בלעדי לכלכליסט
קרנית פלוג מכינה את הקרקע לריבית שלילית
נציגי בנק ישראל פנו לבנקים כדי לבדוק אם הם מוכנים לתרחיש של ריבית שלילית ברמה התפעולית והמעשית. ההערכות הן שאם תושת ריבית שלילית, הבנקים יספגו אותה מול משקי הבית ויפצו עצמם בגלגול ההפסד על גופים עסקיים ובהגדלת מרווח האשראי
אמנם בנק ישראל הותיר שלשום את הריבית במשק על כנה (0.1%), אך ל"כלכליסט" נודע כי האפשרות להנהגת ריבית שלילית בישראל מצויה על הפרק מבחינתו. באופן לא פורמלי פנו נציגי הבנק להנהלות הבנקים כדי לבחון אם הם ערוכים לתרחיש. בנק ישראל ביקש להבין אם מערכות המחשוב של הבנק יודעות להתמודד עם ריבית שלילית, שמעולם לא הונהגה בישראל, ואילו מהלכים שישפיעו על לקוחותיהם בכוונתם לנקוט.
- אפקט הריבית: עלייה של 167% בהיקף המשכנתאות הממוחזרות בחודש מרץ
- באירופה כבר עברו לריבית שלילית
- המשק מתאושש: המדד המשולב עלה בחודש מרץ ב- 0.4%
מבחינה טכנית מערכות הבנקים לא ערוכות לריבית שלילית: לא ברור אם המחשבים יידעו "לקרוא" נתון שלילי ולהמשיך לתפקד כרגיל. "זה לא שהמערכות לא יעבדו ביום שאחרי, אבל יהיו עיוותים בטווח הקצר עד שהבנקים יתאפסו", אומר גורם בכיר במערכת הבנקאית.
החשש: הציבור ירוץ לבנק כדי למשוך את הפיקדונות
להנהגת ריבית שלילית יש כמה השלכות. אחת מהן נוגעת לשוק גיוס החוב בישראל: האופן שבו תנפיק המדינה מק"מים (אג"ח ממשלתיות קצרות) ואג"ח בריבית משתנה עתיד להשתנות. השלכה אחרת נוגעת לציבר הרחב: ריבית שלילית עלולה לגרום לציבור הרחב המפקיד כספים בבנקים להפסיד אותם. קיים חשש מתרחיש שבו ציבור המפקידים ירוץ לבנק כדי למשוך ממנו את הכספים. גורמים בבנקים מעריכים כי הנהגת ריבית שלילית של 0.1% לא תריץ אנשים אל הבנק, אך מוסיפים כי הדבר יהיה תלוי במשך הזמן שבו היא תונהג ובשאלת החריגה שלה מעבר למינוס 0.1%.
הנהגת ריבית שלילית משליכה גם על פעילויות הבנקים, כגון מתן אשראי, שכן מרגע שהיא תושת הסכום שנמצא בחשבונות העובר ושב של הלקוחות צפוי לקטון, מה ששוחק את היקף המקורות שבאמצעותם הבנקים מעמידים הלוואות.
באירופה הריבית במשק שלילית כבר כמה חודשים, ובינתיים הבנקים האירופיים סופגים את ההפסד על הפיקדונות של משקי הבית, ומפצים את עצמם בגביית ריבית שלילית מגופים מוסדיים ועסקיים ובהגדלת מרווחי האשראי על הלוואות עסקיות.
שלשום חשף "כלכליסט" כי גם במשרד האוצר נערכים לתרחיש של ריבית שלילית, וכי אגף שוק ההון באוצר שלח לגופי הפנסיה מכתב ובו דרש מהם להציג תוכנית אסטרטגית לטיפול ביתרות השקל והמט"ח שלהם במקרה שהיא תונהג.
הבנקים כבר החלו לפצות את עצמם על אובדן ההכנסות
בשבוע שעבר חשף "כלכליסט" כי חטיבת שוקי הון בבנק לאומי קיבלה לאחרונה החלטה לגלגל את הריבית השלילית על פיקדונות היורו והפרנק השוויצרי שמחזיקים גופים מוסדיים בבנק על אותם גופים, ולא לספוג אותה, כפי שעשה הבנק עד כה.
במקרה שהבנקים הישראליים יגיבו בדומה לבנקים האירופיים ההשפעה על חסכונות הציבור תהיה עקיפה, שכן כ־5% מחסכונות הפנסיה של הציבור מופקדים כיום בבנקים. ריבית שלילית שתגולגל על אותם גופים תפגע בביצועי התיק הפנסיוני, והיא עלולה לעודד את מנהלי קרנות הפנסיה למשוך את הכספים מהפיקדונות לטובת השקעות מסוכנות יותר.
ניתוח "כלכליסט" לדו"חות הכספיים של הבנקים ב־2014 חשף כי הם כבר החלו להגיב לירידות הריבית במשק: אלה פוגעות בהכנסותיהם באמצעות עליית מרווחי האשראי, בעיקר על הלוואות משקי הבית והעסקים הקטנים, ב־0.13% ו־0.27% בהתאמה. שני המהלכים האלה הניבו לבנקים תוספת הכנסה של 250 מיליון שקל ב־2014.
הבדיקה של בנק ישראל אינה מעידה שבכוונתו להנהיג ריבית שלילית, אבל עצם הפנייה לבנקים מכשירה את הקרקע למקרה שבו הנגידה ד"ר קרנית פלוג תחליט כי אין מנוס מזה במטרה להחליש את השקל ביחס למטבעות הזרים, שבחודשים האחרונים נשחקים למולו ופוגעים ביצואנים.
אחד הגורמים שמרתיעים את בנק ישראל מלהפחית את הריבית פעם נוספת נוגע לשוק הדיור - ריבית נמוכה או שלילית תומכת במגמה של עליית מחירי הדירות והיקף נטילת המשכנתאות, שכן התשלום בעבורן נמוך יותר בסביבת ריבית שכזו.