לאחר האכזבה בגרמניה: התפטר מנכ"ל אינסוליין מיכאל נץ
יומיים לאחר הודעת הרשויות הגרמניות על דחיית הבקשה לרישום האינסופד החליט נץ על עזיבת החברה, 8 חודשים בלבד מאז מינויו למנכ"ל. איל לוין, המכהן כדירקטור וכיועץ בחברה, מונה כמנכ"ל זמני
התוצאה המיידית של האכזבה הדרמטית של אינסוליין בגרמניה - מנכ"ל החברה מיכאל (מייק) נץ הודיע היום (ג') על התפטרותו - 8 חודשים בלבד מאז מינויו לתפקיד (ביולי 2014). את נץ יחליף איל לוין, המכהן כדירקטור וכיועץ בחברה, במינוי שמוגדר כזמני - "עד לאיתור מנכ"ל קבוע". לוין מכהן כדירקטור באינסוליין וכיהן בעבר כמנכ"ל חברת שחל טלרפואה.
- הישג לאינסוליין: שת"פ עם ג'ונסון אנד ג'ונסון
- אינסוליין הבטיחה 40 אלף משתמשים עד אמצע 2014; בפועל יש רק 5,300
- יו"ר אינסוליין: "הגרמנים הם צייתנים. הרופא רושם מרשם - הם ישתמשו במוצר"
ביום ראשון האחרון הודיעה אינסוליין, מפתחת האינסופד לטיפול בסוכרת הודיעה כי נדחתה בקשתה לכלול את המוצר בקטלוג המוצרים הרפואיים בגרמניה. משמעות ההודעה היא כי לפחות בשלב זה לא תוכל אינסוליין לקבל שיפוי ביטוחי לאינסופד ובכך למעשה נסתם הגולל, לפחות לעת עתה, על שיווק המוצר בגרמניה. בתגובה לידיעה צנחה מניית אינסולייןביום ראשון ב-74%.
בעקבות הקריסה החליטו שני בעלי העניין הגדולים בחברה, קרן פוטנטיפקס של תומר קריב ורן נוסבאום וש.ה.ן השקעות הנשלטת על ידי הדר וניר שמיר, להיפרד מאחזקותיהם באינסוליין. פונטיפקס, שהחלה להשקיע באינסוליין באפריל 2012 ולאורך השנים היא השקיעה בה כ־7.5 מיליון שקל, מכרה את כל אחזקותיה (10%) באינסוליין תמורת 4 מיליון שקל ורשמה הפסד של כ־3.5 מיליון שקל על ההשקעה. ש.ה.ן השקעות פיננסיות, שנמצאת בשליטת הדר וניר שמיר והחלה להיות בעלת עניין באינסוליין בתחילת 2014, נפרדה מאחזקותיה (6.7%) בתמורה ל־2 מיליון שקל.
לוין, בעל תואר ראשון בניהול וכלכלה מאוניברסיטת תל אביב, מלווה את אינסוליין משנת 2013 והיה מעורב בפעילות החברה בשוק הגרמני. במסגרת זו היה לוין מעורב בחתימה על הסכם שיתוף הפעולה עם ג'ונסון אנד ג'ונסון (LifeScan) בגרמניה. על פי הודעת החברה, מר נץ ילווה את מר לוין במסגרת תקופת החפיפה, עד סוף חודש מרץ 2014. במסגרת פעילותו בחברה קיבל לוין 300 אלף אופצית של אינסוליין.
לאינסוליין שני מוצרים: אינסופאצ', המזרז את האינסולין המוזלף באמצעות משאבות, ואינסופד, שמיועד לחולים המזריקים אינסולין על בסיס יומיומי. מדובר מדבקה מחממת שמוצמדת לגוף המטופל ואמורה לזרז את החדרת האינסולין לגופו. האינסופד מורכב מחלק קבוע וחלק מתכלה, ולפיכך המודל העסקי של אינסוליין מבוסס על מכירה ראשונית של המוצר ומכירה של החלקים המתכלים בהמשך. בניסויים שביצעה הצליחה אינסוליין לקצר את הזמן הנדרש להגיע לריכוז שיא של אינסולין בדם ל־45 דקות בלבד, ובכך מצטמצמים הסיבוכים הנובעים מהמחלה, כגון פגיעה באיברים הפנימיים ובגפיים ועיוורון.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
ההערכה באינסוליין היתה כי שילוב ידיים עם אחד המבטחים הגדולים בגרמניה יוביל לכך שהאינסופד יאושר בקלות רבה יותר, על רקע העובדה כי הציגה תועלת רפואית אמיתית שהשביעה את רצונו של המבטח. האינטרס של המבטח הוא להקטין את אירועי ההיפוגליקמיה כמו גם את צריכת האינסולין, ובכך לחסוך כסף על החולים ועל ימי האשפוז שלהם. כיום עומדת עלות הטיפול בחולה סוכרת על כ־7 יורו ליום למבטח, כאשר הפתרון של אינסולין היה אמור להקטין את העלות ב־2 יורו ליום.
אינסוליין כבר נערכה ליום שאחרי הרישום בקטלוג כאשר חתמה לפני שנה וחצי עם חטיבת הסוכרת של ג'ונסון אנד ג'ונסון על מזכר הבנות לשיווק המוצר בגרמניה, מיד אחרי שחתמה על הסכם שיפוי ביטוחי עם ברמר. תפקידה של ג'ונסון אנד ג'ונסון היה להגיע לרופאים, להציג להם את המוצר בעזרת ערכות ניסיון, ולשכנע אותם לרשום את המוצר לחולים. השלב הבא היה אמור להיות הרישום בקטלוג כשלאחריו היתה אמורה אינסוליין למצוא מפיץ מקומי למוצרי החברה בבתי המרקחת בגרמניה.
כעת תצטרך אינסוליין לקבל הבהרות הנוגעות לחוסרים שהתגלו בתיק ההגשה של המוצר לרישום בקטלוג המוצרים הרפואיים, מתוך תקווה שלא מדובר בחוסרים מהותיים. ייתכן בהחלט כי היא תידרש לניסויים נוספים שיוכיחו את היעילות הקלינית של המוצר, כדי להביאו לרישום בגרמניה, מה שייקח לה זמן נוסף, כמו גם עלויות נוספות הכרוכות בביצוע ניסוי קליני. העובדה כי בקופת המזומנים של אינסוליין היו 16.5 מיליון שקל בלבד בסוף ספטמבר 2014, והחברה שרפה 10 מיליון שקל על מימון פעילותה ברבעון השלישי של אותה שנה, מעידה על כך שהיא לא תוכל לעמוד בתוכנית פיתוח נוספת ללא גיוס כספים מהותי. הכנסות אינסוליין בינואר־ספטמבר 2014 הסתכמו ב־450 אלף שקל, כאשר בתקופה המקבילה לא נרשמו הכנסות כלל. ההפסד באותה תקופה עמד על 27.5 מיליון שקל לעומת הפסד של 15.9 מיליון שקל בתקופה המקבילה.