בלעדי לכלכליסט
בזן תובעת לפנות את מפעל חיפה כימיקלים עד סוף השנה
בזן, שבשליטת החברה לישראל, הגישה תביעה בדרישה לפנות את חיפה כימיקלים מהקרקע שעליה היא פועלת בטענה שמדובר בחלק ממתחם בזן. חיפה כימיקלים: "התביעה היא ניסיון ציני לדרוס מתחרה של כיל. לא ניכנע לעידן עופר ועושי דברו"
בזן מנסה לפנות את חיפה כימיקלים ממפרץ חיפה. החברה שבשליטת החברה לישראל של עידן עופר הגישה ביום חמישי תביעה לבית משפט השלום בחיפה בדרישה לפנות את חיפה כימיקלים מחלקות 11, 19, ו־21 בגוש 11624 במפרץ חיפה, שהן לטענתה חלק מ"מתחם בזן".
- השכר של עובדי כיל גבוה? המנכ"ל עדיין מרוויח פי 41 מהם
- רבעון רביעי מעולה לבזן: עברה לרווח נקי של 79 מיליון דולר
- כללי ריכוזיות חדשים במשק החשמל: עידן עופר יוגבל ברכישת תחנות כוח
בתביעה, שנמסרה באמצעות עו"ד זאב שרף, מבקשת בזן לחייב את חיפה כימיקלים לפנות את הקרקע עד סוף 2015, למעט חלקה שהחוזה בה מסתיים בסוף יוני 2016. חיפה כימיקלים הגיבה על התביעה כי "אין בכוונתנו להכנע בפני עידן עופר, עושה דברו ניר גלעד וכל מי שתלוי בהם לפרנסתו ונרתם לסייע בידם לבצע את זממם".
התגובה האגרסיבית נובעת מכך שפינוי המפעל, אם תתקבל דרישת בזן יפגע קשות בחברה שמעסיקה 1,000 עובדים וודאי בתקופה שבה הבעלים מנסים למצוא לה רוכש. כפי שנחשף ב"כלכליסט" אתמול בעלי השליטה בחיפה כימיקלים, האחים ג'ולס ואדי טראמפ, מקיימים מגעים למכירת החברה ששוויה מוערך במעל מיליארד דולר.
בזן טוענת כי היא היתה בעלת הקרקע כחברה ממשלתית עד להפרטתה ב־2007. במסגרת ההפרטה הוסכם כי חלקות הקרקע שבבעלות בזן, כולל אלו שהושכרו לחיפה כימיקלים, יועברו למדינה, אך בזן תירשם כבעלת זכות חכירה לדורות. "הליך הרישום טרם הגיע לסיומו ובזן עדיין רשומה כבעלים של המקרקעין", לשון כתב התביעה.
בזן מציגה בתביעה הסכמי שכירות ארוכי טווח עם חיפה כימיקלים, שלפיהם תקופת השכירות של מרבית החלקות מסתיימת בסוף 2015. "חיפה כימיקלים כלכלה וחייבת היתה לכלכל את צעדיה מתוך ידיעה שתקופת השכירות תסתיים במועד הפינוי" נטען בתביעה. בזן מוסיפה כי כבר ב־2009 פנתה לחיפה כימיקלים והודיעה כי אינה מתכוונת לחדש עימה את הסכמי השכירות. בזן טוענת כי חיפה כימיקלים לא נענתה לשום פנייה ולא עשתה הכנות לפינוי הקרקע.
לכיל, החברה האחות של בזן, מערכת יחסים קשה עם חיפה כימיקלים: כיל היא ספקית חומר הגלם היחידה (אשלגן) של חיפה כימיקלים והפסידה בבוררות שנערכה ב־2009 בין שתי החברות על רף מחיר שתשלם חיפה כימיקלים לכיל עבור טונה של אשלגן.
מחיפה כימיקלים נמסר: "עידן עופר המנהל מלחמת חורמה בממשלת ישראל באמצעות פגיעה בכלכלת ישראל, תושבי הדרום ועובדי כיל, עד כה ללא הצלחה, החליט לנסות ולהשתמש בחיפה כימיקלים ועובדיה כאמצעי לחץ נוסף להשגת מטרותיו. התביעה חסרת יסוד וכל כולה ניסיון ציני לדרוס מתחרה של כיל בתחום הדשנים המורכבים, דרך גיוס בזן שהיא חברה אחות בשליטת משפחת עופר. כדי לקיים את מצוות בעליה, אין בזן ומנהליה מהססים לרמוס כל נורמה חוקית וציבורית, לעבור על הוראות חוק ההגבלים ולהפר את הסכם ההפרטה. בזן מנסה כעת לסלק מעל קרקע בבעלות המדינה, מפעל על אלפי משפחות המתפרנסות ממנו, שתוצרתו מיועדת כמעט כולה לייצוא ומכניסה למדינה יותר ממיליארד דולר בשנה. תקוותנו היא שמדינת ישראל שהקרקע בבעלותה, משרד האוצר האמון על עמידת בזן בהתחיבויותיה בהסכם ההפרטה והממונה על הגבלים עסקיים יפעילו את סמכותם למניעת מעשה הנבלה".
מבזן נמסר: "בזן השכירה לחיפה כימיקלים שטח לזמן קצוב. חיפה כימיקלים, על אף פניות חוזרות ונשנות, לא טרחה להשיב לבזן ולא החלה בהיערכות הנדרשת לפינוי השטח במועדו. עקב כך נאלצה בזן לפנות לבית המשפט כדי לאכוף על חיפה כימיקלים את חובתה".