$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

האוצר יפרסם מדיניות ביחס להשלכות של ריבית שלילית

ריבית שלילית עשויה להביא למצב שבו מחזיקי אג"ח מסוג גילון ייאלצו לשלם ריבית למדינה, מנפיקת האג"ח. משרד האוצר, שטרם הבהיר אם יגבה את התשלום, מסר בתגובה לפניית כלכליסט כי "האוצר שוקד על עבודה מקצועית בנושא"

רחלי בינדמן 07:3911.05.15

משרד האוצר מתכונן לתרחיש של ריבית שלילית בישראל. משרד האוצר בודק את השלכות הריבית השלילית על אג"ח ממשלתיות בריבית משתנה (אג"ח מסוג גילון) ויפרסם מדיניות מסודרת לגבי אופן ההערכות לתרחיש זה. כך עולה מתגובת המשרד לפניית "כלכליסט". בשבוע שעבר חשף "כלכליסט" כי במקרה שבו נגידת בנק ישראל קרנית פלוג תחליט להנהיג ריבית שלילית, עשוי להיווצר מצב שבו מחזיקי אג"ח מסוג גילון ייאלצו לשלם ריבית לצד המנפיק, משרד האוצר.

 

עוד נחשף כי מסלקת הבורסה לני"ע בוחנת את הנושא ומנהלת שיח עם האוצר כדי להתאים את המסלקה לגבייה של ריבית שלילית, אם כי בשלב זה האוצר לא הבהיר אם יגבה את התשלום. בנוסף, נחשף לאחרונה ב"כלכליסט" כי אגף שוק ההון במשרד האוצר, בניהולה של דורית סלינגר, שלח לגופי הפנסיה מכתב ובו ביקש מהם להכין תוכנית סדורה באשר לאפשרות של הנהגת ריבית שלילית על פיקדונות ולבחון חלופות השקעה ל־5% מכספי הפנסיה השוכבים היום בפיקדונות שקליים בבנקים.

 

דורית סלינגר דורית סלינגר צילום: אבי אוחיון, לע"מ

 

ענת לוין, מנכ"לית כנף זרוע ההשקעות של כלל ביטוח, הזהירה בראיון ל"כלכלילסט" בשבוע שעבר מהשלכות הנהגת ריבית שלילית בשילוב עם יישום הוראות באזל 3 על הבנקים מצד הפיקוח על הבנקים (בתהליך שייכנס לתוקף החל מ־2016).

 

במסגרת הוראות באזל 3 התמריץ של הבנקים לתת ריבית על הפיקדונות של הגופים הפנסיוניים ייעלם לחלוטין, זאת כיוון שהבנקים לא יוכלו לתת הלוואות מאותם הפיקדונות אלא רק יוכלו להפקיד אותם בבנק ישראל.

 

במצב של ריבית שלילית הפיקדונות יהפכו לנטל על הבנקים, ואף עשויים לדרוש מהגופים המוסדיים עמלה בגין החזקת הכספים. גופי הפנסיה מצדם נמצאים במלכוד, שכן אין היום אלטרנטיבה אמיתית להחזקת כספי הפיקדונות מחוץ למערכת הבנקאית.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x