בלעדי לכלכליסט
בעלי אג"ח לאי.די.בי: הקדמת ההזרמה או עצירת פירעונות
נאמן אג"ח ט' הארוכות נפגש עם ההנהלה ונציגי בעלי השליטה ודרש כי אדוארדו אלשטיין יקדים ליוני את הזרמת הכספים שלה התחייב
קצת יותר משנה אחרי הסדר החוב והעברת השליטה לידי אדוארדו אלשטיין ומוטי בן־משה, שוב מתחילים הגלים לגעוש סביב אי.די.בי פתוח, והסדר חוב נוסף מרחף מעליה. ל"כלכליסט" נודע כי בעלי האג"ח הארוכות של אי.די.בי צפויים לכנס אסיפת מחזיקים כדי לאשר קבלת החלטות נגד החברה, בהן בקשה מבית המשפט לעצירת תשלומים בסך 434 מיליון שקל שהיא אמורה לשלם ביוני למחזיקי האג"ח הקצרות ולבנקים.
- הדירקטור של בן־משה יחליט אם אי.די.בי תתבע אותו
- האם הפשרה בתביעה הנגזרת בעניין אי.די.בי פתוח בסכנה?
- חברת ייעוץ תעזור לאי.די.בי להחליט מאילו נכסים להיפטר
390 מיליון שקל מתוך התשלום המדובר מיועדים לבעלי האג"ח מסדרה ז' הקצרה שפירעונה מסתיים ב־2018, ולאור חוסר הוודאות סביב יכולתה של החברה לעמוד בפירעון חובותיה טוענים בעלי האג"ח הארוכות כי הדבר עלול להוות העדפת נושים.
ל"כלכליסט" נודע כי דן אבנון, מנכ"ל משותף בחברת הנאמנות הרמטיק, נאמן סדרה ט' הארוכה, שפירעונה מסתיים ב־2025, נפגש לפני יום העצמאות עם הנהלת החברה והנציגים של אלשטיין ובן־משה ודרש כי אלשטיין יקדים מאוגוסט ליוני את הזרמת 159 מיליון השקלים שלהם הוא מחויב במסגרת הנפקת הזכויות של החברה. אלשטיין כבר הזרים בהנפקת הזכויות 391 מיליון שקל מתוך 417 מיליון שקל שהוזרמו לחברה. סכום זה איננו מספיק לשירות חובותיה של אי.די.בי שציינה בדו"חותיה השנתיים כי יידרשו לה 102 מיליון שקל נוספים ב־2015. במהלך ינואר־מרץ 2016 תידרש החברה לפרוע 97 מיליון שקל נוספים. אבנון הבהיר כי ללא הקדמת ההזרמה, ייאלצו מחזיקי האג"ח הארוכות לפנות לבית המשפט ולדרוש עצירת תשלומים או אף הקפאת הליכים נגד החברה.
על פניו מדובר בצעד שעלול להוביל את אי.די.בי לסחרור שיגרור הסדר חוב נוסף. עם זאת, מקורבים לחברה טוענים כי לא בטוח שבית המשפט יקבל את הדרישה אחרי שאלשטיין ובן־משה כבר הזרימו לאי.די.בי 1.5 מיליארד שקל והם מחויבים להזרים לה סכומים נוספים. נציגיו של אלשטיין באי.די.בי רמזו גם כי אין ודאות שהוא יקדים את ההזרמה כפי שדורשים בעלי אג"ח ט', וכי הוא מאוכזב מהתנהלות הדח"צים והחברה, שלא מסייעים לו לממש את שליטתו באי.די.בי אף שהזרים לה קרוב ל־400 מיליון שקל בהנפקת הזכויות, דבר שהעלה את אחזקותיו ל־61% ממניות החברה ודילל את בן־משה ל־16%.
הדירקטוריון של אי.די.בי משותק למעשה בעקבות דרישתו של בן־משה, שלא השתתף בהנפקת הזכויות, כי אלשטיין יעביר לידיו 50% ממניות אי.די.בי תמורת 300 מיליון שקל. מנגד, בן־משה מסרב להיענות לדרישתו של אלשטיין ולהסתפק בדירקטור אחד מטעמו, לעומת שלושה נציגים של אלשטיין בדירקטוריון. מקורבים לאי.די.בי מספרים כי אלשטיין התאכזב מצירופו של עודד נגר, הדירקטור מטעם בן־משה, לוועדה פנימית שאמורה להחליט אם להגיש תביעה משפטית נגד בן־משה כדי לחייב אותו להזרים את חלקו בהנפקה. יתר חברי הוועדה הם הדח"צים גיורא ענבר, מאיר שני ואלינה פרנקל.
בעקבות חשיפת "כלכליסט" בדבר צירופו של נגר לוועדה שלח נגר מייל זועם לדח"צים האחרים ובו כתב: "באופן לא מפתיע מצאתי את שמי בכותרות העיתון. זהו מהלך נוסף בניסיון להרתיע דירקטורים ולהלך עליהם אימים. לא ביקשתי, לא לחצתי ואף לא התלהבתי, בלשון המעטה, להיות חבר בוועדת המשנה — אני פה למלא את תפקידי לטוב ולרע... אף שמסיבות שציינתי ואחרות הייתי שמח שלא להיות חבר בוועדה, איני מתכוון להתפטר בנסיבות הנוכחיות". נגר רומז במכתב שייתכן כי יש להעלות את נושא התביעה להחלטה של האסיפה הכללית של בעלי המניות של החברה.
הסכסוך בין אלשטיין ובן־משה, שמופסדים על הנייר כבר יותר מ־1.1 מיליארד שקל על ההשקעה באי.די.בי, עבר להליך של בוררות בפני השופט לשעבר עמירם בנימיני. בינתיים שני היו"רים המשותפים של אי.די.בי אף נמנעים מלשבת זה ליד זה בישיבות הדירקטוריון, והמנכ"ל חיים גבריאלי נאלץ לשבת דרך קבע ביניהם. כיום הם מנהלים את הדיונים לסירוגין. ל"כלכליסט" נודע כי הליך הבוררות אמור להתחיל ביום חמישי הקרוב. אולם על פי התחזיות, הוא יארך הרבה מעבר ל־45 יום, ויגלוש לחודשי הקיץ. זו אולי אחת הסיבות להתעוררות של מחזיקי האג"ח, ולהתחלת התהליכים הצפויה נגד החברה.