבור על אסיפה כללית שתכריע בעניין כה דרמטי, ולאחר מכן לבטל את ההצבעה ימים ספורים בטרם ההצבעה. בעלי המניות של החברה מסתמכים על דיווחיה. חלקם רכשו מניות בהסתמך על הדיווח ואחרים נמנעו מלמכור מניות מטעם זה", מוסיף חנס, בין היתר לאחר שמניית החברה צנחה ב5% לאחר הדיווח. "יתר על כן, גם אם הנכם סבורים כי אין לאסיפה הכללית כוח לדרוש חלוקה בעין של מניות בנק לאומי, הרי שמביטול ההצבעה עולה ריח רע של ניסיון להשתיק את קולם של בעלי המניות".
"אין דבר המונע מבעלי המניות לדרוש להעלות על סדר יומה של החברה הצבעה בעניין מסוים גם אם אין בו כדי לחייב את החברה לפעול בהתאם להצבעה זאת. בארה"ב, למשל, נוהגת נציבות ניירות הערך, כעניין שבשגרה, לחייב חברות להיענות לבקשת בעלי מניות להעלות להצבעה סוגיות אשר החברה חולקת על כוחם של בעלי המניות להכריע בהן. כוחה של ההצבעה במקרה זה הוא כהצבעה מייעצת לדירקטוריון החברה. אני דורש אפוא מן החברה להשאיר על כנה את ההצבעה כפי שקבעה במקור, כאשר החברה יכולה, כמובן, לפרסם במקביל את עמדתה כי לשיטתה אין להצבעה זאת כוח המחייב את הדירקטוריון להיענות לדרישה", סיכם.
חנס יוצא כאן נגד חוות דעת של קולגה שלו, פרופ' אסף חמדני, שנתן לחברה חוות דעת כי אין לאסיפה סמכות לדון בחלוקת המניות.
באוה"ה התייחסו אתמול לטענות, כי הן משוללות בסיס וסותרות את תקנון החברה: "לא ניתן לקיים הצבעה באסיפה הכללית בנושא הן משום שמדובר בהחלטה החורגת מהסמכות המוקנית לאסיפה על פי תקנון החברה והן משום שמדובר בהחלטה חסרת תוקף בדבר חלוקה אסורה על פי חוק החברות", נמסר. עוד נמסר, כי "בהתאם לסמכות זו נהגו הדירקטוריון ובעלי המניות בחברה במשך שנים רבות, מבלי שעלתה כל טענה ביחס לכך מאף בעל מניות".