בלעדי לכלכליסט
בנק לאומי בדרך לחיסול אחזקותיו בחברה לישראל
לאחר פרסום דו"חות החברה לישראל לרבעון הראשון צפוי לאומי למכור את יתרת אחזקותיו, כ־11%, באמצעות הפצה למשקיעים מקומיים וזרים. זו האחזקה הריאלית הגדולה של הבנק, ושווייה בשוק 1.2 מיליארד שקל
בנק לאומי נערך לחיסול אחזקותיו בחברה לישראל. ל"כלכליסט" נודע כי לאחר פרסום הדו"חות של החברה לרבעון הראשון של 2015 השבוע, צפוי לאומי למכור את מרבית ואולי אף מלוא יתרת מניותיו בחברה לישראל, כ־11%.
- היועצת המשפטית לשעבר של לאומי: "כשפוגעים בבנקים - פוגעים בציבור"
- בין המועמדים הסופיים לדירקטורים בלאומי: ידידיה שטרן ואוהד מראני
- אושר המיזוג בין בנק לאומי לבנק ערבי ישראלי
שווי האחזקה של בנק לאומי בשוק הוא כ־1.2 מיליארד שקל, שכן החברה לישראל נסחרת בשווי של 11.2 מיליארד שקל. ספק אם הבנק יצליח לממש את כל הסכום הזה ביום או ביומיים, אבל המסר שהועבר לגופים זרים וישראליים היה כי השאיפה היא למכור את האחזקה כולה. אם זה יקרה, ייפרד הבנק מאחזקה היסטורית של 15 שנה, האחזקה הריאלית הגדולה ביותר שלו.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
המכירה הצפויה תשחרר את הבנק מהסכם שיש לו עם בעלי המניות. על פי הסכם זה, כל עוד לאומי מחזיק בלפחות 10% מהחברה לישראל, יש לו זכות למנות שני דירקטורים.
מימש כבר בפברואר
לפני שלושה חודשים מימש לאומי 6.9% ממניות החברה לישראל תמורת 707 מיליון שקל. הבנק ביקש אז לממש כמות קטנה יותר, 500–400 מיליון שקל, אבל הביקושים הביאו אותו להגדיל את הכמות שמכר. את המניות רכשו חברות הביטוח הגדולות וגופים זרים וישראליים אחרים. מיד לאחר פרסום דו"חות החברה לישראל צפוי הבנק לרשום רווח של 530 מיליון שקל לפני מס בדו"חות הרבעון הראשון בעקבות אותה מכירה מפברואר.
מכר גם לעידן עופר
בתחילת השנה פיצלה החברה לישראל את אחזקותיה לשתי חברות. החברה עצמה המשיכה להחזיק בשליטה בכיל ובבזן (בתי זיקוק לנפט חיפה), ואילו יתר האחזקות עברו לחברה־האחות קנון.
בעקבות השלמת הפיצול מחזיקה קנון, הנסחרת לפי שווי שוק של כ־4.4 מיליארד שקל, בחברת הספנות צים, ביצרנית השבבים טאוור, בחברת האנרגיה IC פאוור וביצרנית הרכב הסינית צ'רי. קנון הונפקה במקביל לתל אביב גם בניו יורק.
לפני הפיצול החזיק לאומי ב־18% מהחברה לישראל. לאחר המהלך קיבל הבנק 18% מהחברה לישראל, מתוכם מכר 6.9% בפברואר. כמו כן קיבל לאומי 18% ממניות קנון, ומכר 4% מהן באפריל האחרון לעידן עופר, בעל השליטה בחברה לישראל ובקנון. בידי לאומי נותרו 14% מקנון, גם אותן הוא צפוי לממש במהלך השנה אם שווי החברה יעלה.