$
בורסת ת"א

לידר: "יתכן שבנק ישראל מתכנן מהלך רכישה מסיבי של מט"ח או אג"ח"

לפי בית ההשקעות המהלך צפוי לקרות בהחלטת הריבית מחר או בחודש הבא; למרות זאת, ובניגוד להערכת מריל לינץ', ברקליס ו-HSBC - רוב הכלכלנים סבורים כי הריבית תישאר על 0.1%; IBI: "בישראל כבר יש סוג של הקלה כמותית"

שי סלינס 12:1326.04.15

"המשך התחזקות השקל תגביר את ההסתברות לשימוש בכלים מוניטריים נוספים על ידי בנק ישראל, כנראה בסוף חודש מאי, אך אין לפסול מהלך כבר מחר", כך כותבים כלכלני לידר שוקי הון לקראת החלטת הריבית מחר בשעה 16:00 של בנק ישראל.

בלידר מפרטים את הכלים המוניטרים שעומדים לרשות בנק ישראל: הגברת רכישות המט"ח, הצהרה לגבי התחייבות לרכישות מט"ח, תחזית קדימה של ריבית בנק ישראל לפרק זמן ארוך יחסית והרחבה כמותית על ידי רכישת אג"ח מדינה. למרות הערכה זו, בלידר טוענים כי הצפי הוא שריבית בנק ישראל תשמור מחר על יציבות ברמה של 0.1%.

 

ההערכה זו של כלכלני לידר מגיעה לאחר שבסוף השבוע האחרון מריל לינץ' הודיע כי הוא מעריך שריבית בנק ישראל תרד מרד לאפס ובתחילת החודש HSBC פרסם הערכה דומה והמשיך לטעון למהלך קרוב של הרחבה כמותית.

 


 

"ההרחבה הכמותית בישראל היא בצורה של ריבית"

למרות הערכה זו של לידר ושל הבנקים הזרים - מרבית הכלכלנים מעריכים כי בנק ישראל לא ישנה את גובה הריבית. לפי 20 כלכלנים שנדגמו על ידי בלומברג - 17 טוענים כי הריבית תישאר ללא שינוי.

 

גם רפי גוזלן הכלכלן הראשי של IBI סבור כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי. "הריבית ככל הנראה לא תשתנה מחר אבל בהחלט ייתכן שהריבית תרד לאפס בחודשים הקרובים - גם כי ככה קורה בעולם, וגם כי במצב הנוכחי קשה לעמוד ביעד אינפלציה וגם בגלל שער החליפין שממשיך לחזק את השקל למרות כל מאמצי בנק ישראל".

 

גוזלן סבור כי אין מקום למהלך של הרחבה כמותית. "הרחבה כמותית בסגנון רכש אג"ח - לא רלוונטי לישראל, בגלל שבנק ישראל רוצה לנתק את התמסורת מהריבית הקצרה - לריבית המשכנתאות. ההרחבה הכמותית בישראל היא בצורה של ריבית, ורכישת מט"ח על ידי בנק ישראל".

 

קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל צילום: אלעד גרשגורן

 

בעוד האנליסטים חלוקים בדעותיהם בשאלה אם ומתי יכריז בנק ישראל על ריבית שלילית על השקל, כפי שנחשף ב"כלכליסט" לפני מספר ימים, חטיבת שוקי הון בבנק לאומי הודיעה ללקוחותיו המוסדיים ולחברות מסחר כי הבנק יחל בימים הקרובים לגבות ריבית של מינוס 0.26% על פיקדונותיהם, וזאת בשונה מהמצב כיום שבו הריבית עומדת על 0%.

 

באירופה מונהגת ריבית שלילית כבר יותר מחצי שנה. ביוני 2014 חתך הבנק המרכזי באירופה (ECB), בראשות מריו דראגי, את הריבית על הפיקדונות ל־0.1%-, לעומת שער הריבית הקודם - 0%. בתוך כך בשבוע שעבר ולראשונה בהיסטוריה - ריבית היורייבור (Euribor) ל-3 חודשים ירדה באירופה אל מתחת לאפס. מדובר בריבית על היורו המהווה ממוצע של שיעורי ריביות בהן הבנקים באירופה מלווים כספים אחד לשני.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x