$
מט"ח וסחורות

בנק ישראל: ההחלטה להותיר את הריבית על 0.1% - התקבלה פה אחד

זאת בשל הערכת חמשת חברי המוניטרית של הבנק כי ההשפעה של הפחתת הריבית מהחודש הקודם עדיין לא מוצתה. חברי הוועדה ציינו כי מתחילת דצמבר נשחק רוב הפיחות שנרשם במונחי שער החליפין האפקטיבי של השקל

אמנון אטד 12:3806.04.15

לאחר שני המדדים השליליים שנרשמו בינואר ובפברואר, שבחלקם היו תוצאה של ירידת מחירי המים והחשמל שיזמה הממשלה, והירידות במחירי הדלק בעולם, חזרה האינפלציה הצפויה ל- 12 החודשים הבאים אל תוך תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%). חברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל מעריכים כי האינפלציה הנמוכה בפועל והציפיות הנמוכות לאינפלציה בעתיד אינם מעידים על חולשות בפעילות הריאלית במשק, אלא משקפים בעיקר גורמי היצע ולכן, ללא זעזועים נוספים מכיוון זה, צפויה האינפלציה לחזור אל תחום היעד. כך מתברר מפרוטוקול דיון הריבית האחרון שנערך בבנק ישראל בסוף החודש שעבר, ושהבנק מפרסם היום (ב').

 

להערכת חברי הוועדה, המשק הישראלי חזר לאחרונה לסביבת הצמיחה שאפיינה אותו בשנתיים האחרונות, של כ-3%-2.5% לשנה. זאת למרות שהאידיקטורים הכלכליים השונים מצביעים על תמונה מעורבת של הפעילות הריאלית. להערכת חברי הוועדה, רמת הפעילות הגבוהה יחסית של המשק באה לידי ביטוי, בין השאר, בחוזקו של שוק העבודה כפי שבא לידי ביטוי בשיעור האבטלה הנמוך ובגידול במספר המשרות הפנויות.

 

חברי הוועדה ציינו גם כי מסתמנת עלייה מחודשת בהיקף הפעילות ובמחירים בשוק הדיור, שבאה לידי ביטוי במספר גבוה של עסקאות ובעליה בהיקפי המשכנתאות. יחד עם זאת הם העריכו כי הגידול המהותי במלאי הדירות בשל העלייה בגמר הבניה, עליה שצפויה להתמיד בשנתיים הקרובות בשל התחלות הבנייה הגבוהות בשנתיים האחרונות, צפוי להוות כוח כנגד לחצים אפשריים לעליות במחירי הדירות.

 

קרנית פלוג קרנית פלוג צילום: בלומברג

חברי הוועדה המוניטרית המשיכו לדון בנושא שער החליפין, שהיה הסיבה העיקרית להפחתת הריבית המפתיעה בחודש הקודם. לדבריהם, מגמת התיסוף שקדמה להפחתת הריבית בחודש הקודם נבלמה, ואף חל פיחות בשער סל המטבעות ("שער החליפין האפקטיבי"). מנתונים שהוצגו בדיון מתברר כי מאז דיון הקודם נחלש השקל מול הדולר ב- 5% והתחזק ב- 1% מול היורו. מול שער החליפין האפקטיבי נחלש השקל בפרק זמן זה ב- 1.9%.

 

בתום הדיון תמכו כל חמשת חברי הוועדה בהותרת הריבית לחודש אפריל ללא שינוי, בנקודת השפל של 0.1% שאליה היא הורדה כאמור בעקבות ההפחתה של 0.15% שבוצעה על ידם בחודש הקודם. זאת בשל הערכתם כי ההשפעה של הפחתת הריבית מהחודש הקודם עדיין לא מוצתה. בנוסף לזאת הם ציינו כי העלייה בציפיות לאינפלציה וסביבת הצמיחה אינם תומכים בשינוי סביבת הריבית, במיוחד נוכח הסיכונים שמהלך כזה יכול לגרום לשוקי הנכסים, ובהם שוק הדיור ושוק האג"ח הקונצרניות.

  

הוועדה המוניטרית דנה באריכות בנושא שער החליפין של השקל. חברי הוועדה ציינו כי מתחילת חודש דצמבר נשחק רוב הפיחות שנרשם בין אוגוסט לבין דצמבר 2014 במונחי שער החליפין האפקטיבי ("סל המטבעות"). על רקע זה הסכימו רוב חברי הוועדה כי הפחתת הריבית ב- 0.15% היא צעד מתבקש לנוכח הייסוף המצטבר בשער החליפין האפקטיבי והשלכותיו האפשריות על היצוא, ולנוכח הירידה בסביבת האינפלציה. הם הדגישו כי צעד זה נחוץ על אף הסיכונים הנשקפים משוקי הנכסים, ובפרט משוק הדיור ומשוק האג"ח הקונצרניות.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x