במקום הכספיות הנזילות: הבנקים נועלים את הציבור בפיקדונות לשנתיים
את הפדיונות הכבדים בשבועיים האחרונים בקרנות הכספיות שהסתכמו ב־7 מיליארד שקל, ניתבו הבנקים לפיקדונות עם מח"מ של 4–2 שנים. רשות ני"ע זימנה את ראשי מערך היועצים בבנקים לשיחת הבהרה
דודו לביא, ראש מחלקת ההשקעות ברשות ני"ע, זימן באופן חריג את ראשי מערך היועצים בבנקים לשיחת הבהרה ביום חמישי האחרון בנוגע ל־7 מיליארד השקל שנפדו בשבועיים האחרונים מהקרנות הכספיות. בנוסף, נידונה האפשרות להפחית את עמלות ההפצה שגובים הבנקים ממנהלי הקרנות הכספיות על הפצת הקרנות — עמלה בגובה 0.1%, זאת כדרך להאט את הפדיונות. מדובר בעמלת המקסימום הקבועה בחוק, שאותה הבנקים יכולים להפחית מיוזמתם, אך בשלב זה לא גילו נכונות לכך.
- ממשיכים לברוח: פדיון שבועי של 3.7 מיליארד שקל מהקרנות הכספיות
- רשות ני"ע פנתה לבנקים לעצירת הפדיונות בכספיות
- מנהלי הקרנות רוצים שהבנקים יתחלקו בנטל הכספיות
ברשות פנו ליועצים בבנקים כבר לפני שבוע בדרישה שישקלו היטב לפני שימליצו ללקוחות לפדות את קרנות הנאמנות הכספיות שברשותם, כפי שנחשף לראשונה ב"כלכליסט". זאת חרף הריבית האפסית ההופכת את ההשקעה בהן ללא אטרקטיבית. ברשות מעוניינים לשמר את הקרנות כחלופה לפיקדון בבנק, ולכן ביקשו מהיועצים להביא בחשבון שיקולי מס ושיקולים אחרים לפני המלצה לפדות.
קרנות כספיות הן מוצר חלופי לפיקדון בבנק, אלא שבסביבת הריבית הנמוכה פוטנציאל התשואה שיכולים מנהלי הקרנות לייצר מקזז את דמי הניהול שהם גובים, ולכן החלו היועצים להמליץ ללקוחות לפדות קרנות כספיות. כתוצאה מכך נפדו מהכספיות כמעט 20% מהכספים שניהלה התעשייה שהתכווצה ל־43 מיליארד שקל.
אך לבנקים אינטרס שהפדיונות יעברו לפיקדון בבנק, זאת משום שכפיקדון הבנקים יכולים להשתמש בכספים אלו כדי להעניק הלוואות ולגזור קופון על המרווח בין הריבית הזעומה שהם מציעים לריבית שהם גובים מהלווים.
גורמים במערכת הבנקאית ציינו כי מרבית הכסף מהקרנות הכספיות עובר לפיקדונות עם מח"מ ארוך יותר, למדדי התל הבונד ולקרנות אחרות וזאת כמובן כנגזרת של תיאבון הסיכון של הלקוח. פיקדונות עם מח"מ ארוך של 2–4 שנים מספקות ריבית מעט גבוהה יותר מפיקדונות קצרי טווח, ולכן הבנקים מפנים לשם את הלקוחות הסולידיים. עבור הבנקים מדובר בהזדמנות טובה להגדיל את סכום הפיקדונות שמהווים עבורם את מקור הכסף הזול ביותר. עבור הלקוחות הארכת המח"מ בהשקעה עשויה להיות אופציה רלבנטית אלא שבניגוד לקרנות הכספיות, פיקדונות הבנקים אינם זמינים למימוש באופן יומי.
לבנקים גם אינטרס לגייס את פליטי הקרנות הכספיות למוצרי השקעה מסוכנים בשל הרווחיות העודפת מהמרווח שהבנק גוזר בשוק הפיקדונות. בנוסף, הבנקים גוזרים עמלות הפצה גבוהות יותר משיווק קרנות מסורתיות. לבסוף, לבנקים יש גם תמריץ לגייס לקוחות להשקעה בני"ע באופן ישיר או לתעודות סל וקרנות מחקות שם גוזר הבנק עמלות קנייה ומכירה מהלקוח.
רשות ני"ע פנתה בשבוע שעבר בפניה יזומה ליועצים בבנקים וביקשה מהם לבחון המלצה להמתין עם מכירת הכספיות עד לעליית האינפלציה, שתוריד את עלויות מס רווחי ההון. עם זאת הפדיונות הכבדים המשיכו לכן החליט לביא לכנס את ראשי מערך הייעוץ כדי לחדד את מסרי הרשות.
מרשות ני"ע לא נמסרה תגובה.