בלעדי לכלכליסט
אנטרופי כבר לא לבד: הושק מאגר דירקטורים מתחרה
איגוד הדירקטורים ואיגוד החברות הציבוריות לא יגבו דמי רישום מהמצטרפים למאגר ושמותיהם יישארו חסויים, בשונה מחברת הייעוץ. המאגר של אנטרופי הוקם לפני שנה, אך טרם גויסו דרכו דירקטורים לדירקטוריונים של חברות ציבוריות
איגוד הדירקטורים בישראל (IDU) ואיגוד החברות הציבוריות משיקים מאגר דירקטורים שיתחרה במאגר שהקימה אנטרופי. מדובר במאגר לאיתור דירקטורים לחברות פרטיות וציבוריות, לגופים פיננסים ולעמותות, בהתאמה אישית לפי צרכי החברות והארגונים.
- 72% מהדירקטורים: להגביל שכר הבכירים ל-3.5 מיליון שקל בשנה
- ועדה ציבורית תתכנס בקרוב לבחירת דירקטורים חדשים לבנק לאומי
- יקר לחפש דירקטורים: חצי מיליון שקל לקמפיין של רשות החברות
אגוד הדירקטורים פועל להתאים את המאגר לחברות המבקשות רק מועמדים שעברו סינון קפדני. אלה ייחשפו לחברות לזימון לראיונות. בכך, זהו המאגר היחיד בישראל בו פרטי המועמדים חסויים ולא פרוסים ברשימה אחת שגלויה לכל. כל חבר באיגוד הדירקטורים בישראל יכול להציע מועמדותו למאגר. ההצטרפות לא כרוכה בתשלום, ולא נגבים 'דמי השמה' מהחברות הפונות לקבלת מועמדים. לפי האיגוד, המועמד יסווג לתחומים השונים על פי השכלה, ניסיון, שנות ניהול, ותפקידי דירקטור קודמים.
כיום, בחברות ציבוריות בעל השליטה הוא זה שממנה את הדירקטורים הרגילים ומציע את הדירקטורים החיצוניים לכהונה ראשונה. בדרך כלל בעלי השליטה ממליצים על מקורביהם לתפקיד הדירקטורים הרגילים. אלא שבצל התרבות הביקורת על התנהלות הדירקטוריונים, בין היתר מצד גורמים רגולטורים ובהם הפיקוח על הביטוח במשרד האוצר, ישנו תמריץ לבעלי השליטה לבחור דירקטורים מקצועיים מתוך מאגר.
באפריל האחרון חשף "כלכליסט" כי חברת הייעוץ למוסדיים אנטרופי הקימה מאגר דירקטורים לחברות ציבוריות שדרש מהנרשמים אליו דמי רישום של 500 שקל, לא כולל מע"מ. מדובר בפוטנציאל הכנסות תיאורטי של 7 מיליון שקל לאנטרופי, בהתחשב בכך שנרשמו כ־14 אלף מועמדים למאגר הדירקטורים לחברות הממשלתיות. דרישת התשלום עוררה שאלה של ניגוד עניינים. זאת מאחר שמינוי הדירקטורים מאושר באסיפה הכללית של בעלי המניות בזמן שאנטרופי מספקת המלצות לגופים המוסדיים ביחס לההצבעה. החשש היה שאנטרופי תעדיף את הדירקטורים שנרשמו אצלה במאגר.
יו"ר איגוד החברות הציבוריות אילן פלטו שלח אז בתגובה להקמת המאגר מכתב לרשות ני"ע, בו טען שהקמת המאגר עלולה ליצור העדפה בהמלצות אנטרופי לגבי הצבעות של חברה ציבורית שבחרה להשתמש במאגר למול כזו שלא. בנוסף, פלטו חזר על החשש לכך שאנטרופי תשאף שהמועמדים שלה יועדפו על פני מועמדים אחרים. באנטרופי השיבו אז כי אין להם יכולת השפעה על הנתונים המוזנים למאגר והתרומה היחידה שלה הנה בבניית המאגר. ברשות בחרו שלא להתערב. ל"כלכליסט" נודע כי בינתיים לא גוייסו דירקטורים דרך המאגר של אנטרופי לדירקטוריונים בחברות ציבוריות.
באנטרופי מסרו כי "אמנם עדיין לא היה מינוי פורמלי, אך רק באחרונה הושק מנגנון האיתור ונוכחנו לגלות שיש רוח חיובית למהלך". פרופ' יוסי גרוס, יו"ר IDU אמר ברקע להשקת המאגר החדש כי "בתקופת אי ודאות גדולה אני רואה חשיבות גדולה להשמת הדירקטור הנכון במקום המתאים להכשרתו וניסיונו הספציפי". שלי זיכלינסקי, מנכ"לית IDU, רמזה בדבריה על המאגר המתחרה של אנטרופי כי "מאגרים קיימים בתחום פורסים רשימת מועמדים שאינה ממוקדת, מה שמקשה על החברות לבחור ולרוב גורמים לראיונות לא אפקטיביים".