$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

HSBC מתעקש: "בנק ישראל ישיק הרחבה כמותית"

בסקירה פנימית שפרסם היום הבנק נכתב כי הוא חוזר על ההערכה הקודמת שלו לפיה ריבית בנק ישראל תרד למינוס 0.1% וכי תושק "סוג של הקלה כמותית" עד סוף הרבעון השני של 2015

שי סלינס 15:3716.04.15

"בנק ישראל יוריד את הריבית אל מתחת לאפס וישיק תוכנית להקלה כמותית עד סוף המחצית הראשונה של השנה". על התחזית הזו שהגיע לידי "כלכליסט" חתומים כלכלני HSBC בסקירה פנימית שהוכנה על ידי מחלקת המחקר הגלובלית של הבנק.  

"אנחנו חוזרים עד התחזית שלנו מהחודש שעבר כי נראה ריבית שלילית של 0.1% בישראל וסוג של תוכנית הקלה כמותית עד סוף הרבעון השני של 2015", נכתב בסקירה. עם זאת, ב-HSBC לא חזרו על היקף התוכנית שתושק על ידי בנק ישראל כמו בחודש שעבר.

 

סניף HSBC בלונדון סניף HSBC בלונדון צילום: בלומברג

 

הסקירה של HSBC היא כתגובה לפרסום אתמול של מדד המחירים לצרכן על יד הלמ"ס שהראה עלייה של 0.3%. "רמת האינפלציה בישראל הפתיעה כלפי מטה מאז תחילת השנה ובמשך רוב שנת 2014. הדפלציה בישראל היא רחבת בסיס ולא מונעת אך ורק ממחירי הסחורות בעולם", כותבים בבנק.

 

לגבי השקל כותבים ב-HSBC כי הוא נחלש בתקופה האחרונה אל מול סל המטבעות של היורו-דולר. "שקל חזק ואינפלציה מאופקת יתמכו בהקלות מוניטריות נוספות, למרות הצמיחה היציבה של ישראל", כתבו בבנק.

 

פרסום הסקירה של HSBC בחודש שעבר שב והעלה אל פני השטח נושא שנידון בתקשורת יותר מפעם אחת ונמצא על שולחנה של הנהלת בנק ישראל והנגידה קרנית פלוג כבר זמן רב: הרחבה כמותית. מדובר למעשה בתוכנית סדורה שבה הבנק המרכזי של המדינה מתחייב לרכוש כמות גדולה של איגרות חוב לאורך זמן. לרוב מדובר באיגרות ממשלתיות. מטרתו העיקרית של המהלך היא להמריץ את הפעילות הכלכלית במשק על ידי הזרמת כסף לשוק.

 

צמיחה של 7% ברבעון

מוקדם יותר היום פרסמה הלמ"ס כי ברבעון האחרון של שנת 2014 צמח המשק בשיעור שנתי של 7%, ולא ב-6.8% כפי שהוערך על ידה לפני חודש, או ב-7.2% באומדן מלפני חודשיים. התוצר של הסקטור העסקי גדל ברבעון האחרון של השנה שעברה אף בשיעור שנתי גדול הרבה יותר, של 8.4%. במקביל, עדכנה היום הלמ"ס כלפי מעלה גם את אומדן הצמיחה שלה לרבעון השלישי של השנה שעברה, וכעת היא מעריכה שהמשק צמח בתקופה זו בשיעור שנתי של 0.4%, ולא ב- 0.2% כפי שציינה באומדן שפרסמה בחודש שעבר.

 

אתמול, כאמור, פורסם כי אחרי שני המדדים השליליים שנרשמו בחודשים ינואר ופברואר, השתנתה מגמת האינפלציה ומדד חודש מרץ שפרסמה הלמ"ס עלה כצפוי ב-0.3%. אולם למרות עליית המדד בחודש שעבר, האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד מרץ 2015 לעומת מדד מרץ 2014), ממשיכה להיות שלילית, בשיעור של מינוס 1%, והיא נמצאת לכן הרבה מתחת לגבול התחתון של תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%).

בטל שלח
    לכל התגובות
    x