43 מיליארד שקל בסכנת הכחדה
המוסדיים חוששים ממצב שבו הריבית השלילית תחייב את המחזיקים באג"ח הממשלתיות מסוג גילון לשלם למדינה במקום לקבל ממנה ריבית
הגופים המוסדיים מודאגים מהנהגת ריבית שלילית בישראל ולא רק בשל הפיקדונות הבנקאיים. ל"כלכליסט" נודע כי מנהלי גופי הפנסיה ומנהלי קרנות הנאמנות פנו באחרונה לרשות ני"ע במטרה לברר אם מסלקת הבורסה ערוכה להתמודד עם השלכות הנהגת הריבית השלילית על אג"ח ממשלתיות בריבית משתנה (גילונים).
- "השילוב בין ריבית שלילית לרגולציית בנק ישראל נפיץ"
- קרנית פלוג מכינה את הקרקע לריבית שלילית
- האוצר דורש ממנהלי הפנסיה להיערך לריבית שלילית במשק
אג"ח מסוג גילון מונפקות על ידי המדינה, אינן צמודות למדד המחירים לצרכן ומשלמות ריבית משתנה. הריבית, המשולמת אחת לרבעון, נגזרת ממוצע של סדרות מק"מ (מלווה קצר מועד שמונפק אף הוא על ידי המדינה) שמועד פירעונן הנו בין שלושה ל־12 חודשים.
כסף יזרום בכיוון ההפוך
הפחתת ריבית ועמה תזוזה מטה של עקום המק"מ מובילות להפחתת הריבית המשולמת למשקיע בגילונים. הנהגת ריבית שלילית עשויה אף להביא לכך שמחזיקי אג"ח גילון יצטרכו לשלם קופון למדינה, מצב שעלול להביא למכירה מסיבית של הגילונים על ידי הגופים המוסדיים. קיימות שלוש סדרות אג"ח גילון, בהיקף כולל של 43 מיליארד שקל, שמוחזקות בעיקר על ידי נוסטרו של בנקים ועל ידי גופים מוסדיים. בנוסף לכך, מבדיקת המוסדיים עולה שכרגע מסלקת הבורסה אינה ערוכה לגביית כספים מהמשקיעים. גורמים בקרב הגופים המוסדיים אמרו ל"כלכליסט" כי "אנחנו נמצאים בחוסר ודאות לגבי האפשרות לגבות ממחזיקי הגילונים ריבית שלילית. פנינו לבורסה לבדוק אם היא בכלל ערוכה לכך ברמה התפעולית, והבנו שלא".
המוסדיים מחזיקים היום באג"ח אלה בעיקר כאמצעי הגנה מפני אינפלציה. בתקופות שבהן הריבית המוניטרית מגיעה לשפל, גובר תהליך המעבר מאג"ח בריבית קבועה לריבית משתנה, זאת מתוך ציפייה להעלאת הריבית. כיום הריבית במשק עומדת על 0.1%.
"הבורסה יודעת לגבות"
בשבוע שעבר בחרה נגידת בנק ישראל קרנית פלוג להשאיר את הריבית על כנה, אך ההערכות בשוק הן כי פלוג טרם מיצתה את כלי הריבית כמכשיר להתמודד עם התחזקות השקל על חשבון הדולר והיורו. המשך ההיחלשות המטבעות הזרים יכול להוביל למצב שבו בנק ישראל יצטרך להוריד את הריבית מתחת לאפס.
מהבורסה לני"ע, בהנהלת יוסי ביינארט, נמסר כי "הנושא נבדק" וכי "המסלקה תפעל לפי הנחיות המנפיק (מדינת ישראל), כשמדובר בשירות שהמסלקה נותנת לפי דרישת המנפיק והמסלקה לא קובעת מדיניות אלא נותנת שירות". עוד נמסר כי "מסלקת הבורסה ערוכה טכנולוגית לתשלום ריבית שלילית ויודעת לגבות את הכספים הנדרשים מחברי המסלקה. יידרשו התאמות קטנות בדיווח אחוז ריבית שלילית במידע הנשלח לחברי המסלקה. עד ביצוע התשלום בפועל יעמדו לרשות המסלקה לפחות שלושה חודשים לביצוע ההתאמות".